Ingredientai (26 cm skersmens kepimo forma/6–8 asm.):
- 150 g miltų;
- 75 g cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 4 valg. šaukšt. aliejaus (rapsų, saulėgrąžų ar kito);
- 6 valg. šaukšt. pieno;
- 2 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. vanilės esencijos;
- 3 vidutinio dydžio obuoliai (iš viso apie 600 g).
traškučiui:
- 120 g sviesto;
- 150 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. vanilės esencijos;
- 2 kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite 180 °C.
2. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais. Mediniu šaukštu įmaišykite aliejų, pieną ir 2 kiaušinius. Sukrėskite tešlą į paruoštą formą.
4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite ne itin plonomis skiltelėmis bei išdėliokite jas tolygiai ant paruoštos tešlos.
5. Taip paruoštą pyragą kepkite įkaitusioje orkaitėje 30 minučių.
6. Tuo metu traškučiui skirtą sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies, nukelkite puodą ir suberkite traškučiui skirtą cukrų, supilkite vanilės esenciją. Gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Atvėsus įmaišykite 2 kiaušinius ir plakite elektriniu maišytuvu apie minutę. Supilkite gautą masę ant kepamo pyrago ir kepkite dar 25–30 minučių, kol paviršius bus tolygiai rusvas.
7. Prieš išimant iš formos, leiskite pyragui atvėsti.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.