Visų pirma, vos parsinešusi ridikus namo, aš nuo jų nupjaunu kotus, pašalinu šakneles, o gardžiuosius raudonuosius gumbukus gerai nuplaunu ir suberiu į sandarią dėžutę – taip paruošti jie bet kokiu momentu atsiduria mano salotose arba kaip užkandis, kai tik praalkstu.
Ridikų gumbus atskyrus nuo lapų, jie nesuminkštės. Ir šiaip tai galioja visoms gumbinėms daržovėms – morkoms, burokėliams, ropėms: lapus geriau pašalinti dar prieš dedant tokias daržoves į šaldytuvą.
Tik man niekaip nekyla ranka tuos lapus mesti lauk. Tad aš iš jų verdu sriubą arba darau pesto padažą, šiandien – būtent iš ridikų lapų.
Ridikų lapų ir moliūgų sėklų pesto padažas
Ingredientai:
- 120 g moliūgų sėklų;
- 2 saujos ridikų lapų (apie 120 g);
- 30 g tarkuoto sendinto sūrio;
- 150 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelių česnako;
- 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šios ims spragsėti. Leiskite atvėsti.
2. Į virtuvinio kombaino smulkintuvo indą suberkite kepintas moliūgų sėklas ir ridikų lapus. Smulkinkite apie 30 sekundžių, suberkite tarkuotą sendintą sūrį, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite pertrintą česnaką, pagardinkite viską citrinos sultimis, druska ir pipirais. Smulkinkite, kol viskas susimaišys į vientisą pesto padažą.
Šviežiai paruoštas pesto padažas gali turėti lengvo kartumo, tačiau tai nėra visai blogai, o jam kiek pastovėjus, šis kartumas dingsta. Uždarame indelyje, šaldytuve šis pesto padažas išsilaikys gerą savaitę. Mėgaukitės juo kaip ir bazilikų pesto padažu, o jei trūksta idėjų, su kuo valgyti padažą, paskaitykite šį mano įrašą.
Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o visai neseniai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.