Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko svarbu nepamiršti iškylaujant gamtoje?

Vasarą daugelis mielai perkeltų savo pietų stalą į žydinčias pievas ar kavos pertraukėlę praleistų paupyje. Ir net nebūtina planuoti gausaus iškylos meniu: vos keliolika minučių piknikavimo gryname ore – ir atmintyje ilgam liks šiltų dienų įspūdžiai.
Baltosios vakarienės - „Le Dîner en Blanc“ akimirka
Baltosios vakarienės - „Le Dîner en Blanc“ akimirka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pirmosios iškylos, prasidėjusios vos išlindus pavasarinės saulės spinduliams, vasarą įgauna maksimalų pagreitį. Prieš kelis šimtmečius išpopuliarėję piknikai vis dar spinduliuoja ta pačia dvasia – mums juk taip norisi nors trumpam patirti laisvės, atostogų pojūtį.

123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje
123RF.com nuotr./Iškyla gamtoje

Priklausomai nuo pomėgių, galima iškylauti kukliai arba susikurti tikrą pramogų aikštelę po atviru dangumi, atsigabenus mėgstamiausią sporto inventorių ir žaidimus. Kaip bebūtų, visi sutiksime, kad bet kurioje iškyloje centrine figūra dažniausiai tampa maistas.

Apie svarbiausius piknikų atributus, kurių rekomenduojama nepamiršti planuojant iškylą gamtoje, pasakoja gastromonijos konsultacinės agentūros „kitchen Rules“ konsultantės Jurgita Viltrakienė ir Ieva Vaičiūnaitė.

  1. Šaltkrepšiai produktams ir patiekalams, kad maistas kuo ilgiau pabūtų šaltai ir nesugestų. Tam puikiausiai tiks popieriniai krepšiai arba kartono dėžės, į vidų įdėjus šaldymo elementą (jį dažniausiai galima rasti buitinio šaldytuvo komplekte arba įsigyti atskirai – tekainuos vos kelis eurus). „Dažniausia klaida, kai daugiau dėmesio skiriama gėrimų, o ne marinuotos mėsos ar žuvies atvėsinimui. Taip pat reikėtų nepamiršti ir kitų pikniko stalo užkandžių – paruoštos mėsos ar pieno gaminių. Visus juos reikėtų laikyti maždaug 10°C temperatūroje“, – pataria maisto technologė Jurgita Viltrakienė.
  2. Patogios daugkartinės pakuotės bei indai, kurie gėrimams ir maistui padės saugiai pasiekti iškylos vietą. Mes už tai, kad niekas neišsipiltų ar neišsibarstytų pakeliui!
  3. Švaros paketas (drėgnos dezinfekcinės servetėlės, vienkartiniai popieriniai rankšluosčiai bei dezinfekcinis skystis) turi būti kiekvieno piknikautojo krepšyje. Būtinai nusivalykite rankas ir prieš ruošdami stalą, ir prieš valgį.
  4. Geriamasis vanduo pravers ne tik kaip gėrimas, bet ir tuomet, jei reikės nuplauti vaisius, uogas ar daržoves.
  5. Vienkartiniai indai. Idealu, jei naudosite indus iš lengvai perdirbamų arba greit suyrančių medžiagų. Leisdami laiką gamtoje, turite būti jai draugiški. Taip pat svarbu, jog į pikniko vietą atsivežtumėte švarius, sandariai supakuotus vienkartinius indus.
  6. Jeigu turite, piknikui labai tiks pietų dėžutės – jose galima saugiai transportuoti maistą ir patogu išplauti, grįžus namo. Dažniausiai pietų dėžutės kompaktiškai susideda viena ant kitos, tad krepšyje liks daugiau vietos.
  7. Staltiesė – ne tik jaukumo, bet ir higienos atributas. Stilinga staltiesė padės sukurti šventinę nuotaiką ir užtikrins, kad maistas išdėliotas ant švaraus paviršiaus.
  8. Žvakės. Rekomenduojama naudoti tik tas, kurios atbaido uodus. Deja, ši priemonė nėra pati saugiausia, norint sukurti romantinę atmosferą miško apylinkėse...
  9. Folijos rasite bene kiekvieno iškylautojo krepšyje: ji praverčia, kai grilyje kepame mėsą, sūrį ar daržoves; ji padeda išlaikyti šilumą, supakavus tik ką paruoštą valgį; į ją įvyniotą patiekalą patogu laikyti ir valgyti. Dar pora praktiškų patarimų – foliją galima paversti vienkartiniu padėklu arba dangčiu, saugančiu maistą nuo gamtoje zvimbiančių skraidūnų.
  10. Šiukšlių maišai padeda užtikrinti aplinkos tvarką, tačiau jais dažnai užmirštama pasirūpinti. Įsidėkite keletą papildomų maišų – galėsite tvarkingai surūšiuoti atliekas ir palikti švarią pikniko vietą kitiems piknikautojams.
  11. Purškikliai nuo uodų. Mažai ką bendro su maistu turinti priemonė, tiesa? Bet kiekvienas esame patyrę, kad uodų spiečiai gali sugadinti net ir gurmaniškiausią iškylą. Primename: pasipurškę prieš valgį būtinai nusiplaukite rankas tiek sau, tiek vaikams.
  12. Svarbiausia rekomendacija – gamtoje nenaudokite medžiaginių šluoščių ar kempinėlių, nes jos yra didžiausi bakterijų kaupimo šaltiniai.

„Maistą ir jam skirtus indus svarbu įvertinti tiek higienos, tiek pateikimo aspektu. Nepamirškime, kad pikniko dalyviai turi po dvi rankas, ir vienu metu gali laikyti tik lėkštę bei įrankį, su kuriuo valgys. Todėl šiuo atveju būtų patogu naudoti asmeninį stovelį (tai lengvai į žemę įsmeigiamas laikiklis) ar lėkštę su atskira vieta gėrimui įstatyti. Tuomet ragaujant iškylos skanėstus rankos bus laisvesnės“, – skanių akimirkų linki rinkodaros konsultantė Ieva Vaičiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas