Pranešime žiniasklaidai „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė dalijasi tobulų blynų patarimais ir dažniausiomis klaidomis.
1. Netinkamai parinkti miltai
Kepdami blynus retas kuris atsižvelgia į miltų tipą ar rūšį – paprasti kvietiniai atlieka savo darbą. Tačiau ir čia galime ieškoti skirtumų – norėdami išgauti tobulą blynų tekstūrą, žvalgykitės raidžių ir skaičių ant miltų pakuotės.
„Vienokių miltų reikės amerikietiškiems blyneliams, o visai kitokių – lietiniams. Štai kepiniams ir biskvitams skirti miltai (tipas 405D) puikiai tinka minkštiems blynams, nes suteikia jiems lengvumo bei purumo. Tvirtesni ir duonos kepime naudojami miltai (tipas 550D) labiau tiks lietiniams. Juose esantis glitimas padeda surišti tešlą, kuri tampa tvirta, tačiau elastinga“, – sako S.Šalkauskaitė.
Norintiems išsikepti sveikuoliškų blynų puikiai tiks viso grūdo kvietiniai miltai. Lengvesnei tekstūrai išgauti, juos galite maišyti su aukščiausios rūšies kvietiniais miltais. Taip pat S.Šalkauskaitė kviečia eksperimentuoti su speltų miltais – tiek šviesūs, tiek visų grūdo dalių speltų miltai puikiai tiks visiems blynų receptams, nes juos lengviausia pakeisti ir integruoti į jūsų jau pamiltus kvietinių miltų receptus.
2. Netinkama tešlos konsistencija
Tinkama konsistencija – gardžių blynų paslaptis. Pernelyg skysta tešla lengvai liesis keptuvėje, todėl jūsų blynai bus ploni ir neiškils. Per daug tiršta tešla lems kietus ir sprangius blynus.
Tirštesnė tešla keps ilgiau, todėl atitinkamai reguliuokite ir kaitrą.
„Norėdami išsikepti purių blynų, turėtumėte juos ruošti pakankamai „storus“. Tirštesnę tešlą galite gaminti naudodami mažiau skysčių, tačiau nepersistenkite su miltais, kad blynai nebūtų sausi. Taip pat dalį recepte nurodytų skysčių, pavyzdžiui, pieną, galite keisti graikišku jogurtu. Taip išgausite tirštesnę tešlą, o jogurto rūgštumas padidins kepimo miltelių cheminę reakciją, suteikdamas dar daugiau purumo. Turėkite omenyje, kad tirštesnė tešla keps ilgiau, todėl atitinkamai reguliuokite ir kaitrą“, – sako ekspertė.
Lietinių tešloje skysčių santykis yra didesnis, negu kitose blynų rūšyse. Naudojant vien vandenį, lietiniai gali kiek suglebti, o naudojant vien pieną – jie gali būti sunkoki ir ne tokie lengvučiai. Norėdami išgauti geriausią tekstūrą, naudokite abiejų šių skysčių mišinį. Galima naudoti ir kefyrą, augalinį pieną.
3. Pernelyg intensyvus maišymas
Anot S.Šalkauskaitės, jokiu būdu nepermaišykite blynų tešlos, geriau tegu tešloje lieka mažų gumuliukų.
Jei per daug maišysite tešlą, blynai bus plokšti ir guminiai.
„Per didelis ir intensyvus tešlos maišymas suformuos stiprų miltų glitimo tinklą, kuris reiškia tik viena – sprangius ir kietus blynus, kuriuose nėra vietos oro burbuliukams. Jei per daug maišysite tešlą, blynai bus plokšti ir guminiai“, – teigia ekspertė.
4. Netinkamai parinkti ingredientai
Nors atrodo, kad cukrus ir druska svarbūs tik blynų skoniui, iš tikrųjų, jie vaidina svarbų vaidmenį ir tešlos kilimo bei formavimosi procesuose.
„Kaip ir daugelyje saldžių kepinių, cukrus – ne tik saldžiam skoniui! Jis jungiasi su tešloje esančiu vandeniu ir taip sulėtina miltuose esančio glitimo vystymąsi. Tai reiškia, kad blynai su šaukštu cukraus bus minkštesni, elastingesni. Dėl cukraus jūsų blynų krašteliai gražiai paruduos ir apskrus – būtent jis sukuria šį efektą. Druska taip pat atlieka svarbų vaidmenį – ne tik subalansuoja skonį, bet ir gerina tešlos struktūrą. Įbėrę žiupsnelį druskos, būsime tikri, kad tešla bus tvirtesnė. Riebalai taip pat slopina glitimo vystymąsi, todėl blynai yra puresni ir minkštesni. Kuo glitimo tinklas tvirtesnis, tuo tvirtesni kepiniai (pavyzdžiui, pica arba duona). Blynams tokio efekto sukurti nenorime, todėl dedame į tešlą riebalų, kurie nesugeria visų skysčių ir glitimas negali taip gerai vystytis“, – sako S.Šalkauskaitė.
5. Netinkamos temperatūros produktai
Kaip ir daugelyje kitų kepinių receptų, prieš ruošiant blynų tešlą, vertėtų jos ingredientus ištraukti iš šaldytuvo iš anksto. Kambario temperatūros sviestas, kiaušiniai ir pienas leidžia geriau „surišti“ tešlą, ji tampa vientisesnė. Įprastai šiems ingredientams sušilti iki kambario temperatūros reikia apie 30 minučių.
6. Nepalaukiama tiek, kiek reikia pagal receptą
Nuo to, kaip planuojate kildinti savo blynus – mielėmis, kepimo milteliais ar natūraliu raugu – priklausys ir kildinimo laikas.
Jei mielinė tešla neiškils pakankamai, blynai taip pat neiškils, nebus purūs ir tirpstantys burnoje.
„Kai kildinate tešlą mieliniams blynams, labai svarbu atpažinti tinkamą momentą, kai tešla yra pasiruošusi. Jei tešla neiškils pakankamai, blynai taip pat neiškils, nebus purūs ir tirpstantys burnoje, tačiau jei tešlą kildinsite per ilgai – blynuose jausite mielių poskonį, kartumą, jie nebeteks savo švelnaus ir saldaus skonio, kadangi mielės „suvalgys“ visą cukrų, esantį tešloje. Panašaus stebėjimo reikėtų ir su natūralaus raugo blynais, tačiau čia geriausio rezultato pasieksime blynus kildindami pernakt“, – sako ekspertė.
7. Tešlai neleidžiama „pailsėti“
Jeigu kepate plokščiuosius blynus – lietinius arba vadinamuosius „olandiškuosius“, kurių tešloje nereikia papildomų puriklių, sumaišytai tešlai leiskite pailsėti. Jūsų kantrybės testas turėtų trukti bent 30–60 minučių.
„Šis laikas yra labai svarbus lietinių skoniui, tekstūrai ir sėkmei. Leidus tešlai pastovėti, miltai gali visiškai sugerti skystį. Galite tešlą laikyti ir šaldytuve pernakt, kad ji būtų paruošta kitai dienai“, – teigia ekspertė.
8. Nevykęs apvertimas
Švelniai apverskite blynus! Ruošiant minkštus ir putlius blynus, svarbiausias tikslas – išlaikyti juose esančius oro burbuliukus. Apversdami juos su stipria jėga ar išmetant aukštai į orą, mes „išleidžiame“ iš blynų orą, kuris yra purių ir minkštų blynų paslaptis.