Ne paslaptis, kad nuo to, kaip augo paukštis, kuo buvo lesinamas, kaip jautėsi ir kokiose sąlygose užaugo, priklauso ir paukštienos kokybė.
„Kartais paukštynų specialistai juokauja, kad paukščiais rūpinamasi labiau nei žmonėmis. Mūsų įmonė valdo visą grandinę nuo kiaušinio iki galutinio produkto: lesalai paukščiams lesinti gaminami iš Lietuvoje užaugintų grūdų, paukščiai auginami visoje Lietuvoje esančiuose paukštyno padaliniuose, paukščius augina ir Lietuvos ūkininkai“, – sako AB „Vilniaus paukštynas“ generalinis direktorius Gintaras Martinkus.
Lesalus paukščiams tiekia AB „Kauno Grūdai“, priklausanti tai pačiai įmonių grupei „KG Group“. Tad gaminama produkcija – lietuviška nuo pat grūdo.
Tačiau paklausus paprasto vištienos valgytojo, ką žino apie paukščių auginimą, iš kokių kiaušinių išsirita jo mėgstami mėsiniai viščiukai, retas galės ką nors atsakyti. O jūs ar žinojote, kad mėsiniai viščiukai turi abu savo tėvus, kurie yra auginami atskirai ir vadinami tėviniais paukščiais?
Pasak paukščių auginimo specialistų, tėvinių paukščių auginimas yra ypatingas, nes būtina laikytis kelių svarbių reikalavimų. Siekiant užtikrinti paukščių susirgimo prevenciją, atskiri paukščių auginimo padaliniai statomi tam tikru atstumu vienas nuo kito bei saugiai nutolę nuo kitų paukščių augintojų. Be to, laikomasi itin griežtų higienos reikalavimų, čia lankosi tik paukščių lesinimu besirūpinantys žmonės. Įdomu tai, kad vištaitėms ir gaidžiams įrengtos skirtingos lesyklos, kad gaidžiai nesulestų vištaitėms skirto lesalo. Na, o kad vištos galėtų ramiai dėti kiaušinius, joms įrengti specialūs lizdai.
Siūlome akies krašteliu žvilgterėti į tėvinių paukščių gyvenimą.
Iš tėvinių vištų kiaušinių išsiritę viščiukai yra specialios veislės „ROSS-308“ – tai yra mėsiniai viščiukai, kurie užauga per tam tikrą laiką ir jų gyvenimo sąlygos, lesinimas bei augimo tempas skiriasi nuo kitų vištų.
„Mėsinių viščiukų auginimas – kruopštus ir atsakingas darbas. Svarbiausia – paukščių sveikatingumas, geros auginimo sąlygos ir tinkamas lesalas. Jei užtikriname visus šiuos parametrus – paukščiai išauga sveiki, o jų mėsa būna aukščiausios kokybės“, – pasakoja veterinarijos gydytojo profesiją turintis ūkininkas Ritutis Tamošiūnas, mėsinius viščiukus „KG Group“ paukštynams auginantis jau beveik dešimtį metų.
Paukštynuose augantiems viščiukams broileriams užtikrinamos visos sąlygos natūraliai, sveikai augti. Vadovaujantis Europos sąjungos (ES) gyvūnų gerovės reikalavimais, mėsai auginamus viščiukus broilerius draudžiama laikyti narvuose, jie auginami palaidi ant kraiko, kad užtektų vietos judėti.
Kadangi paukščių medžiagų apykaita yra 4 kartus greitesnė nei visų kitų šiltakūnių, suteikus tinkamas sąlygas, mėsiniai viščiukai užauga gana greitai. Tam jiems reikalingas baltymų, naudingų vitaminų, mikro ir makroelementų prisotintas lesalas, kuris gaminamas pagal specialias receptūras ir subalansuojamas pagal paukščio amžių ir svorį.
Na, o kaip mažas geltonas viščiukas virsta dailiu baltu broileriu, galite pamatyti šiame vaizdo reportaže.
Daugeliui šiuolaikinių vištienos valgytojų sunku įsivaizduoti tuos laikus, kai parduotuvės mėsos skyriaus vitrinoje buvo galima pamatyti tik šaldytą vištą ir dėl jos dar ilgokai pastovėti eilėje. Dabar esame išlepinti plataus asortimento – mums siūloma daugiau nei 300 skirtingų vištienos produktų – nuo šviežios mėsos tiems, kurie mėgsta gaminti patys, marinuotos vištienos skubantiems iki dešrų, dešrelių ir įvairių vištienos kepsnelių nemėgstantiems laiko leisti virtuvėje.
Šiais metais daugiau kaip 50 metų paukštininkystės patirtį turinti AB „Vilniaus paukštynas“ pristatė naują šviežios vištienos produktų liniją „Lietuviška vištiena“, kurią sudaro net 16 skirtingų šviežios vištienos produktų.
Tačiau kaip nepasiklysti įvairovėje ir pasirinkti patikimą produktą, kai rinkoje dar pasitaiko mėsos kilmės klastojimo atvejų? AB „Vilniaus paukštynas“ Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Irena Laginauskienė vartotojams pataria perkant šviežios vištienos produktus atkreipti dėmesį į gamintoją bei produkto kilmę, į produkto etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą, taip pat apžiūrėti produktą, ar nėra pastebimų išvaizdos pakitimų, ar nepažeista pakuotė.
Perkant paukštieną labai svarbu žiūrėti, kad ji būtų šviežia, nes tai ypatingai greitai gendantis produktas.
Anot I.Laginauskienės, nustatyti vištienos šviežumą galime pasitelkdami savo jusles. Visų pirma, įvertinkime išvaizdą: šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsa nepraradusi šviežumo savybių ir yra tinkama tinkama vartoti, visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti.
Taip pat įvertinkite kvapą: pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą vištieną.
Mėsos šviežumą galima nustatyti ir pagal spalvą: šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, ar ilgiau, nei nurodytas tinkamumo vartoti terminas, jos paviršius papilkėja arba geltonuoja, ji darosi lipni.
Mėsinių viščiukų skerdiena nuo įprastos vištienos (vištų dedeklių) skiriasi tuo, jog yra su minkštesne oda, turi daugiau raumenų. Pati mėsa sultinga ir švelni, be to, turi daugiau baltymų ir pakankamai mažai riebalų, todėl yra gerai virškinama ir rekomenduojama tiems, kurie laikosi dietos.
Kokybės kontrolės tarnybos vadovė pataria rinktis vietinių gamintojų produkciją, tuomet būsite tikri, kad renkatės pačią šviežiausią, Lietuvoje išaugintą ir pagamintą vištieną.