Patarimais ir namų gamybos prieskonių mišinių receptais pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Vištiena: nuo česnako iki rūkytos paprikos
Pasak V.Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti ir išbandyti įvairiausias kombinacijas – nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų.
„Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui – druska ar lauro lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingosios kalendros, taip pat saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės – pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą“, – teigia V.Juodkazienė.
Vida Press nuotr./Kepta vištiena su prieskoniais
Prie vištienos tinka įvairios žolelės – rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą žaliosios citrinos, apelsino ar citrinos žievele, suteiksite jam gaivumo.
Ingredientai
Vynas:
1.00 vnt. (baltas - šlakelis)
Ciberžolė 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Krūtinėles pjaukite per pusę, bet ne iki galo, kad išeitų „paklodė“.
- Jas padaužykite, apibarstykite truputį druska, juodaisiais pipirais, šviežia petražole.
- Kol ruošiate vištieną, į puodą su pasūdytu vandeniu įmeskite supjaustytas morkas ir bulvytes su lupena.
- Daržoves apvirkite, o ne išvirkite, nes kepsite dar kartu su vištiena orkaitėje.
- Supjaustykite smulkiai šalotinį svogūną, česnaką, rūkytą šoninę. Viską pakepinkite keptuvėje.
- Šį įdarą dėkite ant išmuštos krūtinėlės ir susukite. Suktinuką pamirkykite plaktame kiaušinyje ir pavoliokite miltuose.
- Kiek pakepinkite iš visų pusių keptuvėje su sviestu.
- Nusausinkite apvirusias daržoves. Dėkite jas į sviestu išteptą skardą, taip pat dėkite ir vištienos suktinukus. Paprieskonuokite dar, užmeskite šviežio rozmarino.
- Šaukite į 180 laipsnių orkaitę keliolikai minučių. Kol orkaitėje „verda gyvenimas“, ruoškite padažą.
- Į keptuvę dėkite gabalėlį sviesto ir pakepinkite skiltelę česnako, pusę svogūno, šviežio rozmarino.
- Pilkite šlakelį baltojo vyno. Pakaitinkite, kol didžioji dalis vyno išgaruos, pilkite truputį daržovių sultinio, dar pakaitinkite.
- Pilkite pusę stiklinės grietinėlės, dėkite ciberžolės, šafrano.
- Kiek pakaitinkite, kol sutirštės. Ištraukite vištienos suktinukus ir juos pavoliokite keptuvėje esančiame padaže.
- Dėkite į lėkštę apkeptas daržoves, perpjaukite suktinuką ir dėkite ant viršaus, pabarstykite kapota šviežia petražole.
- Dekoracijai tiks šviežias bazilikas ir vyšninis pomidoriukas.
Receptą atsiuntė Gina K.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Vištos blauzdeles užpilkite alyvuogių aliejumi, įberkite 0,5 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, 0,5 šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 šaukštelį džiovinto raudonėlio, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Įtarkuokite česnako skilteles ir citrinos žievelę (tarkuokite geltonąją jos dalį ir stenkitės, kad baltosios patektų kuo mažiau). Kadangi tai citrininė vištiena, paskutinis akcentas – įspauskite visos citrinos sultis. Gerai išmaišykite vištienos blauzdeles, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų.
2. Pamarinuokite 2 valandas arba ilgiau.
3. Pasimarinavusias blauzdeles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
Suskleisti
Jautienai – intensyvesni skoniai
Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius.
„Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnas, česnakas ir malti juodieji pipirai. Pasigendantiems sodrumo, rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Vida Press nuotr./Guliašas
Ji teigia, kad jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobrelis ir bazilikas suteiks gaivumo, o šalavijas – švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlį, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį.
Jautieną verta pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.
Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.
Kalakutienai – aštresni prieskoniai
Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai.
Pasak V.Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresnis kuminas ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle – bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis, maisto ekspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalaviją, rozmariną ar čiobrelį.
Ingredientai
Vanduo:
250.00 ml (arba daržovių sultinio iš ekologiško kubelio)
Kaip gaminti
1. Mėsą ir moliūgą supjaustykite stambiais kubeliais – kraštinė turi būti apie 3–4 cm. Svogūną ir česnakus supjaustykite kuo smulkiau.
2. Storadugniame puode įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ir trumpai apkepinkite mėsą. Išimkite ją ir atidėkite.
3. Sumažinkite ugnį ir sudėkite svogūną, kepkite, kol suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Sudėkite česnakus, druską ir prieskonius. Greitai išmaišykite, kol pasijus paprikos kvapas. Ilgai nekaitinkite, nes paprika taps karti!
4. Sudėkite mėsą, moliūgą, slyvas, medų ir užpilkite vandeniu. Atsargiai išmaišykite, padidinkite ugnį ir palaukite, kol užvirs. Paragaukite, ar užtenka prieskonių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies apie 1 val., kol mėsa taps visai minkšta (kartkartėmis patikrinkite, ar netrūksta vandens).
5. Dar geriau šį patiekalą troškinti orkaitėje, tokiu atveju moliūgą galima sudėlioti ant viršaus – jo gabalėliai mažiau suteš ir bus skanesni.
6. Valgykite su bulvių koše ar kuskusu.
Suskleisti
Ingredientai
Svogūnai:
1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais)
Paprikos:
1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta plonomis juostelėmis)
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Kalakutieną supjaustykite kubeliais, sumaišykite su 2 šaukšteliais paprikos miltelių, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Didesnėje keptuvėje ant gana stiprios ugnies ištirpinkite sviestą drauge su šaukštu aliejaus, kepkite su juo pusę kalakutienos kubelių, kol apskrus iš visų pusių, išimkite mėsos kubelius iš keptuvės ir taip pat apkepkite likusią kalakutieną.
3. Į keptuvę su likusiais riebalais suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kaitrą sumažinkite iki vidutinio stiprumo ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Apiberkite juos likusiais dviem šaukšteliais paprikos miltelių, pakaitinkite dar minutę, sudėkite koncentruotą pomidorų pastą, raudonosios paprikos juosteles ir lauro lapą, pakaitinkite minutę ir apliekite vištienos sultiniu. Pagardinkite pipirais, trupučiu druskos, jei reikia, leiskite virti apie 2 minutes, o tada suberkite apkeptus kalakutienos gabaliukus ir leiskite pamažu virti dar apie 4–5 minutes.
4. Mėgaukitės su morkų koše, bulvių koše arba virtais makaronais.
Taip, garnyrui čia labai tiks ši morkų košė. Nors spalvinė šių dviejų patiekalų paletė lėkštėje kiek susilieja, skoniai visgi labai gerai dera. Trūksta tik raugintų agurkų, tad geriau jų atsineškite iš savo rūsio!
Suskleisti
Kiaulienos patiekalai – su saldumo poskoniu
Kiauliena savo skoniu – tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos.
„Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos. Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbieru, česnakais – jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą“, – sako V.Juodkazienė.
Iš žolelių, prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijas, suteikiantis švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.
Vida Press nuotr./Malta kiauliena
V.Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.
Prieskonių mišinys vištienai
Ingredientai:
- 0,5 valg. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. česnako granulių;
- ¼ valg. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 1 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- 0,5 valg. šaukšt. ciberžolės;
- 0,5 valg. šaukšt. svogūnų miltelių;
- 0,5 valg. šaukšt. garstyčių miltelių
- ¼ valg. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
- ½ valg. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- ¼ valg. šaukšt. džiovinto baziliko;
- ¼ valg. šaukšt. džiovinto rozmarino.
Gaminimas:
Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde, tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.
Vida Press nuotr./Keptos vištos krūtinėlės su prieskoniais
Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. jūros druskos dribsnių;
- 1,5 arbat. šaukšt. svogūnų miltelių;
- 1 valg. šaukšt. česnako miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. kumino;
- 1 arbat. šaukšt. Kajeno paprikos.
Gaminimas:
Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde, tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio mišinio kiekio užteks 4–6 didkepsniams.