Saulėgrąžų aliejus
Populiariausias mūsų kraštų aliejus. Skiriamas rafinuotas ir nerafinuotas saulėgrąžų aliejus. Pirmasis praktiškai neturi savito skonio ir aromato, jį tinka naudoti žalią patiekalams pagardinti ir kepimui, nors itin aukštai temperatūrai jis nėra tinkamiausias pasirinkimas. Nerafinuotas pasižymi ryškesniu skoniu ir kvapu. Juo rekomenduojama gardinti salotas, bulvių, grybų patiekalus, pilti į kepinius, tačiau toks aliejus netinka kepimui ar gruzdinimui.
Alyvuogių aliejus
Tai populiariausias Viduržemio jūros virtuvės aliejus. Skiriama nemažai alyvuogių aliejaus rūšių, bet labiausiai vertinamas ypač tyras – iš aukštos kokybės uogų mechaninėmis priemonėmis spaustas, vadinamas pirmo spaudimo aliejus.
Alyvuogių aliejus itin universalus produktas. Juo galima mėgautis tiesiog vienu, pavilgius duonos gabaliuką, jo pilama į kepinių tešlą, šlakstomos salotos, maišomi padažai, gaminami marinatai. Rafinuotas alyvuogių aliejus tinka ir kepimui.
Rapsų aliejus
Vienas plačiausiai naudojamų aliejų mūsų virtuvėje. Rapsų aliejaus degimo temperatūra aukšta, todėl jis itin tinka kepimui, virimui ar gruzdinimui. Be abejo, jį galima naudoti ir „žalią“ – padažams, marinatams, užpilams. Be to, rafinuotas rapsų aliejus yra neutralaus skonio ir aromato, todėl nekeičia maisto skonio.
Sėmenų aliejus
Nuo seno Lietuvoje vartojamas malonaus kvapo aliejus. Jį galima pilti ant salotų, gardinti raugintus kopūstus, daržovių, grybų patiekalus ar košes. Sėmenų aliejus netinkamas kaitinti. Jį rekomenduojama laikyti tamsioje taroje vėsioje vietoje, antraip jis greit apkarsta ir nebetinka vartoti. Tačiau net ir tinkamai laikant, pradarytą sėmenų aliejų patariama sunaudoti maždaug per mėnesį.
Kokosų aliejus
Vis labiau mūsų virtuvėje populiarėjantis aliejus labiausiai vertinamas dėl to, kad pasižymi aukšta degimo temperatūra, vadinasi, itin tinka kepti ar gruzdinti. Gana stiprų kvapą turintis aliejus vartojamas gaminant azijietiškus patiekalus, desertus ar populiariuosius kukurūzų spragėsius. Žemoje temperatūroje sukietėja.
Kanapių aliejus
Tradicinis lietuviškas aliejus, spaudžiamas iš kanapių sėklų. Netinka kaitinti, bet yra puikus pasirinkimas salotoms, košėms, kruopų ar daržovių patiekalams pagardinti. Galioja gana trumpą laiką – 1-2 mėnesius po pakuotės atidarymo.
Sezamų aliejus
Savito skonio ir aromato aliejus plačiai naudojamas Pietryčių Azijos virtuvėje. Juo tinka gardinti salotas, maišyti į padažus, apšlakstyti jau pagamintus patiekalus. Kepimui tinka ne visos sezamų aliejaus rūšys.
Graikinių riešutų aliejus
Malonaus kvapo ir skonio aliejus suteiks išskirtinumo salotoms, desertams, pagamintiems patiekalams. Graikinio riešutų aliejaus nepatariama kaitinti, nes kaitinant dingsta jo vertingosios savybės.
Moliūgų aliejus
Iš moliūgų sėklų gaunamu aromatingu aliejumi rekomenduojama skaninti salotas, daržovių patiekalus, pilti į košes, maišyti į padažus ar užpilus bei marinatus.
Palmių aliejus
Itin daug šio oranžinės spalvos aliejaus sunaudojama Afrikos bei Azijos šalių virtuvėje. Jo pavadinimą dažnai matome sausainių, kitų desertų kepinių sudėtyje. Panašiai kaip ir kokosų aliejus, žemoje temperatūroje jis kietas ir nedega netgi itin dideliame karštyje. Nepaisant to, mitybos specialistai šio aliejaus nepriskiria sveikiems produktams.