Nors daugeliui kepimas grilyje asocijuojasi su paukštienos, jautienos ar kiaulienos kepsniais, šįkart aptarsime daržovių ir grilio santykį.
Kaip ilgai ir kokias iš jų verčiausia patikėti griliui vasaros vakarais?
Salstelėjusios kukurūzų burbuolės su sviesteliu
Jums reikės:
- 4 vnt. kukurūzų burbuolių (geriausia jau apvirtos);
- kelių šaukštų sviesto;
- druskos;
- laimo sulčių (pagardinimui).
Gaminimas:
Kukurūzus supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant jau įkaitintų grilio grotelių. Kepkite apversdami kas 3–4 minutes, kol išryškės tamsios žymės nuo grotelių.
Ant karštų kukurūzų nepagailėkite šiek tiek sviesto ir druskos bei laimo sulčių. Labai gardus garnyras. Tačiau gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas. Kviečiame išmėginti!
Grilinti smidrai, o gal keptos cukinijos?
Jums reikės:
- 10 vienetų smidrų arba cukinijų;
- 10 riekelių rūkyto kumpio (tinka ir šoninė);
- šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Prieš grilinimą smidrus reikėtų apvirti sūdytame vandenyje (bent porą minučių), nupilti šaltu vandeniu, kad išliktų traškumas.
Tada nupjaustyti sumedėjusias dalis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apsukti plona rūkyto kumpio ar šoninės riekele.
Ant grilio kepti ne ilgiau 10 minučių, kol šoninė apskrus. Jau iškepusius smidrus pagardinti pipirais ir druska (jeigu norisi).
Cukinijų virti nereikia, pakaks apšlakstyti balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Beje, puikaus skonio jos būna, kai kepa šalia šoninės.
Gardinti galima ir citrinos sultimis. Kviečiame išmėginti.
Dūmintos paprikos
Jums reikės:
- 800 g geltonųjų paprikų;
- 800 g raudonųjų paprikų;
- 800 g žaliųjų paprikų;
- 200 ml alyvuogių aliejaus;
- 150 g obuolių acto;
- 60 ml balzaminio acto;
- 50 ml sojų padažo;
- 4–5 česnako skiltelių.
Gaminimas:
Pirmiausia pasiruošiame marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto. Paprikas reikėtų supjaustyti vienodais gabalėliais ir sudėti į plastikinį maišelį.
Ten pat siųsti smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstyti prieskoniais ir pagardinti sojų padažu.
Maišelį užsukus gerai papurtyti ir palikti bent 15 minučių pasimarinuoti. Suvėrus ant iešmelių virš žarijų padūminti bent 10 minučių ir degustuoti.