Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokosų pieno magija: 4 įdomūs patiekalai – nuo pusryčių iki vakarienės

Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos dalykas, kuris neaišku, kam skirtas ir kur bei kaip naudojamas. Šiuolaikinės šeimininkės jau gali drąsiai eksperimentuoti virtuvėje su netradiciniais produktais, išgaudamos vis naujus patiekalų derinius. Kartais užtenka vieno ingrediento, kad dienos meniu būtų kitoks nei įprastai – jo didenybė kokosų pienas.
Iš kokosų minkštimo išspaustas saldaus skonio kokosų pienas plačiai vartojamas Rytų kraštų ir vegetariškoje virtuvėje.
Kokosų pienas. / Fotolia nuotr.

Kokosų piene esantis manganas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, kalis – sumažinti kraujospūdį, vitaminas C – stiprinti imunitetą, o cinkas – pristabdyti vėžinių ląstelių augimą, tad tai – beveik vaistinėlė šaldytuve. Be to, kokosų pieną gali vartoti laktozės netoleruojantys žmonės ir tie, kuriuos vargina virškinimo sutrikimai bei sulėtėjęs metabolizmas.

Pusryčiams – kokosų pieno blyneliai

Kokosų piene yra riebiųjų rūgščių, galinčių sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir net turėti teigiamą poveikį smegenų sutrikimų terapijai. Šie blyneliai yra labai maistingi, tad puikiai tiks pusryčiams.

Reikės:

  • 1 indelio „Santa Maria“ kokosų pieno;
  • 220 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 110 g kvietinių miltų;
  • 1,5 valg. š. granuliuoto cukraus;
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto;
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinio;
  • 0,5 arbat. š. druskos;
  • 2 arbat. š. aliejaus.

Gaminimas: 

  1. Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską supilkite į vieną didelį indą, kokosų pieną, aliejų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį – į kitą.
  2. Atsargiai maišykite po truputį visus ingredientus, kol gausis vientisa grietinės konsistencijos masė.
  3. Gerai įkaitinkite keptuvę, ją patepkite aliejumi ir kepkite blynelius.
  4. Papuoškite blynelius kokoso drožlėmis, bananais, ananasais ar uogomis, kurias turite.

Pietums – raudonojo kario ir moliūgų sriuba su kokosų pienu

Fotolia nuotr./Moliūgų sriuba.
Fotolia nuotr./Moliūgų sriuba.

Reikės:

  • 1 skardinės kokosų pieno;
  • 1 didelio moliūgo;
  • 2 valg. š. aliejaus arba sviesto;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 4 nedidelių šaloto svogūnų;
  • 1 arbat. š. trinto imbiero;
  • 2 valg. š.pomidorų pastos;
  • 1 arbat. š. kario pastos;
  • 1 džiovintos aitriosios paprikos;
  • 0,5 l vištienos sultinio;
  • 1,5 arbat. š. druskos;
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių.

Gaminimas:

  1. Stambiais gabalais supjaustykite moliūgą, sudėkite jį į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 1 valandą.
  2. Ištraukite, kad atvėstų, ir nulupkite žieveles.
  3. Dideliame puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite česnaką, svogūnus bei imbierą ir kepkite apie minutę.
  4. Sudėkite pomidorų pastą ir pakepkite dar minutę.
  5. Sumažinkite ugnį ir viską kepkite dar 5 minutes, kol svogūnai visai suminkštės, tada sudėkite kario pastą ir aitriają papriką ir kepkite minutę.
  6. Pabaigoje sudėkite moliūgo gabaliukus ir kepkite dar 5 minutes, nuolat pamaišydami.
  7. Supilkite kokosų pieną ir vištienos sultinį, sumažinkite ugnį ir leiskite troškintis apie 30 min.
  8. Baigus virti, supilkite sriubą į kokteilinę arba trintuvu sutrinkite iki vientisos masės.
  9. Įmaišykite druskos bei citrinų sultis ir tiekite sriubą.

Desertui – espresso ir kokosų pieno kremo ledai

Fotolia nuotr./Kokosų pieno ledai.
Fotolia nuotr./Kokosų pieno ledai.

Tai greitai ir paprastai paruošiamas desertas, nereikalaujantis nei gaminimo įgūdžių, nei sudėtingų ingredientų.

Reikės:

  • 1 skardinės kokosų pieno kremo;
  • 1/3 puodelio granuliuoto cukraus;
  • 1 arbat. š. vanilės esencijos;
  • 2 puodelių šviežiai virtos espresso kavos;
  • Tam, kad ledai būtų minštesni, galima įpilti pusę šaukštelio degtinės.

Gaminimas:

  1. Į nedidelį indą supilkite kokosų pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą, kaitinkite tol, kol cukrus ištirps.
  2. Nuimkite indą nuo ugnies ir įmaišykite degtinę.
  3. Visą masę gerai išplakite kokteilinėje ir stingdinkite šaldiklyje apie 2 valandas, o dar geriau – per naktį.

Vakarienei – ​Phad Thai Wok

Phad Thai Wok.
Phad Thai Wok.

Reikės:

  • 500 g kiaulienos (arba vištienos) filė;
  • 1 valg. š. aliejaus;
  • 1 pak. „Santa Maria Phad Thai Wok“ padažo;
  • 400 ml kokosų pieno;
  • 1 pak. kiaušinių makaronų;
  • saldaus aitriųjų paprikų padažo.

Gaminimas:

  1. Pakaitinkite aliejų kiniškoje gilioje keptuvėje ir apskrudinkite mėsą.
  2. Supilkite padažą, pakepkite maišydami ir supilkite kokosų pieną. Pamaišykite 3–4 minutes.
  3. Išvirkite kiaušinių makaronus, laikydamiesi ant pakuotės pateiktų nurodymų.
  4. Patiekite su kiaušinių makaronais ir papuoškite aplaistę saldžiu aitriųjų paprikų padažu. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais