Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, jog užtenka vos kelių ingredientų, kad įprasta braškių uogienė įgytų dar daugiau ryškių spalvų.
Beje, būtent cukrus yra tas seniai žinomas konservantas, kuris ir padeda išsaugoti daržo ir sodo gėrybes ilgus žiemos mėnesius.
B.Baratinskaitė siūlo išbandyti tris netikėtus gardumynų iš braškių receptus. „Kas tik paragauja šių uogienių, visada bando atspėti, kokie yra slaptieji jų ingredientai, sudarantys derinį su braškėmis“, – intriguoja ekspertė.
Braškių džemas su bazilikais
Ingredientai:
- 5 stiklinės sutrintų braškių;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 pakelis tirštinamojo uogienės mišinio su pektinu;
- 7 stiklinės cukraus;
- 0,5 stiklinės susmulkinto šviežio baziliko
pastaba: šį džemą verta supilstyti į mažus stiklainėlius.
Gaminimas:
1. Puode sumaišykite braškių tyrę ir sviestą. Tada į masę suberkite mišinį su pektinu. Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirkite. Kai masė užvirs, sumažinkite kaitrą ir suberkite cukrų, gerai išmaišykite. Tada padidinkite kaitrą ir leiskite masei užvirti antrą kartą, virkite dar minutę. Tada į uogienę įmaišykite baziliką.
2. Nukelkite puodą su uogiene nuo viryklės, nugriebkite susidariusias putas. Supilkite karštą masę į įkaitintus stiklainius, nepripilkite iki pat viršaus – palikite šiek tiek vietos. Užsukite stiklainius sandariais, dezinfekuotais dangteliais.
3. Sudėkite stiklainėlius į didelį puodą, pilną vandens. Vanduo turi visiškai apsemti stiklainėlius. Virkite vandenį su stiklainiais maždaug 10 minučių. Tada nusemkite vandenį ir stiklainius iš puodo, leiskite atvėsti.
Orkaitėje keptų braškių džemas
Braškių džemo gaminimas orkaitėje skamba neįprastai, tačiau šio eksperimento rezultatai pradžiugins smaližius. Be to, šį gardumyną galima pagaminti tiek iš šviežių uogų, tiek iš šaldiklyje atrasto pernykščio derliaus likučių. Geriausia šį džemą gaminti, kai braškių daug ir jų nereikia skaičiuoti.
Ingredientai:
- 1 kg visiškai sunokusių, nuplautų ir supjaustytų į keturias dalis braškių;
- 1 kupina stiklinė cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. valinės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Suberkite braškių gabalėlius, cukrų ir vanilės ekstraktą į vieną stiklinį kepimui skirtą indą.
2. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kartais pamaišydami, kol sultys beveik išgaruos ir masė taps tirštos konsistencijos. Būkite atidūs, kad prieš pabaigą džemas nepradėtų degti. Visas kepimas gali trukti iki 1,5 valandos – trukmė priklauso nuo braškėse esančio vandens kiekio ir kepimo indo gylio.
3. Džemu galite mėgautis iškart arba konservuoti į švarius, iškaitintus stiklainius.
Braškių ir rabarbarų uogienė
Ingredientai:
- 950 g rabarbarų, supjaustytų maždaug 2 cm dydžio gabalėliais;
- 600 g pusiau perpjautų braškių;
- 1,5 kg cukraus;
- 7 valg. šaukšt. citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Sudėkite rabarbarų ir braškių gabalėlius į stiklinį indą, apibarstykite cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti per naktį.
2. Kitą dieną vaisius ir cukrų kaitinkite gilioje keptuvėje ar troškintuve, švelniai maišykite mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite ant didelės ugnies apie 13–15 min., maišydami ir patrindami braškes šaukštu, tuomet nuimkite nuo viryklės. Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei masė klampi, ne pavandenijusi ir ne skysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias putas.
3. Uogienę pilkite į šiltus stiklainius ir sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais. Prieš dėdami ilgesniam saugojimui leiskite atvėsti.