Kaip sako prekybininkai, jei tik orai geri, dėmesys ledams iškart šauna į viršų. „Ledai vasarą ne tik dažniau atsiranda pirkėjų krepšeliuose, bet ir tampa viena populiariausių prekių. Pagal naujausius duomenis daugiausiai ledų yra nuperkama prieš žengiant į savaitgalį – penktadieniais. <...> Šią vasarą pastebime ir išaugusią didesnių pakuočių, dar kitaip vadinamų – šeimyninių, ledų paklausą. O tai galima susisieti su toliau siautėjančia pandemija ir nuotoliniu darbu, kada vis daugiau žmonių ledais gaivinasi namuose drauge su visa šeima“, – įžvalgomis dalijasi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė nesistebi šio deserto populiarumu, tik siūlo jo skanauti išties originaliai. Vienas tokių būdų – gaminti naminį ledų tortą. Jam, pasak pašnekovės, puikiai tinka įvairiausi pagardai – uogos, želė, šokoladas, vaisiai, saldainiai, o ypatingu skoniu nustebins specialiai iškeptas biskvitinis pagrindas.
Ledų tortą geriausia raikyti ilgu, dantytu peiliu, prieš tai keletą akimirkų jį palaikius šiltame vandenyje.
„Ledų tortui svarbios ir kelios kulinarinės gudrybės. Šį skanėstą pagaminus, jį reikia laikyti šaldiklyje, tačiau pjaustyti bus lengviau prieš valgant išėmus bei palaikius 10–20 minučių kambario temperatūroje. Taip tortas suminkštės, be to, peilis nesugadins deserto struktūros. Kartu svarbios ir kelios pjaustymo paslaptys. Ledų tortą geriausia raikyti ilgu, dantytu peiliu, prieš tai keletą akimirkų jį palaikius šiltame vandenyje. Taip gabaliukus atpjauti pavyks tolygiai bei gražiai. Tuomet belieka desertą ragauti, o nesuvalgytą dalį vertėtų įdėti į orui nepralaidų indą ir vėl paslėpti šaldiklyje. Tokiu būdu laikomas ledų tortas nepasidengs šerkšnu“, – pasakoja B.Baratinskaitė.
Atskleidusi deserto patiekimo gudrybes, ekspertė dalijasi ir receptais.
Ledų tortas ir tinginys viename
Ingredientai:
- 1 pakelis mėgstamų sausainių;
- 250 g šviežių braškių;
- 250 g aviečių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- nutarkuotos citrinos žievelės;
- 1 didelis bananas;
- 200 g grietinėlės;
- 200 g mėgstamų ledų;
- sauja šilauogių.
Gaminimas:
1. Sutrupinkite sausainius.
2. Smulkintuve susmulkinkite braškes ir avietes, suberkite vanilinį cukrų, sudėkite medų, įtarkuokite citrinos žievelės. Taip pat įdėkite bananą, prieš tai jį sulaužę į kelias dalis. Viską sutrinkite, tuomet supilkite grietinėlę, išmaišykite.
3. Į formą sudėkite ledus, tada sluoksnį trintų uogų, viską atidžiai paskleiskite, dėkite pusę sausainių, šilauoges, trintų uogų mišinį, suberkite likusius sausainius juos tolygiai paskirstydami ir taip suformuodami torto pagrindą.
4. Dėkite tortą į šaldiklį 24 valandoms, o prieš valgymą palaikykite 10–20 min. kambario temperatūroje.
Pastaba: šiam ledų tortui tinka tiek šviežios, tiek šaldytos uogos, o vietoje banano galima naudoti ir mangą.
Biskvitinis ledų tortas su vyšniomis
Ingredientai:
- 250 g trapių avižinių sausainių su šokoladu;
- 1 pakelis sviesto;
- 2 valg. šaukšt. stevijos;
- 1 stiklinė maltų mėgstamų riešutų;
- 800 ml vanilinių ledų;
- 250 g grietinėlės;
- 2 stiklinės vyšnių be kauliukų;
- 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 100 g juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Sausainius sutrupinkite, trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, stevija. Masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukite bei palikite atvėsti.
2. Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami.
3. Stiklinę vyšnių sumaišykite su klevų sirupu ir iki standžių putų išplakta grietinėle, sudėkite ledus. Viską išplakite, tada užpilkite ant kepto sausainių pagrindo, uždėkite likusias vyšnias, užliekite ištirpdytą šokoladą. Leiskite atvėsti ir dėkite į šaldiklį. Palaikę apie 3 valandas, galėsite mėgautis.