Kondensuotas pienas: iš kur kilo, kaip jo pasigaminti patiems ir ką skaninti?

Kondensuoto pieno tikriausiai esame ragavę visi. Jis puikiai tinka tiek kavai ar arbatai pagardinti, tiek įvairiausiems desertams. Kai kurie juo pasaldinti desertai kuo puikiausiai tiks ir šventinams stalui. Tad ir prekybininkai teigia, jog būtent žiemą, artėjant šventėms, šio saldaus produkto parduodama daugiau.
Sutirštintas pienas
Sutirštintas pienas / Vida Press nuotr.

Nors kartais atrodo, kad šis produktas yra tradicinis mūsų šalyje, iš tiesų kondensuotas pienas populiarus daugelyje pasaulio valstybių: Amerikoje, Indijoje, Argentinoje, Brazilijoje, Rusijoje, Azijoje bei didžiojoje Europos dalyje. Tačiau iš kur jis kilo?

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, remiantis keliautojo Marko Polo raštais, XIII a. totoriai jau sugebėjo kondensuoti pieną. Visgi, konservuotą kondensuotą pieną 1856 m. išrado amerikietis Gailas Bordenas. Pasakojama, kad jo susidomėjimą pieno produktais ir konservavimu paskatino kelionė laivu, kurios metu jis matė, kaip dėl sugedusio šviežio pieno mirė keli vaikai. Po kelių bandymų sutirštinti pieną, Bordenas atidarė kondensuoto pieno gamyklą, kurios produkcija labai greitai išpopuliarėjo visoje Amerikoje.

Vida Press nuotr./Blyneliai su sutirštintu pienu
Vida Press nuotr./Blyneliai su sutirštintu pienu

Pasigaminti galima ir namuose

Prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, sako, kad kondensuotas arba sutirštintas pienas yra pienas, iš kurio pašalinta dalis vandens ir jis yra pasaldintas nemažu kiekiu cukraus. Sutirštintas pienas dažnai naudojamas įvairiausių desertų ir kepinių gamyboje.

„Be kondensuoto pieno neįsivaizduojamas Lietuvoje ypatingai mėgstamas tinginys. Kondensuotas pienas naudojamas žaliųjų citrinų pyrago, karamelinių saldainių, net ledų gamyboje. Kondensuoto pieno dedama ir į įvairiausių sausainių ar šokoladinio pyrago tešlą. O Azijoje, Vietname, kondensuotu pienu gausiai gardinama karšta ar šalta kava, netgi arbata“, – sako konditerijos ekspertas.

Kavos tinginys
Receptas: Kavos tinginys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 141
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 500.00 g (trapių avižinių)
Anakardžių riešutai: 100.00 g (gali būti ir kitokie)
Sviestas: 250.00 g
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (indelis)
Kava: 2.00 valg. š. (tirpios)
Kaip gaminti
  1. Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
  2. Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
  3. Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
  4. Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
  5. Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti
Keptas Tinginys
Receptas: Keptas Tinginys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 101
Receptas
Ingredientai
Varškė: 250.00 g
Saldintas kondensuotas pienas: 400.00 g
Sausainiai: 360.00 g (paprastų)
Kaip gaminti
  1. Maskarponę sumaišykite su varške ir kondensuotu pienu.
  2. Sausainius palaužykite ir įmaišykite į šlapią mišinį.
  3. Viską suverskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu masę išlyginkite ir šiek tiek prislėkite prie dugno.
  4. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, apdenkite folija ir kepkite toliau.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti

Kaip teigia T.Lauvray, kondensuoto pieno galima pasigaminti ir namuose. O tam prireiks vos trijų ingredientų – pieno, cukraus ir sviesto. „Sutirštintas pienas gaminimas nesudėtingai. Tereikia ant ugnies pavirti pieną sumaišytą su cukrumi. Kai skystis iš puodo nugaruos, į gautą mišinį įmaišyti sviesto ir leisti jam sutirštėti“, – teigia ekspertas ir dalijasi pora receptų su šiuo puikiai visiems pažįstamu produktu.

Sausainiai su kondensuotu pienu ir šokoladu

Ingredientai:

  • 3/4 puodelio ir dar keli šaukštai sviesto;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 0,5 puodelio saldinto kondensuoto pieno;
  • 1,5 stiklinės miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 0,5 puodelio šokolado drožlių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.

2. Maišytuvu sumaišykite sviestą ir cukrų. Į gautą tešlą įmaišykite saldintą kondensuotą pieną.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto mišinį sudėkite likusius sausus ingredientus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite šokolado drožles.

4. Rankomis iškočiokite nedidelius rutuliukus. Juos suplokite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 10 minučių, kol krašteliai taps auksinės spalvos.

Vida Press nuotr./Sausainiai
Vida Press nuotr./Sausainiai

Dviejų ingredientų kondensuoto pieno triufeliai

Ingredientai:

  • 180 g kondensuoto pieno;
  • 60 g kakavos miltelių.

Gaminimas:

1. Nedidelę stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Į vidutinio dydžio dubenį supilkite kondensuotą pieną. Tuomet palengva įmaišykite kakavos miltelius. Kai tik mišinys pradės tirštėti, rankas pasitepkite alyvuogių aliejumi ir išminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni. Jei ji per šlapia, tiesiog įpilkite daugiau kakavos miltelių. Jei per sausa, įpilkite daugiau kondensuoto pieno.

3. Tešlą supilkite į paruoštą formą, tolygiai paskleiskite pirštais ir apie valandą palaikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą išimkite iš formos ir padėkite ant pjaustymo lentos. Supjaustykite ir apibarstykite gabaliukus kakavos milteliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų