Prancūziškas žodis „éclair“ reiškia „žaibą“, kaip tai susiję su pyragaičiu? O gi tuo, kad jis dažniausiai suvalgomas žaibiškai – vienu kąsniu. Mažose Paryžiaus kavinėse įprasta užsisakyti šio deserto prie kavos ar kito karšto gėrimo ir mėgautis gražią popietę.
Eklerai ir Lietuvoje taip pat nėra naujiena, tačiau, kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, prieš daugiau kaip šimtmetį kepami eklerai buvo gerokai mažesni, nei dabar. „Šiuolaikiniai eklerai gaminami šiek tiek didesni – maždaug delno ilgio, todėl įprastai yra patiekiami nedidelėje lėkštutėje su desertine šakute ir peiliuku. Jais mėgautis reikia lėtai, skanaujant nedideliais kąsniais“, – sako konditerė.
N.Juchnevič teigimu, šiuolaikinių eklerų receptų labai daug, tačiau juos pagaminti nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. „Klasikinis prancūziškas ekleras yra gaminamas iš plikytos tešlos su vaniliniu kremu ir šokoladine glazūra. Šio deserto gamyba atima šiek tiek laiko, tačiau skonis ir rezultatas atperka įdėtas jėgas“, – tikina ekspertė.
Klasikiniai prancūziški eklerai
Ingredientai:
plikytai tešlai:
- 0,5 stiklinės vandens;
- 0,5 stiklinės nenugriebto pieno;
- 100 g sviesto, supjaustyto gabaliukais;
- 2 arbat. šaukšt. cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 100 g miltų;
- 4 dideli kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių ir ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių.
2. Į didelį puodą supilkite vandenį ir pieną, dėkite sviestą, cukrų ir druską bei pakaitinkite iki virimo temperatūros.
3. Masei užvirus, nuimkite puodą nuo viryklės ir maišydami ją mediniu šaukštu, berkite persijotus miltus tol, kol šie visiškai susilies su likusiais ingredientais. Tuomet vėl grąžinkite puodą ant viryklės ir maišykite masę tol, kol ši nebekibs prie puodo kraštų ir šaukšto.
4. Dėkite tešlą į dubenį ir toliau maišydami įmuškite po vieną kiaušinį.
5. Gautą masę dėkite į konditerinį maišelį ir, naudodamiesi juo, ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuokite pailgus „laivelius“.
6. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite karštį iki 190 laipsnių ir vos pradarę orkaitės dureles, kepkite eklerus dar apie pusvalandį.
7. Ištraukite kepinius, išdėkite juos ant lėkštės ir palikite atvėsti.
vaniliniam kremui:
- 2 stiklinės nenugriebto pieno;
- 0,5 stiklinės cukraus;
- 5 kiaušinio tryniai;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 4 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 2 valg. šaukšt. sviesto.
Gaminimas:
1. Eklerų įdarą ruoškite tuo metu, kol kepa plikytos tešlos pyragėliai. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite 2 stiklines nenugriebto pieno ir pakaitinkite iki virimo.
2. Kol pienas užvirs, dubenyje išsukite cukrų su kiaušinių tryniais, o tada, toliau maišydami, sudėkite miltus ir kukurūzų krakmolą.
3. Užvirus pienui, supilkite trečdalį jo turinio į likusių ingredientų dubenį ir toliau maišydami, palengva supilkite likusį. Viską gerai išmaišę, gautą masę supilkite atgal į puodą ir užkaitinkite, maišykite tol, kol masė sutirštės ir pradės virti.
4. Įpilkite vanilės ekstraktą, sudėkite sviestą ir gautą kremą palikite atšalti.
šokoladiniam glaistui:
- 60 g riebios grietinėlės;
- 100 juodojo šokolado;
- 1 valg. šaukšt. sviesto.
Gaminimas:
1. Kol vėsta eklerai, puode užvirinkite vandenį ir ant jo viršaus uždėkite šilumai atsparų dubenį. Į jį supilkite riebią grietinėlę, sudėkite šokoladą, sviestą ir maišydami palaukite, kol viskas ištirps, taps vientisa masa.
2. Palikite šią masę šiek tiek atvėsti.
Eklerų įdarymo gudrybės
Kai eklerai yra pagaminti, belieka juos įdaryti. Pirmiausia paruoškite plikytos tešlos „laivelius“: peiliu ar kitu aštriu įrankiu horizontaliai įpjaukite kepinio kraštą. Tuomet užpildykite eklero turinį vaniliniu kremu. Apliekite eklero viršų dar šiltu šokoladiniu glaistu ir atvėsus, sudėkite visiškai paruoštus eklerus į šaldytuvą. Palikite juos bent valandai atvėsti ir sustingti.
Alternatyvios įdaro variacijos
Pasak N.Juchnevič, nesvarbu, ar gaminate klasikinį prancūzišką eklerą, ar alternatyvią jo variaciją su vaisiais, uogomis pagardintu įdaru ar kitokiu glaistu, svarbu, kad visi produktai būtų aukščiausios kokybės.
Norintiems paeksperimentuoti savo virtuvėje, ji pataria laikytis klasinės plikytos tešlos receptūros, o savų variacijų ieškoti gaminant kremą ir glaistą.
karameliniam glaistui:
- 1 stiklinė cukraus;
- 40 g sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 120 g riebios grietinėlės;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Į nedidelį puodą sudėkite cukrų ir pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol jis pradės lydytis. Maišykite cukrų medine mentele ir kaitinkite tol, kol taps šviesiai rudos spalvos.
2. Supilkite vanilės ekstraktą, grietinėlę ir maišykite toliau, kol viskas pavirs į vientisą masę. Pabaigoje berkite druską ir nuėmę nuo viryklės, palikite masę atvėsti.
kavos glajui:
- 2 arbat. šaukšt. tirpios kavos;
- 2 valg. šaukšt. karšto vandens;
- 1 stiklinė cukraus pudros.
Gaminimas:
Užpilkite tirpią kavą verdančiu vandeniu ir maišykite, kol ši ištirps. Tuomet sudėkite cukraus pudrą ir toliau maišykite tol, kol viskas pavirs į glajaus masę.