Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konditerio ir tinklaraštininkės idėjos, ką skanaus ruošti iš uogų ir vaisių. Skrebučių receptas

Kas gali būti geriau savaitgalio popietę, nei gabalėlis dangiško skonio deserto! Ypač vasarą, kai gausu įvairiausių uogų ir vaisių. Dabar tikrai pats metas pasimėgauti lengvais ir gaiviais desertais. Tam net nebūtina kaisti prie viryklės – vaisius galima trumpai pakepti ant grilio, o gal net rinktis nekeptą skanėstą.
Keksiukai su uogomis
Keksiukai su uogomis / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, kvapnūs vaisiai ir uogos padeda nesunkiai įvairius desertus paversti lengvesniais ir gaivesniais, suteikia jiems autentišką vasarišką skonį. Desertams puikiai tinka ir vyšnios, trešnės, ir iš šiltųjų kraštų atgabenti šviežio derliaus persikai.

Kaip teigia konditerijos ekspertas, gaminant vasariškus desertus svarbiausia yra skonių balansas – jie turėtų būti lengvi, ne per saldūs ir ne per riebūs. Be to, vaisiai ar uogos ne tik papuoš konditerinį gaminį, bet ir suteiks natūralaus saldumo, todėl juos gaminant prireiks daug mažiau cukraus arba natūralių saldiklių, tokių kaip medus, agavų ar klevų sirupai.

Vyšnios ir avietės puikiai tinka prie įvairiausių putėsių, pudingų, panakotos, pavlovos ar šokoladinių desertų.

„Vyšnios ir avietės puikiai tinka prie įvairiausių putėsių, pudingų, panakotos, pavlovos ar šokoladinių desertų. Šios uogos jiems suteikia gaivumo, rūgštumo ir šviežumo. Persikai, nektarinai ar abrikosai galimi ne tik kaip pyragų ingredientas, bet ir kepami ant grilio bei patiekiami su mėgstamais priedais“, – pasakoja ekspertas.

Vida Press nuotr./Pyragėliai, dekoruoti uogomis
Vida Press nuotr./Pyragėliai, dekoruoti uogomis

Anot jo, norint pasigaminti skanų ir subalansuotą desertą visą dieną prie viryklės suktis toli gražu nereikia, o kai kurių saldėsių nereikia nė kepti. Be orkaitės pasigaminti galite net ir sūrio ar šokoladinius pyragus.

Begliutenis sūrio pyragas su mėlynėmis
Receptas: Begliutenis sūrio pyragas su mėlynėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 155.00 g (begliutenių; pagrindui)
Sviestas: 35.00 g (tirpinto; pagrindui)
Kreminis sūris: 430.00 g (pavyzdžiui, rikotos, maskarponės ar pan.; sūrio kremui)
Cukrus: 115.00 g (sūrio kremui)
Grietinėlė: 80.00 g (35 proc. riebumo; sūrio kremui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (110 g; sūrio kremui)
Kukurūzų krakmolas: 25.00 g (sūrio kremui)
Vanduo: 25.00 g (sūrio kremui)
Uogienė: 45.00 g (mėlynių; sūrio kremui)
Kaip gaminti

Paruoškite pagrindą:

1. Virtuviniu kombainu smulkiai sumalkite sausainius ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Į pyrago formą sudėkite šį mišinį ir gerai suspauskite.

Pagaminkite kremą:

1. Šluotele išplakite kreminį sūrį. Tada sudėkite cukrų ir palaipsniui pilkite grietinėlę su kiaušiniais. Maišykite iki vienalytės konsistencijos.

2. Pabaigoje supilkite vandenį, sumaišytą su kukurūzų krakmolu.

Iškepkite pyragą:

1. Ant sausainių pagrindo pilkite kreminio sūrio masę ir konditeriniu maišeliu išspauskite mėlynių uogienę.

2. Kepkite iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val ir 30–40 min.

3. Iškepęs pyragas viduryje dar atrodys skystas, tačiau jokiu būdu jo nekepkite ilgiau! Vėsdamas jis sustings ir taps idealios tekstūros.

 

Suskleisti
Baltojo šokolado sūrpyragis su avietėmis
Receptas: Baltojo šokolado sūrio pyragas su avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.6 / 44
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 70.00 g (pyrago pagrindui)
Sausainiai: 180.00 g (pyrago pagrindui)
Sviestas: 100.00 g (pyrago pagrindui)
Baltasis šokoladas: 600.00 g (kokybiško; pyrago įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (pyrago įdarui)
Kreminis sūris: 500.00 g (pyrago įdarui)
Grietinė: 300.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė – pyrago įdarui, sultys – aviečių užpilui)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (pyrago įdarui)
Avietės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Spanguolės: 200.00 g (aviečių užpilui)
Cukrus: 100.00 g (aviečių užpilui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10 minučių, atvėsinkite. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

3. Migdolus suberkite į maisto smulkintuvą ir stambiai sukapokite, suberkite į dubenį. Maisto smulkintuvu smulkiai sukapokite sausainius ir supilkite juos ant migdolų. Supilkite tirpintą sviestą ir rankomis arba mentele gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir paskleiskite trupinius vis paspausdami. Padėkite į šaldytuvą.

Įdaras:

1. 100 g šokolado sukapokite smulkiau, o likusius 500 g sulaužykite. Ištirpinkite 500 g šokolado vandens garų vonelėje retkarčiais pamaišydami. Kai šokoladas ištirps, nukelkite ir leiskite pastovėti 5 minutes, kelis kartus pamaišykite.

2. Atskirai dubenyje šluotele ar mikseriu išplakite grietinėlės sūrį iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius, kaskart išplakdami masę iki vientisumo. Sukrėskite grietinę, sudėkite apelsino žievelę ir pusės vanilės ankšties sėklytes; išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą, išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiau kapotą šokoladą (100 g). Darkart išmaišykite.

 

3. Masę supilkite į kepimo formą ant atvėsinto pagrindo ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago centras turi vis dar šiek tiek judėti.

4. Ištraukite pyragą iš orkaitės, visiškai atvėsinkite, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia pernakt. Pyragas turi visiškai atvėsti ir sustingti. Taip paruoštas ir įvyniotas sūrpyragis gali stovėti šaldytuve iki 4 dienų.

Užpilas:

1. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutraiškykite mediniu šaukštu. Pertrinkite per sietelį, sėklytes išmeskite.

2. Į nedidelį puodą suberkite spanguoles, cukrų ir apelsino sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių, kol spanguolės susprogs ir masė sutirštės. Nukaiskite ir įmaišykite aviečių tyrę. Supilkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi su užpilo paviršiumi – taip nesusiformuos plutelė. Atvėsintą užpilą laikykite šaldytuve. Jis sustings iki drebučių konsistencijos, bet pamaišius suskystės.

3. Prieš patiekdami sūrpyragį išimkite iš kepimo formos ir popieriaus ir apliekite užpilu.

Suskleisti

Jau nekalbant apie šaldytus desertus: sezoninius vaisius bei uogas galime panaudoti gaminant įvairiausio skonio naminius ledus, sorbetus arba šerbetus.

Vyšnių ledai
Receptas: Vyšnių ledai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 500.00 g
Varškė: 250.00 g (puri)
Sultys: 2.00 arbat. š. (žaliųjų citrinų)
Cukrus: 125.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (125 ml sulčių)
Likeris: 40.00 ml (migdolų)
Kaip gaminti
  1. Cukrų suberkite į puodelį su apelsinų sultimis ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol cukrus ištirps. Sirupą atvėsinkite, įmaišykite žaliosios citrinos sultis.
  2. Vyšnias nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užpilkite migdolų likeriu ir palikite pusvalandį. Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, sukrėskite į indą su vyšniomis, supilkite sirupą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Ledų masę supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Vis pamaišydami, kad ledai nesusikristalizuotų, šaldykite, kol masė taps standi ir lygi.
Suskleisti
Vyšnių ir maskarponės skanėstas
Receptas: Vyšnių ir maskarponės skanėstas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 400.00 g (1 pakelis šaldytų arba 400 g šviežių)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (riebi)
Miltelinis cukrus: 4.00 valg. š. (3–4)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Sausainiai: 16.00 vnt. (biskvitiniai)
Kava: 1.00 st. (stipri)
Kaip gaminti

1. Vyšnias sudėkite į puodelį, apibarstykite cukrumi, cinamonu ir virkite ant mažos ugnies, kol atsiras sulčių.

2. Krakmolą ištirpinkite 4 šaukštuose šalto vandens ir supilkite į verdančias vyšnias. Maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

3. Maskarponę suplakite su milteliniu, vaniliniu cukrumi ir grietinėle.

4. Sausainius sutrupinkite ir kelioms sekundėms panardinkite į šaltą kavą.

5. Į desertines lėkšteles sluoksniais dėkite sausainius, maskarponės kremą ir vyšnias.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Tinklaraštininkė ragina nebijoti eksperimentų

Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė prisipažįsta, kad be lengvo saldėsio neįsivaizduoja ne tik savaitgalio, bet ir nė vienos dienos. Jie su vyru namuose turi tradiciją: po pietų visada kartu išgerti kavos ir pasimėgauti kokiu nors saldumynu. Kalbėdama apie mėgstamiausius vasaros desertus tinklaraštininkė pasakoja, jog dažniausiai saldėsius gamina su sezoniniais ingredientais.

Kokosiniai mėlynų kąsneliai
Receptas: Kokosiniai mėlynų kąsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 40.00 g (pirmam sluoksniui)
Datulės: 40.00 g (Medjool, be kauliukų; pirmam sluoksniui)
Kokosų aliejus: 5.00 g (nerafinuoto; pirmam sluoksniui)
Kokosų pienas: 1.00 vnt. (skardinė; reikės 60 g kremo; antram ir trečiam sluoksniams)
Trinta kokosų masė: 120.00 g (antram ir trečiam sluoksniams)
Tofu: 60.00 g (šilkinio; antram ir trečiam sluoksniams)
Klevų sirupas: 40.00 g (ir dar vienas šaukštelis; antram ir trečiam sluoksniams)
Mėlynės: 30.00 g (antram ir trečiam sluoksniams; ir dar šiek tiek papuošimui)
Kaip gaminti

Reikės silikoninės mini keksiukų formelės, kur viršaus skersmuo – 4,5 cm arba metalinės, bet prieš tai ją reikės iškloti maistine plėvele.

1. Trintuvo inde susmulkiname migdolus, dedame datules, kokosų aliejų ir sukame, kol susidarys smulkūs trupiniai. Rankomis suspaudžiame saują trupinių – jeigu sukimba, pagrindas pavyko, jei ne, dedame dar vieną datulę ir sukame, kol trupiniai sukibs.

2. Gautą masę dedame į formeles, tolygiai paskirstome, paspaudžiame.

3. Į puodą dedame mėlynes ir 1 šaukštelį klevų sirupo. Verdame ant vidutinės ugnies. kol uogos suminkštės ir pradės panašėti į uogienę.

4. Trintuvo inde išsukame kokosų masę (prieš tai ją susmulkinę) su šilkiniu tofu, kokosų kremu (60 g) ir klevų sirupu iki kreminės konsistencijos. Svarbu, kad neliktų gumuliukų. Po šaukštelį antrojo sluoksnio dedame ant pirmojo. Į kiekvieno kąsnelio vidų dedame po mėlynę.

 

5. Likusią masę trintuvo inde išsukame su virtomis mėlynėmis. Trečią sluoksnį dedame ant antro sluoksnio. Ant viršaus galima dėti šviežių mėlynių, bet nebūtina.

Desertą laikome šaldytuve. Rekomenduojame suvartoti per 3 dienas.

Maži patarimai:

  • Kokosų pieno skardinę įdėkite į šaldytuvą, kad skardinės viršuje esantis kokosų kremas sustingtų. Kokosų pieno skardinės apačioje esančio skysčio nenaudosime.
  • Kąsnelių spalva priklausys nuo mėlynių, tad kartais gali būti labai stipri kartais šiek tiek pastelinė.
  • Trintos kokosų masės specializuotose parduotuvėse galite rasti pagal anglišką pavadinimą „creamed coconut“, nes dažnai vertimai į lietuvių kalbą yra netikslūs ar nevienodi. Tai trapi, bet formą išlaikanti masė, kuri skiriasi nuo kokosų kremo ar kokosų aliejaus.
Suskleisti

„Vaisius ir uogas mėgstu integruoti į keptus desertus: galetes, trupininius pyragus arba filmus primenančius sviestinės tešlos vaisių pyragus. Pirmaisiais vasaros mėnesiais į šiuos desertus dažniausiai keliauja braškės, juodieji serbentai, vyšnios ar šilauogės. Rudeniop juos kepu su kriaušėmis, obuoliais ar net moliūgais“, – vardina G.Žutautaitė.

Vyšnių pyragas
Receptas: Vyšnių pyragas, tobulai derantis su ledais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 150.00 g (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (šalto; tešlai)
Cukraus pudra: 100.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (šalto; tešlai)
Cukrus: 5.00 valg. š. (2 viršui pabarstyti ir 3 įdarui)
Vyšnios: 700.00 g (be kauliukų; įdarui)
Kukurūzų miltai: 2.00 valg. š. (įdarui)
Ledai: 200.00 g (arba pagal pageidavimus; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį suberkite abiejų rūšių miltus, cukraus pudrą, druską ir gerai išmaišykite.

2. Sviestą supjaustykite kubeliais, berkite į miltų mišinį ir trindami sviestą su miltais pirštų galiukais, paverskite mišinį šlapią smėlį primenančiais trupiniais. Dirbkite sparčiai, kad sviestas neimtų tirpti.

3. Atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo (pastarąjį atidėkite), tuomet trynį išplakite su šaltu vandeniu, supilkite į gautus trupinius ir greitai suminkykite tešlą. Suformuokite iš jos 2 vienodus rutulius ir suvynioję juos į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą.

4. Praėjus valandai, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Neaukštą kepimo formą dantytais kraštais patepkite sviestu. Išimkite vieną rutulį iš šaldytuvo ir ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite skritulį, kuris būtų tokio skersmens, jog padengtų formos dugną ir kraštus. Labai atsargiai perkelkite jį į kepimo formą, paspaudydami išklokite ją, o dugną subadykite šakute. Dėkite kepti į orkaitę 15 min.

5. Kol dugnas kepa, pasiruoškite įdarą. Dubenyje vyšnias sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų miltais.

 

6. Iškočiokite likusį tešlos rutulį į tokio pat dydžio skritulį, kaip ir pirmasis.

7. Ant iškepusio pyrago pagrindo berkite vyšnių įdarą ir ant viršaus klokite antrąjį iškočiotą tešlos skritulį. Gerai apspaudykite kraštus, kad dugnas ir viršus šonuose susijungtų, jei lieka šioks toks tešlos perteklius, nupjaukite. Viršuje pyrago „dangtį“ keliose vietose įpjaukite, kad išeitų garai.

8. Aptepkite pyrago viršų kiek paplaktu atidėtuoju kiaušinio baltymu ir pabarstykite cukrumi. Vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar 25-30 min.

9. Traukite iš orkaitės, leiskite kelias mintes atvėsti, o tada pjaustykite porcijomis ir tiekite su ledais.

Suskleisti
Migdoliniai keksiukai su mėlynėmis
Receptas: Migdoliniai-jogurtiniai keksiukai su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didesni)
Sviestas: 80.00 g (arba ghee sviesto)
Rudasis cukrus: 100.00 g (nerafinuoto; ir dar 3 šaukštai įdarui)
Jogurtas: 150.00 g (natūralaus; skystesnės konsistencijos nei graikiškas)
Migdolų miltai: 100.00 g
Miltai: 70.00 g (arba mišinio kepiniams be glitimo)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Citrinos žievelė: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė tešlai ir išspaustos sultys įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Jei visgi mėlynių negalite gauti, keiskite jas šilauogėmis, tik tokiu atveju būtinai naudokite citrinos sultis įdarui pagaminti – jų reikia subalansuotam skoniui.

Dar vienas slaptas (o gal ir nelabai) šių keksiukų ginklas – jogurtas. Jis suteikia lengvumo, purumo, paslepia kepimo miltelių skonį ir apskritai, turbūt, veikia magiškai.

1. Paruoškite įdarą: mėlynes sumaišykite su cukrumi (arba šilauoges su cukrumi ir citrinos sultimis) ir kaitinkite mažame prikaisuvyje kol sutirštės ir maždaug perpus sumažės masės. Atidėkite į šalį pravėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Jei ventiliatoriaus jūsų orkaitėje nėra, siūlau temperaūrą šiek tiek pakelti, pavyzdžiui, iki 180°C.

 

3. Sviestą ištirpinkite ir leiskite jam pravėsti (taip pat galite naudoti kambario temperatūros sviestą ir iškart išsukti su cukrumi (sviesto tirpdyti nereikės). Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite jogurtą, suberkite citrinos žievelę, druską, kepimo miltelius. Įmaišykite migdolų bei kitus miltus.

4. Keksiukų formeles išklokite keksiukų popierėliais. Pripildykite kiekvieną formelę maždaug 3/4 tešlos ir į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštelį įdaro. Jei norite traškesnio viršaus, apibarstykite trupučiu cukraus. Įdaro greičiausiai šiek tiek liks, jį galėsite supiltį į sandarų indą ir laikyti šaldytuve kelias dienas (galite patiekti prie blynų, varškėčių, įmaišyti į jogurtą arba pasigaminti skrebučių su riešutų sviestu bei mėlynių/šilauogių uogiene).

5. Kepkite keksiukus 30-35 minutes kol tolygiai paruduos. Leiskite jiems visiškai atvėsti prieš išimant iš formelių.

Suskleisti

Tinklaraštininkė pabrėžia, kad skanus desertas – nebūtinai turi būti pyrago ar torto gabalėlis. Anot jos, nuostabiu desertu gali tapti obuolio ir riešutų sviesto ar persiko ir mėgstamo sūrio derinys, šviežios uogos, jogurtas su uogiene, granola ar bananas su riešutų sviestu. Svarbiausia – kad būtų bent kiek saldu.

Kartais verta pabandyti tarpusavyje suderinti net ir pačius netikėčiausius ingredientus.

„Desertas turi teikti tikrą malonumą, o kas skanu, tai jau kiekvieno individualus pasirinkimas, todėl norint atrasti tai, kas džiugina, reikia nebijoti eksperimentuoti. Kartais verta pabandyti tarpusavyje suderinti net ir pačius netikėčiausius ingredientus“, – teigia tinklaraštininkė ir dalijasi nepaprasto skonio, „nedesertišku“ keptų persikų ir sūrio deserto receptu.

Skrebučiai su sūriu ir grilyje keptais persikais

Ingredientai:

  • keli persikai;
  • itališkos duonos čiabatos;
  • mėgstamo sūrio (tam puikiai rikota, mocarela ar kitas mėgstamas minkštas sūris);
  • žiupsnelis druskos;
  • šviežių bazilikų;
  • šviežių mėtų.

Gaminimas:

1. Visų pirma Gabrielė persikus perpjauna per pusę ir deda ant vidutiniškai įkaitinto grilio grotelių. Juos kelias minutes iš visų pusių pakepa, kol gražiai apskrunda.

2. Tuomet ant tų pačių grotelių tinklaraštininkė paskrudina duonos riekeles.

3. Ant paskrudintos duonelės Gabrielė deda mėgstamo sūrio ir ant viršaus užkrauna pagrilintus persikus. Galiausiai ji viską pagardina druska ir šviežiais bazilikais bei mėtomis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Skrebučiai su grilyje keptais persikais
Tinklaraštininkės nuotr. /Skrebučiai su grilyje keptais persikais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais