Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konditeris dalinasi dviem meduolinės tešlos receptais – viena ideali nameliui, kita – be pieno produktų

Kalėdų neįsivaizduojame be tviskančios eglutės, langus puošiančių girliandų, žvakių, sukabintų kalėdinių kojinių... Tačiau turbūt mieliausia ir skaniausia kalėdinė dekoracija – namie keptas ir pačių rankomis pastatytas meduolinis namelis. Ir nors šis konditerinis stebuklas Lietuvoje sparčiai populiarėja, daugelis nežino, kad ši graži tradicija gyva jau šimtmečius, o ją išpopuliarino pasaka.
Kalėdinis meduolinis namelis
Kalėdinis meduolinis namelis / Vida Press nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray, nors daugeliui atrodo, jog pasistatyti dekoruotą meduolinį namelį sudėtinga užduotis, atimanti nemažai laiko, turint gerą receptą – viskas yra įmanoma.

„Sukonstruoti imbierinį namelį tikrai nėra itin paprasta, tai gali tapti puikia vakaro atrakcija visai šeimai, tereikia turėti bent lašelį kantrybės. Į gamyba įtraukite vaikus ir paverskite namelio gamybą žaidimu. Galiu užtikrinti – dekoro darbai labai patiks jūsų mažiesiems. Juk tai ne tik puiki pramoga, bet ir užsiėmimas, kuris lavina atžalų kūrybiškumą ir fantaziją. Puošiant namelį vaikams duokite kūrybinę laisvę ir jie patys savo rankomis sukurs gardžiai kvepiantį stebuklą“, – sako T.Lauvray.

Prekybos tinklo nuotr. /Thierry Lauvray
Prekybos tinklo nuotr. /Thierry Lauvray

Anot konditerio, iškeptas ir dekoruotas namelis nepakeisdamas skonio, gali stovėti net kelias savaites.

Iš pasakos kilusi tradicija

Konditerijos ekspertas pasakoja, kad meduolinių namelų gaminimas išpopuliarėjo Vokietijoje dar XIX a. pradžioje. Jį išpopuliarino ne tokia jau ir kalėdiška Brolių Grimų pasaka „Jonukas ir Grytutė“, išleista 1812 metais. Įkvėpti šios istorijos, vokiečių kepėjai pradėjo konstruoti nedidelius, dekoruotus namelius, kurie buvo pagaminti iš vokiškų prieskoninių medaus sausainių lebkuchen. Vėliau ši tradicija plačiai paplito Vakarų Europoje bei Amerikoje.

Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis

2013-aisiais Teksase buvo pasiektas didžiausio valgomo imbierinio namelio pasaulio Gineso rekordas. Grupelė konditerių vienoje Teksaso traumatologinėje ligoninėje pastatė net 234 kv.m. dydžio imbierinį namelį, kurio kalorijų kiekis siekė net 35,8 milijono! Jam pagaminti buvo sunaudota net 1327 kg rudojo cukraus, 820 kg sviesto, 7200 kiaušinių ir 3300 kg miltų.

Jeigu ruošiatės gaminti imbierinį namelį, kad statybos būtų sklandesnės, T.Lauvray siūlo klasikinės meduolinės tešlos receptą bei meduolinės tešlos receptą be pieno produktų.

Meduolinė tešla

Ingredientai:
(paruošimo laikas 40 min + šaldymas)

  • 250 g medaus;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 120 g sviesto;
  • 2 kiaušiniai;
  • 115 ml pieno;
  • 560 g miltų;
  • 1 apelsino žievelė;
  • 2 valg. šaukšt. malto cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. malto imbiero;
  • 1 valg. šaukšt. malto kardamono;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių
  • 2 valg. šaukšt. sodos;
  • 3 valg. šaukšt. kakavos;
  • ½ valg. šaukšt. druskos.

Gaminimas:

1. Į nedidelį puodą sudėkite medų, cukrų bei sviestą ir kaitinkite neaukštoje temperatūroje bei nuolat maišykite, kol viskas ištirps. Kai masė ištirpsta ir užverda, puodą nukelkite nuo viryklės, suberkite visus prieskonius. Tuomet viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol šiek tiek pravės.

2. Masei pravėsus, į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir viską vėl gerai išmaišykite.

3. Kitame švariame dubenyje sumaišykite miltus, sodą bei kakavą ir į sausų ingredientų mišinį supilkite skystąją masę, kurią maišykite tol, kol tešla tampa elastinga ir nebelimpa prie dubens kraštų.

4. Dubenį su tešla užklokite rankšluostėliu ir palaikykite šaldytuve.

5. Atšalusią tešlą padalinkite į 2 dalis, apibarstykite miltais bei plonai iškočiokite. Galiausiai išpjaukite norimas formas, patepkite jas kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 170°C laipsnių temperatūros, apie 10 minučių.

Vida Press nuotr./Meduoliniai sausainiai
Vida Press nuotr./Meduoliniai sausainiai

Meduolinė tešla be pieno produktų

Ingredientai:

  • 310 g pilno grūdo miltų;
  • 5 valg. šaukšt. ištirpinto kokosų aliejaus;
  • 4 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 50 g kokosų cukraus;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • ½ arbat. šaukšt. sodos;
  • ¼ arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis
Vida Press nuotr./Kalėdinis meduolinis namelis

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį supilkite kokosų aliejų ir klevų sirupą, pamaišykite, tuomet įmuškite kiaušinį ir viską išplakite.

2. Kitame inde sumaišykite visus sausus ingredientus, suberkite į juos skystąjį mišinį ir maišykite, kol masė tams vientisa.

3. Gautą tešlą išminkykite ir padalinkite į dvi lygias dalis. Atskirai suvyniokite jas į maistinę plėvelę ir šaldytuve šaldykite mažiausia 4 valandas, o geriausia – visą naktį.

4. Galiausiai tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio lakšto ir išpjaukite norimos formos sausainius.

5. Sudėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite orkaitėje maždaug 10 minučių 180°C laipsnių temperatūroje.

6. Iš cukraus pudros ir kiaušinių baltymų išplakite glajų, sulipinkite juo namelį iš iškeptų sausainių ir dekoruokite pasitelkę vaizduotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos