Agurkų receptai:
1. Krapų, krienų, bazilikų lapus susmulkinkite. Česnakų skilteles supjaustykite nestorais griežinėliais, susmulkinkite krieno šaknį (jei dėsite) ir sumaišykite su lapais.
2. Ant stiklainio dugno dėkite ąžuolo ir serbentų lapus, ant jų – agurkus, vis apibarstydama susmulkintais žalumynais.
3. Kai stiklainis bus pilnas, suberkite visą druską, pripilkite šalto vandens, uždenkite keliagubu marlės sluoksniu ir trim paroms palikite įrūgti. Stiklainį retkarčiais krestelėkite, kad druska greičiau ištirptų.
4. Po 3 dienų sūrymą nupilkite, agurkus perplaukite švariu vandeniu (kelis kartus įpilkite vandens į stiklainį ir vėl nupilkite).
5. Galiausiai užpilkite švariu vandeniu, uždenkite dangteliu ir laikykite vėsioje vietoje.
Pastaba. Įrūgusius agurkus galima ir pasterizuoti, tuomet jie ilgiau neges, nereikės laikyti vėsioje vietoje.
(Produktų kiekis apskaičiuotas vienam trilitriniam stiklainiui)
1. Agurkus supjaustyti storokais šiaudeliais (galima nulupti), susmulkinti svogūnus, česnakus.
2. Sumaišyti marinato produktus, supilti ant agurkų, palikti per naktį šaltai.
3. Kitą dieną mišrainę paragauti ir, jei reikia, dar pagardinti. Sudėti į stiklainius, laikyti šaldytuve (negenda 3 mėn.).
- Ant stiklainio dugno storu sluoksniu pridėkite juodųjų serbentų lapų, ant jų – česnakų skiltelių ir vieno–dviejų centimetrų storio krieno šaknies griežinėlį.
- Agurkus nuplaukite ir kuo tankiau sukiškite į stiklainį. Į tarpus prikaišiokite krapų stiebų. Ant viršaus užberkite šaukštą druskos, šaukštą cukraus, įpilkite ir šaukštą acto.
- Šitaip užpildykite ir likusius du stiklainius, tuomet į visus iki viršaus pripilkite gazuoto mineralinio vandens.
- Stiklainius į puodą su vandeniu sudėkite taip, kad jų viršus maždaug apie du centimetrus liktų neapsemtas.
- Kaitinkite 80 laipsnių temperatūroje. Maždaug po 10–20 minučių (kai agurkų pusė paviršiaus pašviesės) stiklainius iškelkite.
- Iš karto sandariai uždarykite, apverskite ir palikite atvėsti.
Mineraliniame vandenyje marinuoti agurkai būna traškesni.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais.
- Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą.
- Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų, parą palaikykite šaltai. Tada mišrainę supilkite į stiklainius, sandariai uždarykite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius.
- Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant agurkų.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, bet neužsukite, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (0,7 l talpos stiklainius – 10–15 minučių, didesnius ilgiau). Sandariai užsukite.
- Galite daryti ir kitaip. Nuplautus agurkus sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius.
- Pirmą kartą užpilkite verdančiu marinatu, palaikykite apie dešimt minučių ir skystį nupilkite. Antrą kartą užpilkite karštu marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų, pipirus, sumeskite nuluptus ir žiedais supjaustytus svogūnus.
- Užkaiskite ir maišydami, kad ištirptų cukrus, užvirkite. Palikite atvėsti.
- Krapus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į paruoštus stiklainius, sluoksniuodami su smulkintais krapais.
- Užpilkite atvėsintu marinatu, pridenkite dangteliais (neužsukite) ir palaikykite dvi dienas.
- Tuomet marinatą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite agurkus. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite ir sudėkite į švarų litrinį stiklainį.
- Įmeskite česnako skiltelę ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Po 10–15 minučių vandenį nupilkite į puodą, įberkite druskos, cukraus (galima vartoti ir kitų prieskonių). Užvirusį vandenį vėl užpilkite ant agurkų.
- Ant viršaus užberkite citrinų rūgšties. Sandariai uždarykite. Pavartykite, kad rūgštis ištirptų. Kai atvės, padėkite šaltai.
Ingredientai pateikti vienam litriniui stiklainiui!
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus, čili pipirus, juoduosius pipirus, laurų lapus sudėkite į stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu.
- Stiklainius pridenkite dangteliais.
- Palaikykite ~ 10 – 15 min. arba, kol rankos nedega nupilkite skystį.
- Skystį nuo agurkų supilkite į puodą ir virkite marinatą.
- Verdančiu marinatu užpilkite agurkus. Pridenkite dangteliais.
- Stiklainius statykite į puodą, užpilkite karštu (panašios temperatūros vandeniu, kad stiklainiai nesprogtų) iškaitinkite vidutinėje temperatūroje ~ 15 min.
- Išėmę stiklainius dangteliai užsukami.
- Stiklainiai apverskite, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.
Receptą atsiuntė Rita D.
- Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
- Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
- Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
- Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
- Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
Cukinijų receptai:
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Nuluptus svogūnus suraikykite pusžiedžiais.
- Į dubenį sukrėskite daržoves, supilkite visus likusius produktus ir laikykite per naktį šaltai.
- Perpilkite masę į puodą, užvirkite ir kaitinkite penkias– dešimt minučių.
- Karštą cukinijų masę sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, pašalinkite minkštimą ir susmulkinkite 2 x 2 cm dydžio gabaliukais.
- Plonomis riekelėmis supjaustykite imbierą.
- Iš likusių produktų dideliame puode paruoškite marinatą ir pamaišydami virkite apie penkias minutes.
- Sudėkite cukinijų gabaliukus ir vėl užvirinkite. Iš karto supilkite į indelius, tik žiūrėkite, kad visi cukinijų gabaliukai būtų apsemti marinatu. Indelius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Susmulkintas cukinijas suverskite į dubenį.
- Vandenyje ištirpinkite cukrų, supilkite actą ir šį skystį užpilkite ant cukinijų.
- Laikykite keturias valandas, kad įgautų skonio.
- Imbierą supjaustykite plonomis riekelėmis. Citrinos žievelę nutarkuokite, išspauskite sultis.
- Iš cukinijų išsiskyrusį skystį nupilkite į puodą ir ant mažos ugnies virkite 10–15 minučių, kol virs sirupu.
- Sumeskite tarkuotas citrinos žieveles, imbierus, cukinijų gabaliukus, supilkite iš citrinos išspaustas sultis.
- Troškinkite apie 15 minučių – cukinijos turi pasidaryti skaidrios, bet neištežti. Paruoštą tyrę sukrėskite į švarius indelius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Cukinijas nuplauti, perpjauti į keturias dalis, išvalyti sėklyną. Apibarstyti šaukštu druskos ir palikti valandą pastovėti.
2. Paprikas perpjauti perpus, išimti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į didelį dubenį.
3. Susidariusį skystį nuo cukinijų nupilti, o cukinijas supjaustyti šiaudeliais.
4. Į puodą supilti aliejų, suberti cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol cukrus ir druska ištirps.
5. Į karštą marinatą sudėti paruoštas daržoves, gerai išmaišyti ir ant nedidelės ugnies troškinti 20 min.
6. Galiausiai sukrėsti pomidorų padažą, išmaišyti ir dar 10 min. patroškinti. Supilti actą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.
- Citriną nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite geltoną žievelę. Peiliu pašalinkite baltąją odelę, minkštimą supjaustykite gabaliukais.
- Cukinijų, citrinų gabaliukus, tarkuotą imbierą sumeskite į puodą su vandeniu ir išvirkite (cukinijos turi būti labai minkštos).
- Gautą masę sutrinkite daržovių trintuvu arba pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų, tarkuotas citrinos žieveles, tada dar dešimt minučių pavirkite.
- Tyrę supilkite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.
Toks marmeladas labai gardu ir prie kepsnio, ir su šviežiu batonu.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Į puodą supilkite pomidorų padažą, cukrų, aliejų ir actą, užvirkite.
- Nuplautas ir išvalytas paprikas bei nuluptus česnakus sumalkite mėsmale, o cukinijas supjaustykite kubeliais, galite didesniais.
- Į užvirusį padažą sumeskite visas daržoves, įberkite pagal skonį druskos ir virkite apie 25 minutes.
- Karštą padažą išpilstykite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė