Konservuotos daržovės:
- Šparagines pupeles nuplaukite, nupjaukite kotelius, jei norite – supjaustykite mažesniais gabalėliais.
- Pakaitinkite penkias minutes verdančiame vandenyje, po to greitai suverskite į šaltą vandenį.
- Sudėkite į sterilius stiklainius. Į puodą supilkite litrą vandens, suberkite druską, cukrų ir užvirkite.
- Supilkite actą ir išmaišykite. Karštu marinatu užpilkite pupeles.
- Stiklainius dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Paprikas nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite.
- Visus marinatui pasiruošti skirtus produktus supilkite į puodą, užkaitinkite ir virkite dešimt minučių.
- Suberkite paprikas, išmaišykite ir virkite, kol daržovės pašviesės.
- Išgriebkite paprikas ir sudėkite į paruoštus stiklainius, užpilkite marinatu ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Susmulkintas cukinijas suverskite į dubenį.
- Vandenyje ištirpinkite cukrų, supilkite actą ir šį skystį užpilkite ant cukinijų.
- Laikykite keturias valandas, kad įgautų skonio.
- Imbierą supjaustykite plonomis riekelėmis. Citrinos žievelę nutarkuokite, išspauskite sultis.
- Iš cukinijų išsiskyrusį skystį nupilkite į puodą ir ant mažos ugnies virkite 10–15 minučių, kol virs sirupu.
- Sumeskite tarkuotas citrinos žieveles, imbierus, cukinijų gabaliukus, supilkite iš citrinos išspaustas sultis.
- Troškinkite apie 15 minučių – cukinijos turi pasidaryti skaidrios, bet neištežti. Paruoštą tyrę sukrėskite į švarius indelius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, kiekvieną įpjaukite ir į vidų įkiškite po česnako skiltelę.
- Į švarius stiklainius sudėkite pomidorus, įmeskite krapų, pipirų, po lauro lapelį. Iš išvardytų produktų išvirkite marinatą ir karštą užpilkite ant pomidorų.
- Stiklainius dėkite į puodą su vandeniu ir pridenkite dangteliais. Vandenį užvirkite ir stiklainius dešimt minučių kaitinkite. Išėmę sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus gerai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į švarius stiklainius.
- Įmeskite po kelis krapų stiebelius ar šakeles, suberkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus svogūnus.
- Išvirkite marinatą iš nurodytų produktų ir karštą užpilkite ant pomidorų. Palaikykite penkias minutes, tuomet nupilkite.
- Vėl užvirkite, užpilkite ant pomidorų ir sandariai užsukite. Stiklainius užklokite stora anklode ir palikite per naktį, vėliau laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite ir sudėkite į švarų litrinį stiklainį.
- Įmeskite česnako skiltelę ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Po 10–15 minučių vandenį nupilkite į puodą, įberkite druskos, cukraus (galima vartoti ir kitų prieskonių). Užvirusį vandenį vėl užpilkite ant agurkų.
- Ant viršaus užberkite citrinų rūgšties. Sandariai uždarykite. Pavartykite, kad rūgštis ištirptų. Kai atvės, padėkite šaltai.
Ingredientai pateikti vienam litriniui stiklainiui!
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius.
- Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant agurkų.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, bet neužsukite, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (0,7 l talpos stiklainius – 10–15 minučių, didesnius ilgiau). Sandariai užsukite.
- Galite daryti ir kitaip. Nuplautus agurkus sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius.
- Pirmą kartą užpilkite verdančiu marinatu, palaikykite apie dešimt minučių ir skystį nupilkite. Antrą kartą užpilkite karštu marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Į stiklainius pridėkite prieskonių, nuluptų ir supjaustytų česnakų skiltelių. Sudėkite pomidorus.
2. Iš vandens, druskos, cukraus ir acto esencijos išvirkite marinatą ir verdančiu užpilkite pomidorus.
3. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sterilizuokite 20 min. Iškelkite ir užsukite.
Skanaus!
Trispalviai pomidorai labai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems – tikriems lietuviams!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
- Svogūnus nulupkite, nupjaukite šaknų vietą ir dviem– trims minutėms įmeskite į verdantį vandenį.
- Išgriebkite ir tuoj pat perliekite šaltu vandeniu. Užpilkite pasūdytu vandeniu ir palaikykite 20 minučių.
- Iš nurodytų produktų išsivirkite marinatą. Svogūnus sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu marinatu.
- Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Morkas nuplaukite, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite penkias minutes.
- Išgriebtas morkas atvėsinkite ir nulupkite, didesnes galima supjaustyti.
- Iš nurodytų produktų išvirkite marinatą, sudėkite morkas ir virkite dešimt minučių.
- Karštas daržoves išgriebkite, sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Vandenyje virkite burokėlius, kol suminkštės.
- Nuskuskite burokėlius ir supjaustykite norimo dydžio kubeliais.
- Aliejuje švelniai pakepinkite kmynus, suberkite supjaustytus burokėlius ir kepkite dar 5 min. Paskaninkite SANTA MARIA akmens druska.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies, užberkite iš anksto sukapotų bazilikų ir išmaišykite.
- Mišinį su aliejumi supilkite į stiklainį.
„Santa Maria“ receptas.
Konservuotos mišrainės:
1. Svogūnus nulupti ir supjaustyti, išvalyti paprikas. Pomidorus, paprikas, salierų ir petražolių šaknis supjaustyti kubeliais, žaliąją dalį susmulkinti žirklėmis.
2. Viską, išskyrus actą, sudėti į puodą ir ant mažos ugnies virti apie 2 val. Galiausiai supilti actą, sudėti česnakus. Karštą mišrainę išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.
1. Nuplautus agurkus supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais. Užberti druska ir palikti 6 val., kartkartėmis pamaišyti.
2. Suberti cukrų, užberti aitriųjų paprikų. Užpilti aliejaus ir išmaišyti. Supilti actą ir vėl išmaišyti.
3. Česnakus nulupti, plonai supjaustyti ir įmaišyti į mišrainę. Palikti pastovėti 12 val., kartkartėmis vis pamaišyti.
4. Pastovėjusius agurkėlius sudėti į paruoštus stiklainius, užpilti šiek tiek marinato ir užsukti.
1. Luptus agurkus supjaustyti griežinėliais, svogūnus – žiedais. Sudėti į didesnį puodą. Įmaišyti likusius produktus. Uždengti ir palikti iki kitos dienos – kartas nuo karto pamaišyti.
2. Pastovėjusį mišinį užvirinti. Karštą išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.
1. Agurkus supjaustyti storokais šiaudeliais (galima nulupti), susmulkinti svogūnus, česnakus.
2. Sumaišyti marinato produktus, supilti ant agurkų, palikti per naktį šaltai.
3. Kitą dieną mišrainę paragauti ir, jei reikia, dar pagardinti. Sudėti į stiklainius, laikyti šaldytuve (negenda 3 mėn.).
1. Daržoves supjaustyti, sudėti į didelį indą, įmaišyti aliejų, actą, cukrų, druską, išmaišyti ir trim dienoms palikti, kad įsiskonėtų.
2. Pastovėjusią mišrainę sudėti į švarius stiklainius, užsukti ir laikyti (iki 3 mėn.) šaldytuve arba rūsyje.
1. Cukinijas nuplauti, perpjauti į keturias dalis, išvalyti sėklyną. Apibarstyti šaukštu druskos ir palikti valandą pastovėti.
2. Paprikas perpjauti perpus, išimti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į didelį dubenį.
3. Susidariusį skystį nuo cukinijų nupilti, o cukinijas supjaustyti šiaudeliais.
4. Į puodą supilti aliejų, suberti cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinti, kol cukrus ir druska ištirps.
5. Į karštą marinatą sudėti paruoštas daržoves, gerai išmaišyti ir ant nedidelės ugnies troškinti 20 min.
6. Galiausiai sukrėsti pomidorų padažą, išmaišyti ir dar 10 min. patroškinti. Supilti actą, gerai išmaišyti ir nukelti nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.
- Nuplautus neluptus agurkus supjaustykite griežinėliais, sumaišykite su druska, smulkintais krapais, apšlakstykite actu, praskiestu puse stiklinės vandens.
- Palikite keturioms– šešioms valandoms, kartkartėmis vis pamaišykite.
- Nuluptas ir stambiai sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus apibarstykite cukrumi ir su aliejumi patroškinkite, kol suminkštės.
- Šį mišinį sumaišykite su agurkų mišiniu. Tada mišrainę sukrėskite į švarius stiklainius, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (puslitrinius apie 15 minučių, litrinius – 20–25 minutes).
- Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais.
- Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą.
- Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų, parą palaikykite šaltai. Tada mišrainę supilkite į stiklainius, sandariai uždarykite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukinijas nuplaukite, nulupkite, supjaustykite maždaug centimetro dydžio kubeliais ir apkepkite su aliejumi.
- Česnakus nulupkite, sugrūskite. Sutarkuokite nuskustas morkas. Supjaustykite ir išvalytus obuolius, paprikas, pomidorus, luptus svogūnus.
- Paruoštas daržoves pagardinkite druska, cukrumi ir visais kitais išvardytais prieskoniais, sumeskite į puodą ir ant mažos ugnies virkite valandą ar pusantros.
- Išvirusią mišrainę iš karto sukrėskite į švarius karštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Iš nurodyto kiekio išeis apie tris litrus konservų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Uogienės ir čatniai:
1. Į puodą sudėkite gabalėliais supjaustytus persikus, suberkite cukrų ir supilkite citrinos sultis. Užvirkite ir karts nuo karto pamaišydami pavirkite apie 10 min.
2. Į puodą suberkite avietes ir nuskabytus čiobrelio lapelius. Užvirkite ir dar pavirkite apie 15 min.
3. Nukelkite puodą nuo viryklės, įmaišykite ispaninio šalavijo (chia) sėklas ir išpilstykite į švarius stiklainius.
4. Atvėsinkite ir laikykite šaltai.
Jeigu tokia „uogiene“ pagardinsite vaikų blynus, esu tikra, jie kiek keistai į jus pažiūrės. O jeigu ją patieksite prie sūrio arba žvėrienos patiekalų, manau, būsite maloniai nustebinti.
Jei esate pikantiško skonio mėgėjai, į šią pomidorienę dėkite truputį čilipipiro arba imbiero, o jei norite švelnesnio skonio, tada obuolį arba kriaušę. Čia taip pat labai tiks tokie prieskoniai, kaip cinamonas ir gvazdikėliai.
1. Pomidorus supjaustykite smulkiomis skiltelėmis, suberkite į puodą, apšlakstykite citrinos sultimis, apiberkite cukrumi, išmaišykite ir palikite stovėti per naktį vėsioje vietoje.
2. Rytojaus dieną puodą dėkite ant viryklės ir vis pamaišydama kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 20–25 minutes, kol uogienė sutirštės.
3. Supilkite į sterilizuotus stiklainiukus, užsukite, o atvėsusius dėkite į savo mėgstamiausių uogienių lentyną.
1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.
3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.
2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.
3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.
1. Pomidorus, obuolius ir svogūną nuplaukite, supjaustykite smulkiais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Įberkite druskos, pipirų ir maltą rūkytą papriką. Supilkite vandenį, suberkite cukrų ir užvirkite.
2. Virkite apie 10 min., retkarčiais pamaišydami.
3. Vėliau, nugriebę putas, supilkite paruoštą čatnį į kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite. Leiskite jam pastovėti bent kelias dienas ir tuomet ragaukite.
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Actą su cukrumi užvirinkite, įmeskite svogūno gabalėlius ir kaitinkite 5–6 minutes. Kai svogūnai taps permatomi, sudėkite likusius produktus (išskyrus juodgrūdes).
- Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės.
- Galiausiai suberkite juodgrūdes. Pamaišykite ir virkite dar 3–4 minutes.
- Karštą masę sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
- Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite gabalėliais.
- Saldžiąsias paprikas išvalykite, supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite visus birius prieskonius: garstyčių ir kalendrų grūdelius, cinamoną, gvazdikėlius, sumeskite ir laužytus laurų lapelius.
- Kai prieskonių mišinys smarkiai pakvips, į keptuvę įmeskite išvalytą kapotą aitriąją papriką ir smulkia trintuve tarkuotą imbierą. Viską gerai išmaišykite, sumeskite pomidorų ir paprikų gabalėlius, pagal skonį pasūdykite.
- Ant silpnos ugnies pagardą troškinkite apie 20 min., kol dalis skysčio nugaruos ir jis sutirštės.
- Galiausiai įmaišykite ananasų gabalėlius ir pagal skonį įberkite cukraus.
1. Pomidorus įpjauti, minutei panardinti į verdantį vandenį, nulupti, supjaustyti didokais gabalėliais.
2. Iš paprikų išvalyti sėklas, minkštimą supjaustyti žiedais arba juostelėmis.
3. Į pomidorus ir paprikas įmaišyti cukrų, druską, žiupsnelį pipirų, aliejų, actą. Ant mažos ugnies virti apie 20 min.
4. Supilstyti į tris puslitrinius stiklainius ir sandariai uždaryti.