Pranešime žiniasklaidai cituojama IKI ekspertė Vilma Juodkazienė, kalbėdama apie priešpiečių dėžutės turinį, siūlo neprarasti žaismingumo: „Vaikai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus. Pirmiausia siūlau pasitarti su vaiku, galbūt net susirašyti savaitės meniu. Vieną dieną gali dominuoti daržovės, kitą – vaisiai, toliau pieno produktai, sveiki sumuštiniai ir t.t. Taip bus atsižvelgiama į vaiko norus, o priešpiečių dėžutės suruošimas taps malonia bendra tėvų ir vaikų veikla per kurią nuo mažens bus ugdomi teisingi mitybos įpročiai“.
V.Juodkazienės įsitikinimu, jei vaikas atsisako valgyti daržoves, galbūt jas išmėginti jį paskatintų originalesnis pateikimas: „Supjaustykite morkas „pinigėliais“, agurkus plonomis juostelėmis, cukinijas ir salierus šiaudeliais, šalia įdėkite humuso indelį ir tai bus nuostabus užkandis. Įsitikinkite, kad pasirinktos daržovės nepakeis spalvos, nesioksiduos. Ši taisyklė ypač galioja kalbant apie avokadus, tad juos geriau pjauti per pusę iš ryto, o išėmus kauliuką patepti abi puseles citrinų sultimis – tai apsaugos nuo pajuodavimo. Taip patiektą avokadą, jei pastarasis gerai sunokęs, vaikas gali valgyti šaukšteliu“.
Vaisius, maisto ekspertės siūlymu, kartais galima dėti ne pilnus, o pjaustyti ir iš jų gaminti salotas, pagardintas, pavyzdžiui, medaus ar natūralaus jogurto padažu. Kalbant apie pieno produktus, V.Juodkazienė siūlo nevengti natūralų jogurtą gardinti įvairiais priedais: džiovintais vaisiais, medumi, ispaninio šalavijo ar moliūgų sėklomis bei kitais sveikais pagardais. Toks užkandis bus maistingas ir sotus, taip pat patraukliai atrodys.
Jei vaikai labai mėgsta sumuštinius, ekspertė rekomenduoja rinktis viso grūdo baltos ar juodos duonos riekę, aptepti ją varške arba avokadų užtepu bei gardinti pasirinktomis daržovėmis, griežinėliu kumpio ar sūrio.
Maisto ekspertė dalinasi kūrybingomis receptų idėjomis priešpiečių dėžutei.
Pietų dėžutė su tortilija ir vaisiais
Ingredientai:
- 1 viso grūdo tortilija;
- 2 griežinėliai varškės sūrio;
- riekelė virto kumpio;
- 2 salotų lapai;
- 4 griežinėliai šviežio agurko;
- ¼ šviežios paprikos;
- 2-3 alyvuogės;
- sauja braškių, aviečių ir mėlynių;
- 1 valg. šaukšt. migdolų drožlių.
Gaminimas:
1. Per visą tortilijos plotą paskirstykite varškės sūrį, per vidurį įkomponuokite kumpį, salotų lapus, pjaustytą papriką ir agurkus. Perlenkite tortiliją pusiau ir užlankstykite kraštus.
2. Paruoštą tortiliją papuoškite suformuodami veidelį: agurkų griežinėliuose išpjaukite skylutes ir jas užpildykite alyvuogės puselėmis – taip suformuosite akis. Nosį sukurkite iš dar vienos alyvuogės puselės, o šypseną – iš paprikos griežinėlio.
3. Šalia tortilijos patiekite braškes, avietes, mėlynes ir migdolų drožles.
Pietų dėžutė su speltų blyneliais, riešutais ir vaisiais
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. graikinių riešutų;
- 1 kivis;
- 1 ridikėlis;
- 2 salotų lapai;
- ½ raudonosios paprikos;
- 1–2 alyvuogės;
- 2–3 šviežių morkų griežinėliai;
- 5 maži mocarelos rutuliukai.
blyneliams:
- 100 g speltų miltų;
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 80 ml pieno;
- 1 kiaušinis;
- 1 valg. šaukšt. išlydyto sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. aliejaus kepimui.
Gaminimas:
1. Sumaišykite sausus blynelių ingredientus dubenyje. Puodelyje išplakite kiaušinį su pienu, supilkite išlydytą sviestą ir visą turinį įmaišykite į dubenį su sausais ingredientais. Maišykite tol, kol masė taps vientisa. Keptuvėje įkaitinkite kelis lašus aliejaus ir iškepkite mažus blynelius. Iš pradžių kepkite vieną pusę ir apverskite tik tada, kai tešlos krašteliuose iškils burbuliukai.
2. Iškeptus blynelius papuoškite suformuodami veidelius: akis padarykite iš ridikėlių ir alyvuogių, nosį – iš mocarelos ir alyvuogių, o burną iš šviežių morkų.
3. Patiekite blynelius su salotų lapais, ridikėliais ir morkomis. Desertui pridėkite graikinių riešutų ir kivių.
Pietų dėžutė su visagrūdės duonos sumuštiniais ir šviežiais vaisiais bei daržovėmis
Ingredientai:
- 2 riekelės visagrūdės duonos;
- 100 g kalakutienos filė;
- žiupsnelis druskos;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 50 g gaudos sūrio;
- 2 griežinėliai gaudos sūrio;
- 1 kiaušinis;
- 2 vyšniniai pomidorai;
- 3 alyvuogės;
- 4 juostelės šviežios raudonosios paprikos;
- 1 nedidelė kekė mėgstamų vynuogių.
Gaminimas:
1. Kietai išvirkite kiaušinį, leiskite jam atvėsti, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Kalakutienos filė apibarstykite druska ir 1 minutę kepkite aukštoje temperatūroje, tuomet apverskite, sumažinkite kaitrą, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 7–8 minutes. Kai mėsa iškeps, įdėkite ją į lėkštę ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3. Praaušusią kalakutieną dėkite ant duonos riekės, užklokite sūrio griežinėliais, uždėkite raudonųjų paprikų griežinėlius, kiaušinį ir uždenkite antrąja duonos rieke.
4. Papuoškite sumuštinį suformuodami veidelį: iš kiaušinių griežinėlių suformuokite akis, iš alyvuogės – nosį, o šypseną – iš raudonosios paprikos bei pomidoro. Šalia sumuštinio patiekite sūrio lazdeles, vyšninius pomidorus bei vynuoges.