Ingredientai:
įdarui:
- 500 g baltagūžio kopūsto;
- 1 svogūnas (arba poro baltoji dalis);
- 1 morka;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- mėgstamų žalumynų, smulkiai sukapotų.
pastaba: įdarą galima papildyti ir mėsa – nuo virtos ar keptos vištienos iki virto kumpio gabaliukų.
tešlos plakiniui:
- 3 dideli kiaušiniai;
- žiupsnis druskos;
- 100 g grietinės;
- 5 valg. šaukšt. miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruoškite įdarą. Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, morką stambiai sutarkuokite, svogūną (ar porą) susmulkinkite. Jei naudojate mėsą, ją supjaustykite mažais kubeliais.
2. Plačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, pirmiausiai berkite morkas ir svogūnus (ar porus) ir pakepinkite, kol šiek tiek suminkštės. Tuomet dėkite kopūstus ir pamaišydami toliau kepinkite, kol daržovės kiek sukris, jei mišinys sausokas, galite įpilti dar šiek tiek aliejaus. Galiausiai suberkite druską, pipirus, žalumynus ir mėsą (jei naudojate).
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Jei orkaitė, kurioje kepinote daržovės, netinka dėti į orkaitę, pasiruoškite nedidelę apvalią ar keturkampę kepimo formą.
4. Pagaminkite tešlą. Į nemažą dubenį muškite kiaušinius, berkite druską, dėkite grietinę, paplakite, kad viskas susimaišytų. Tada suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir gerai išmaišykite.
5. Pagamintą tešlą pilkite ant keptuvėje esančių daržovių mišinio (arba jei keptuvė netinka kepti orkaitėje, perdėkite daržoves į kepimo formą ir supilkite ir tešlą).
6. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20–25 min. – pyragas turi būti švelniai pasipūtęs, auksiniu viršumi. Šiek tiek atvėsinkite, pjaustykite ir ragaukite vieną ar su mėgstamu padažu, kuris, jūsų manymu, čia tinka. Šis kepinys skanus ir atvėsęs, o likučius laikykite šaldytuve.