Kotletų konkurentai – avinžirnių maltinukai falafeliai. 3 receptai pirmai pažinčiai

Apie falafelius yra girdėję daugelis, nemažai kas jų jau ir ragavo – vieni Lietuvoje, kiti užsienyje. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad falafeliai – įmantrus ir sunkiai pagaminamas patiekalas, tačiau tai tėra maltinukai, pagaminti iš avinžirnių, kilę iš Vidurio Rytų. Tai paprastas, tačiau sveikas, daug skaidulų ir kitų naudingų medžiagų turintis užkandis, kurį dažnai renkasi vegetarai ir veganai.
Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis
Falafeliai su humusu ir sezoninėmis daržovėmis / FeedMySister nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime žiniasklaidai teigia, kad falafelių pasigaminti nėra sunku, juos drąsiai gali rinktis ir valgantys mėsą.

Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas.

Falafeliai gaminami iš avinžirnių – vienos seniausių ir šiandien labiausiai paplitusių ankštinių kultūrų pasaulyje. Falafeliai ypač populiarūs dėl suteikiamo sotumo ir tai nestebina, nes avinžirniai yra kaloringesni už kitus ankštinius. „Avinžirniai ypač populiarūs Rytuose, Viduržemio jūros regione bei Afrikoje. Jie yra antra, po sojos pupelių, labiausiai paplitusi ankštinių daržovių rūšis pasaulyje. Žmonės juos mėgsta dėl to, kad, be baltymų, juose taip pat gausu įvairių vitaminų bei mineralų. Avinžirnių rekomenduojama dėti į troškinius, patiekti vienus, kaip garnyrą ar su įvairiais padažais. Iš avinžirnių gaminami ne tik falafeliai, bet ir daržovių kepsneliai bei humusas“, – pasakoja maisto ekspertė.

Vida Press nuotr./Avinžirniai
Vida Press nuotr./Avinžirniai

Jos teigimu, falafeliai yra tokie universalūs, jog gali būti gaminami arba patiekiami beveik su viskuo – įvairiomis daržovėmis, padažais arba įsukami į lavašą ar pitą. „Gaminant svarbu pasitelkti kūrybiškumą. Priklausomai nuo gaminimo būdo – avinžirnių susmulkinimo, rutuliukų dydžio, kepimo ar virimo trukmės ir naudojamų ingredientų – rezultatas gali skirtis, todėl eksperimentuokite ir raskite tinkamiausią variantą“, – pataria žinovė ir pateikia kelis skirtingus falafelių receptus.

Tiesa, reikia pastebėti, jog IKI maisto ekspertė siūlo falafelių iš virtų avinžirnių receptus, nors rasite daugybę tokių, kuriuose falafeliai ruošiami būtinai tik iš išmirkytų ir sumaltų, tačiau nevirtų avinžirnių. Belieka išbandyti ir vienokius, ir kitokius bei rasti, pagal kurį receptą ruošti falafeliai labiausiai patinka jums.

Klasikiniai falafeliai

Ingredientai:

  • 200 g sausų (nevirtų) avinžirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 5 valg. šaukšt. žirnių miltų;
  • 30 ml vandens;
  • aliejaus;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • petražolių;
  • kalendrų.

Gaminimas:

1. Avinžirnius užpilkite vandeniu, pamirkykite per naktį ir išvirkite.

2. Sumalkite avinžirnius smulkintuvu, suberkite smulkintą svogūną, petražoles ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Suberkite miltus, pilkite vandenį, pagardinkite prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.

3. Iš gautos masės pradėkite formuoti nedidelius rutuliukus ir virkite juos aliejuje ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus.

4. Iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Falafelius patiekite vienus arba su pasirinktu garnyru.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Falafeliai pitoje

Ingredientai:

  • 800 g sausų (nevirtų) avinžirnių;
  • 150 g graikiško jogurto;
  • 4 pitos;
  • 2 arbat. šaukšt. kmynų;
  • 2 arbat. šaukšt. šviežių smulkintų kalendrų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 čili pipiras;
  • aliejaus;
  • salotų lapų.

Gaminimas:

1. Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir sudėkite į maisto smulkintuvą, susmulkinkite. Po truputį į masę įmaišykite kmynus ir kalendras.

2. Smulkiai supjaustykite čili pipirą, sugrūskite česnako skilteles ir abu ingredientus įmaišykite į avinžirnių, kmynų ir kalendrų masę. Skoniui pagerinti galite įmaišyti žiupsnelį druskos ir pipirų.

3. Gavę vientisą masę, šaukštu arba rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus.

4. Keptuvėje įkaitinkite nedidelį kiekį aliejaus ir kiekvieną rutuliuką pakepkite apie penkias minutes – tol, kol jis įgaus auksinį atspalvį. Tuomet paskrudinkite pitą ir į vidų įdėkite iškeptus falafelius ir salotų lapus. Viską vainikuokite šaukšteliu graikiško jogurto ir patiekite.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Orkaitėje kepti falafeliai

Ingredientai:

  • 200 g avinžirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 šaukštelis malto kumino;
  • 1 česnako skiltelė;
  • aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Per naktį išmirkytus avinžirnius nusausinkite, išvirkite ir suberkite į maisto smulkintuvą.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol suminkštės. Berkite į maisto smulkintuvą kartu su avinžirniais, taip pat dėkite grūstą česnaką bei prieskonius ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Iš gautos masės pradėkite formuoti norimo dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Falafelius kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Ištraukę iš orkaitės, leiskite falafeliams keletą minučių atvėsti. Patiekite su salotomis, humusu ar jogurtiniu padažu.

„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų