Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūčių stalas pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: net 12 patiekalų

Iki Kūčių liko lygiai savaitė, tad pats metas planuoti šventinį meniu. Tiems, kas negalės sėsti prie tėvų ar senelių paruoštų vaišių stalo, šis procesas gali tapti galvos skausmu. Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, sako, kad šventinio stalo meniu ji mėgsta planuoti iš anksto, o galvodama, ką dės ant Kūčių stalo, nepamiršta tradicijų.
Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais
Kūčių stalui tinkantys patiekalai / K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

Tinklaraštininkė K.Pišniukaitė-Šimkienė prekybos tinklo „IKi“ pranešime žiniasklaidai teigia, kad Kūčių patiekalams galioja daug įvairių taisyklių ir tradicijų. Ir nors kurdama šventinį meniu į jas atsižvelgia, visgi prisipažįsta, jog savo patiekalų pavadinti visiškai tradiciniais negali.

„Nors mano patiekaluose nerasite ne tik mėsos, bet ir kiaušinių, pieno produktų – visi jie pagaminti su lengvu „Ant medinės lentelės“ stiliaus prieskoniu“, – teigia ji. Be to, specialus jos Kūčių meniu sukurtas taip, kad išlaidos produktams būtų protingos, neliktų daug nepanaudotų produktų, nebūtų nei maisto, nei finansų švaistymo.

„Receptuose aprašyti produktų kiekiai skirti 4 asmenims. Galite juos mažinti ar didinti atsižvelgdami į žmonių kiekį. O patiekalai pagaminami itin lengvai ir gana greitai: išskyrus kelis išankstinius pasiruošimo darbus, šį šventinį rinkinį vienas žmogus gali pagaminti per maždaug per 3-4 valandas“, – sako tinklaraštininkė ir dalijasi net 12 patiekalų receptais, kurie praturtins jūsų Kūčių stalo meniu.

1 patiekalas: Gravlax – su burokėliais sūdyta lašiša

Pastaba: patiekalą ruoškite 3-4 dienas prieš Kūčias.

Ingredientai:

  • 1 kg šviežios lašišos filė;
  • 400 g šviežių burokėlių;
  • 100 g druskos;
  • 100 g cukraus;
  • šviežių krapų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Į maisto smulkintuvą dedame kubeliais pjaustytus burokėlius, druską, cukrų. Viską sutriname iki vientisos masės.

2. Lašišą nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.

3. Lašišai reikės indo – idealiausia, kad jis būtų panašaus dydžio kaip marinuojamas lašišos gabalas ir su dangteliu. Į indą patiesiame maistinę plėvelę (paliekame ilgesnius jos kraštus, nes lašišą reikės pilnai susukti į plėvelę).

4. Ant inde patiestos maistinės plėvelės supilame burokėlių masę ir paguldome lašišą oda aukštyn.

5. Lašišą tvirtai susukame į maistinę plėvelę.

6. Uždengiame indą dangčių, dedame į šaldytuvą ir ten laikome tris paras, nieko papildomai daryti nereikia.

7. Po 3 parų lašiša jau turėtų būti tinkamo sūrumo – paragaukite ir jei dar trūksta, palikite sūdytis šaldytuve dar parai.

8. Sūdytą lašišą nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

9. Lašišos viršų gausiai apibarstykite smulkintais krapais.

10. Su taip paruošta lašiša galite gaminti įvairius užkandžius arba tiesiog supjaustyti plonomis juostelėmis ir patiekti.

2 patiekalas: Česnakiniai juodos duonos skrebučiai su avokadų kremu ir sūdyta lašiša

Ingredientai:

  • 6 riekelės juodos duonos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 gerai prinokęs avokadas;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 100 g sūdytos lašišos (1 patiekalo – gravlax arba pirktinės);
  • marinuotų grybų asorti.

Gaminimas:

1. Supjaustome duoną norimo dydžio gabalėliais (aš pjoviau apskritimus naudodama taureles).

2. Duoną dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Apskrudusią duoną įtriname česnaku.

3. Į maisto smulkintuvą dedame avokadą, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, 1 šaukštą citrinos sulčių, beriame druskos ir pipirų ir sutriname iki vientisos masės.

4. Ant kiekvienos duonos skrebučio tepame avokadų kremo, dedame lašišos ir marinuotų grybų.

3 patiekalas: Pupelių salotos su česnaku ir džiovintais pomidorais

Pastaba: Tinklaraštininkė rekomenduoja pupeles 3 ir 4 patiekalui išsivirti dieną prieš Kūčias.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės virtų baltųjų pupelių;
  • 6 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje;
  • 2 skiltelės česnako;
  • gera sauja įvairių šviežių žolelių (naudojau krapus, petražoles, čiobrelį);
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 1 valg. šaukšt. skysto medaus arba klevų sirupo;
  • druskos;
  • pipirų;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių.

Gaminimas:

1. Mirkome pupeles vandenyje 12 valandų.

2. Verdame pupeles gausiai pasūdytame vandenyje. Į vandenį dar galima įmesti svogūno, česnako, lauro lapų, pipirų – tuomet pupelės išvirs aromatingesnės, o vandenį bus galima panaudoti kaip sultinį sriubos gamybai. Pupelės verda apie 1–1,5 valandos, tad po valandos pradedame ragauti ir tikrinti – geriausia, kad pupelės būtų nei per kietos, nei per minkštos – nepervirusios.

3. Į dubenį dedame virtas pupeles, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, įtarkuojame česnaką, suberiame smulkintas žoleles, supilame aliejų, actą, medų, beriame druskos, pipirų ir čili dribsnių. Išmaišome.

4 patiekalas: Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais

Pastaba: Rekomenduojama marinuotus svogūnus gaminti dieną prieš Kūčias, jais galite gardinti ir kitus Kūčių patiekalus ar tiesiog patiekti vienus kaip ryškų ir pikantišką priedą prie patiekalų.

Ingredientai:

marinuotiems svogūnams:

  • 3 raudonieji svogūnai;
  • 1/4 stiklinės vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 3/4 stiklinės obuolių acto.

pupelių užtepėlei:

  • 100 g virtų arba konservuotų baltųjų pupelių;
  • 1 valg. šaukšt. vandens;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. maltos rūkytos paprikos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. malto kumino.

brusketoms:

  • 8 riekės šviežios ciabatta duonos;
  • pupelių užtepėlės;
  • 16 šprotai aliejuje;
  • marinuotų svogūnų
  • kapario uogų arba kaparėlių;
  • šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Dieną prieš gamybą ruošiame marinuotus svogūnus: į stiklainį pilame verdantį vandenį, beriame druską, cukrų ir išmaišome, kol jie ištirpsta. Tuomet sudedame plonomis juostelėmis pjaustytus svogūnus. Užpilame actu. Palaikome kambario temperatūroje kelias valandas, tuomet siunčiame į šaldytuvą per naktį.

2. Ruošiame pupelių užtepėlę: visus užtepėlės ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

3. Ruošiame brusketas: ant duonos riekių tepame pupelių užtepėlę, gražiai išdėliojame šprotus, marinuotus svogūnus, kapario uogas ir krapų šakeles.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Brusketos su pupelių užtepėle ir šprotais

5 patiekalas: Sluoksniuotos tešlos pyragas su džiovintais grybais

Ingredientai:

  • 1 didesnis sluoksniuotos tešlos lakštas (kai pakuotėje būna 2 lakštai);
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 nedidelis svogūnas (jei nemėgstate, nedėkite);
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 morka;
  • 50 g saulėgrąžų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kmynų;
  • 20 g džiovintų baravykų;
  • 20 g džiovintų voveraičių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • lukštentų kanapių sėklų (patiekimui);
  • šviežių petražolių (patiekimui).

Gaminimas:

1. Džiovintus grybus užmerkiame į vandenį bent 2 valandas prieš gamybą.

2. Ruošiame tešlą: sluoksniuotos tešlos lakštą dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. paliekame 1 cm kraštelį, o visą kitą tešlos plotą subadome šakute, kad ten tešla kiek mažiau kiltų. Paliktą kraštelį patepame vandeniu arba aliejumi. Dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20 min.

3. Ruošiame įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais smulkintą svogūną ir kepiname kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę. Įtarkuojame morką, beriame saulėgrąžas ir kmynus, kepiname viską dar kelias minutes. Tuomet sudedame išmirkytus grybus, beriame druskos ir pipirų.

4. Ant iškepusios tešlos tolygiai paskirstome įdarą.

5. Pabarstome lukštentomis kanapėmis ir smulkintomis petražolėmis.

6 patiekalas: Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio bulvės;
  • 150 g silkės;
  • 1 obuolys;
  • 1 didesnis virtas burokėlis;
  • 4 vidutinio dydžio marinuoti agurkėliai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • alyvuogių aliejaus;
  • citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • marinuotų kelmučių (patiekimui);
  • lukštentų kanapių sėklų (patiekimui);
  • šviežių krapų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Bulves švariai nuplauname, supjaustome maždaug 1 cm pločio griežinėliais, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska ir pipirais.

2. Bulvių griežinėlius dedame į kepimo skardą taip, kad bulvės tarpusavyje nesiliestų ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 30 min.

3. Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome panašaus dydžio nedideliais kubeliais. Beriame į dubenį ir sumaišome su šaukštu alyvuogių aliejaus, šlakeliu citrinos sulčių, druska ir pipirais.

4. Ant bulvių skrebučių dedame silkės kapotinio, papuošiame marinuotais kelmučiais, lukštentomis kanapių sėklomis ir krapų šakelėmis.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Bulvių skrebučiai su silkės kapotiniu

7 patiekalas: Crostini su alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle ir česnakinėmis krevetėmis

Ingredientai:

  • 1/2 prancūziško batono;
  • 100 g alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlės;
  • 16 tigrinės krevetės;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • citrinos (patiekimui);
  • kaparėlių (patiekimui);
  • šviežių krapų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Atpjauname 8 panašaus dydžio prancūziško batono gabalėlius. Dedame į kepimo formą ir apskrudiname 5 minutes 180 laipsnių orkaitėje.

2. Kepame krevetes: keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, dedame krevetes ir kepiname po 2 minutes iš abiejų pusių. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų, ir maišydami pakepiname dar minutę.

3. Kiekvieną duonos gabalėlį aptepame užtepėle, uždedame po dvi krevetes, papuošiame citrinos gabalėliais, kaparėliais ir krapų šakelėmis.

8 patiekalas: Raudonųjų ryžių salotos su keptomis morkomis, razinomis ir kedro riešutais

Pastaba: Tai gali būti atskiras patiekalas arba garnyras prie karšto patiekalo.

Ingredientai:

  • 100 g raudonųjų ryžių;
  • 2 vidutinio dydžio morkos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. za’atar prieskonių mišinio;
  • 50 g auksinių razinų;
  • 50 g kedrų riešutų;
  • granato sėklų (patiekimui);
  • šviežių petražolių (patiekimui).

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus arba klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių.

Gaminimas:

1. Išverdame ryžius.

2. Morkas supjaustome pagaliukais, sumaišome su aliejumi ir za’atar prieskoniais. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 30 min.

3. Paruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

4. Sausoje keptuvėje paskrudiname kedro riešutus.

5. Dubenyje sumaišome virtus ryžius, keptas morkas, razinas, skrudintus riešutus ir paruoštą padažą. Ant viršaus pabarstome granato sėklas ir smulkintas petražoles.

9 karštas patiekalas: druskoje kepta žuvis

Pastaba: Tokiu būdu žuvis iškepa nuostabiai sultinga ir aromatinga.

Ingredientai:

  • 1 didesnė skrosta dorada (tinka bet kokia žuvis);
  • 1 kg druskos;
  • šviežių krapų, petražolių kotelių;
  • keli citrinos griežinėliai.

Gaminimas:

1. Žuvį švariai nuplauname ir nusausiname.

2. Beriame druskos į kepimo formos dugną. Beriame tiek, kad pilnai padengtų visą žuvies plotą, neliktų tarpelių be druskos.

3. Ant druskos dedame žuvį. Į jos vidų įdedame kelis citrinos griežinėlius ir šviežių žolelių kotelius (jų tikrai turėsite likusių nuo kitų patiekalų gamybos ir neteks išmesti, o panaudosite!).

4. Ant žuvies beriame druskos – druska turi gausiai apkloti visą žuvį, nelikti jokių tarpelių.

5. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo naudojamos žuvies ir jos dydžio, mano maždaug 1 kg dorada kepė apie pusvalandį.

6. Kai žuvis iškepa atsargiai šaukštu suskaldome sukietėjusią druską, nuvalome druską nuo žuvies.

7. Nuo tokiu būdu keptos žuvies odelė nusilupa labai lengvai, ašakos taip pat labai lengvai išsiima, tad galima padėjus ant stalo stebint svečiams atlikti visą gana įspūdingai atrodantį procesą: suskaldyti druską, išimti žuvį iš druskos, nulupti odelę, pašalinti ašakas ir visiems į lėkštes įdėti sultingos ir aromatingos druskoje keptos žuvies.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Druskoje kepta žuvis
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Druskoje kepta žuvis

10 patiekalas: Sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru

Ingredientai:

  • 1 didesnis sluoksniuotos tešlos lakštas (kai pakuotėje būna 2 lakštai);
  • 3 vidutinio dydžio obuoliai;
  • sauja auksinių razinų;
  • sauja džiovintų spanguolių;
  • sauja graikinių riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • žiupsnelis vanilės;
  • 1 arbat. šaukšt. baltojo cukraus.

Gaminimas:

1. Sluoksniuotos tešlos lakštą dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos horizontaliai, t.y. kaip horizontalų stačiakampį. Mintyse padaliname tešlą į tris lygias dalis – vidurinėje dalyje dėsime įdarą, o šonines dalis įpjaustome juostelėmis, kurias po to išdėliosime kaip pynę ant įdaro.

2. Ruošiame įdarą: dubenyje sumaišome kubeliais pjaustytus obuolius, razinas, spanguoles, smulkintus riešutus, rudąjį cukrų, miltus, cinamoną ir vanilę,

3. Paruoštą įdarą tolygiai paskirstome ant vidurinės tešlos dalies.

4. Įpjaustytus tešlos šonus dėliojame įstrižai vienas ant kieto kaip pynę.

5. Paruoštą pyragą aptepame vandeniu arba aliejumi, pabarstome baltuoju cukrumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 20 min.

K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru
K.Pišniukaitės-Šimkienės nuotr./Sluoksniuotos tešlos pynė su obuolių įdaru

11 ir 12 patiekalas: Kūčiukai ir mandarinai

K.Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad gamindama Kūčių vakarienę prie 12 patiekalų visuomet priskaičiuoja ir pirktinius kūčiukus bei mandarinus. Na, o jeigu labai norisi gaminti, mandarinų skilteles ji aplieja juoduoju šokoladu ir pabarsto smulkintais riešutais.

„Jeigu dar ir kūčiukus iškepsite patys – tada tikrai būsite sąžiningai pagaminę visus 12 patiekalų. Vis dėlto didžiausia artėjančių švenčių dovana – galimybė ir vėl šventes sutikti kartu su savo artimiausiais žmonėmis“, – sako tinklaraštininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais