Kaip jį pasigaminti? Pataria „Kulinarijos laboratorija“.
Pradėti reikėtų nuo varškės gamybos.
Produktai naminei varškei:
Natūralus pienas (naudotas Dvaro“ 3,5% rieb.): 1 l
Rūgpienis arba kefyras (naudotas rūgpienis): 1 l
Kaip gaminti:
1. Užvirinkite pieną ir atskirai pašildykite rūgpienį. Rūgpienį supilkite į pieną ir išmaišykite.(Knygoje reikia daryti atvirkščiai - pieną supilti į rūgpienį, tačiau mano puodas su pienu buvo didesnis). Ataušinkite.
2. Masę sudėkite į sūrmaišį arba tankų audinį. Užriškite ir pakabinkite virš dubens, į kurį varvės išrūgos.
3. Nuvarvėjusią varškę galite patiekti iš karto arba dar papildomai suslėgti. Išrūgas galite panaudoti blynams, duonai kepti.
Pasigaminusi naminę varškę, galite pradėti ruošti ir sūrį.
Produktai sūdytam naminiam varškės sūriui:
Naminė varškė: 1 kg
Druska: 1 valg. š.
Riebi grietinė: 2 valg. š.
Kaip gaminti:
1. Varškę nuvarvinkite, kad gautųsi sausa masė, įberkite druskos.
2. Viską sumaišykite ir 2-3 kartus sumalkite mėsmale. Jeigu naudojote liesą varškę, tuomet galite įdėti riebios grietinės.
3. Masę sudėkite į sūrmaišį ir suslėkite 6-8 val.
Šviežią sūrį galite apvolioti kapotais graikiniais riešutais, kapotais kepintais lazdynų riešutais, grūstų 5 pipirų mišiniu, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, saldžiųjų ir aštriųjų paprikų mišiniu bei kitais mėgstamais produktais.
Mano patirtis - dar šiltą varškę sudėjau į dviguba marle išklotą indelį nuo rūgpienio, kuriame prieš tai peiliu pradūriau daug skylių, prispaudžiau nedideliu buteliuku plokščiu dugnu ir padėjau ant grotelių, po kuriomis pakišau lėkštę išrūgoms nubėgti. Grietinės nedėjau. Po valandos mano sūris jau buvo gerai sulipęs ir standus, todėl aš jį ištraukiau iš indelio, apvoliojau džiovintais bazilikais ir padėjau į šaldytuvą nepaslėgtą.
Su pomidorais ir namine duona buvo pasakiškai skanu!
P. S. Iš 1 litro pieno tikrai negausite 1 kg varškės, todėl sūris bus nedidukas.