Prieskoniai
Fotolia nuotr./Prieskoniai |
Mėsos faršui gardinti pasigaminkite specialaus prieskonių mišinio. Kavos malūnėliu sumalkite 5 g baltųjų pipirų, 5 g gvazdikėlių, 5 g laurų lapų, 4 g bazilikų, 4 g čiobrelių, 3 g mairūnų, 3 g rozmarinų. Į gautą mišinį įmaišykite 4 g tarkuoto muskato, 3 g saldžiosios paprikos ir 5 g druskos. Prieskonių mišinį suberkite į sandarų stiklinį indą, naudokite maltai mėsai gardinti.
Žalumynai
Maltai mėsai gardinti ypač tinka švieži žalumynai. 500 g faršo imkite 2–3 šaukštus kapotų petražolių, šaukštelį smulkintų čiobrelių, peletrūnų arba raudonėlių.
Į 500 g faršo įmaišykite 2 šaukštus smulkintų raudonųjų svogūnų, 2 šaukštus smulkiai kapotų šviežių žolelių (čiobrelių, raudonėlių, mairūnų, rozmarinų), 2 šaukštus aliejaus, šaukštelį druskos, žiupsnelį pipirų, sutrinkite 2 skilteles česnako. Gerai išmaišykite, suformuokite pailgus kepsnelius, persmeikite mediniu iešmeliu ir kepkite ant grotelių.
Daržovės
Fotolia nuotr./Daržovės |
Maltą mėsą šeimininkės dažniausiai gardina svieste pakepintais svogūnais, tačiau į faršą galima maišyti ir kitų daržovių: porų, tarkuotų morkų, saldžiųjų paprikų, kopūstų.
Nedideliais kubeliais supjaustykite pusę žalios ir pusę raudonos paprikos, susmulkinkite nedidelį svogūną, sumaišykite daržoves su 400 g kiaulienos faršo, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suformuokite apskritus plokščius kepsnelius ir iškepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Grybai
Išskirtinį skonį ir aromatą maltos mėsos kepsniams suteikia džiovinti miško grybai. Grybus gerai nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Supjaustykite kuo smulkiau ir trumpai pakepinkite svieste ar aliejuje su smulkintais svogūnais. Įmaišykite grybus į faršą. Grybais pagardintas faršas tinka kotletams kepti, mėsos vyniotiniams, suktinukams ar balandėliams įdaryti. Į mėsos faršą galima maišyti ir apkeptus pievagrybius, voveraites.
Džiovinti vaisiai
Džiovintos slyvos, razinos ar abrikosai dažniausiai dedami ruošiant patiekalus iš paukštienos faršo, tačiau šįsyk siūlome išbandyti netikro zuikio receptą su džiovintais vaisiais. Į 1 kg kiaulienos faršo įmuškite 2 kiaušinius, įmaišykite 2 šaukštus džiūvėsėlių, 2 šaukštus manų kruopų, 2 šaukštus grietinės, pasūdykite, pagardinkite pipirais, išmaišykite. Po saują džiovintų slyvų, abrikosų ir razinų užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10 min. Suformuokite iš faršo storą pailgą paplotį, viduryje padarykite griovelį, sudėkite džiovintus vaisius, užlenkite kraštus. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug valandą.
Ruoškite namuose
Mėsą malkite namuose – galėsite būti tikra dėl faršo sudėties ir šviežumo. Faršui pirkite daug jungiamojo audinio turinčią mėsą: sprandinę, papilvę, mentę. Prieš maldama mėsą, išpjaustykite plėves ir sausgysles. Jei norite, kad faršas būtų riebesnis, įmaišykite maltų lašinių. Faršas bus liesesnis, jei maltą kiaulieną maišysite su jautiena ar veršiena. Kad faršas būtų kvapesnis, kartu sumalkite širdžių, kepenėlių ar skrandžių.
Kad faršas būtų purus
Kad maltos mėsos kepsnys būtų minkštas ir purus, į faršą maišoma įvairių priedų: batono, džiūvėsėlių, virtų ryžių, grikių, bulvių, manų kruopų, avižinių dribsnių, bulvių krakmolo. Sausi produktai prieš maišant į faršą išverdami arba išbrinkinami piene. Į faršą taip pat galima įmaišyti kviečių sėlenų – bus maistingesnis.
♦ 200 g mėsos faršo imkite 2 šaukštus avižinių dribsnių, pusę šaukšto bulvių krakmolo ir 100 ml pieno. Prieš maišydama į faršą avižinius dribsnius ir bulvių krakmolą brinkinkite piene maždaug 10 min.
♦ Jei norite, kad faršas geriau liptų, naudokite maltus džiūvėsėlius. 200 g maltos mėsos imkite pusantro šaukšto džiūvėsėlių. Džiūvėsėlius 10 min. brinkinkite 50 ml pieno.
♦ Sutrinkite 50 g virtų bulvių ir sumaišykite su 200 g mėsos faršo.