Kaip pranešime žiniasklaidai pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juokazienė, dorada ypač mėgstama Viduržemio jūros regiono šalyse. Čia ji dažniausiai kepama visa ir patiekiama su alyvuogėmis, kaparėliais, artišokais, keptais pomidorais ar papračiausiai apšlakštoma citrinos sultimis, pabarstoma šviežiomis žolelėmis bei druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Kaip pasakoja V.Juodkazienė, doradą paruošti namuose visai nesudėtinga. Vienintelė taisyklė, kurios reikėtų laikytis – žuvies neperkepti, nes tuomet ji taps biri ir sausa.
V.Juodkazienė pasakoja, kad graikai šią žuvį itin pamėgę kepti kepsninėje. Graikijos gyventojai pirmenybę teikia natūraliam žuvies skoniui ir jūriniam aromatui, todėl kepdami jūros gėrybes dažniausiai nenaudoja jokių marinatų ar ypatingų prieskonių. Paprasčiausiai jas paskanina šviežiais šalavijais, rozmarinu ar baziliko lapeliais.
O pavyzdžiui, vienas iš populiariausių dorados gaminimo būdų Ispanijoje yra jos ruošimas druskoje: visa žuvis paslepiama po druskos sluoksniu ir dedama į orkaitę. Ištraukus žuvį iš orkaitės druskos pluta yra pašalinama, o žuvies mėsa būna ypač subtilaus skonio ir sultinga.
V.Juodkazienė siūlo tokiu būdu doradą pasigaminti ir namuose, jam tereikės vos poros ingredientų.
Druskoje kepta dorada
Ingredientai:
- didelė skrosta dorada;
- 2 kg druskos.
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį supilkite druską, įpilkite šiek tiek vandens (apie pusę stiklinės) ir viską išmaišykite.
2. Ant kepimo skardos, maždaug 2 cm storio sluoksniu, supilkite trečdalį druskos ir ant viršaus dėkite išvalytą doradą. Likusią druską pilkite ant žuvies viršaus (vėl maždaug 2 cm storio sluoksniu) ir ja apdenkite žuvį. Druską paspaudykite rankomis, kad pavyktų tvirta pluta.
3. Druskoje paslėptą žuvį dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite apie 30–40 minučių.
4. Išėmę žuvį iš orkaitės, leiskite jai apie 10 minučių pravėsti. Paskui peilio kraštu atsargiai nuo žuvies pašalinkite druską ir išimkite dorados mėsą.
5. Taip paruoštą žuvį galite paskaninti su citrinos ir česnako padažu bei patiekti su mėgstamomis kruopomis, įvairiai ruoštomis bulvėmis ar šviežių daržovių salotomis.