Jau įprasta vandenį paskaninti griežinėliu citrinos ir/ar mėtos šakele, tačiau tokių priedų gali būti gerokai daugiau ir įvairesnių. Ir net nebūtina ruošti ko nors ypatingo: pavyzdžiui, kai nulupame mangą ar ananasą, vietoje to, kad likučius išmestume, galima jais paskaninti vandenį. Tas pats galioja ir agurko ar morkos žievei, petražolių stiebeliams, kalendroms ar mėtoms (beje, žolelės išskirs daugiau skonio, jei prieš metant į vandenį bus kiek pagrūstos grūstuvėje).
Jei norite, kad vanduo įgautų bent šiek tiek priedų skonio, jis turėtų pastovėti bent 2–3 valandas, tačiau jei laikysite vandenį ilgiau nei 12 val., vaisius, daržoves ir žoleles geriau išimti ir palikti tik skystį, kad vanduo nesugestų.
Štai 10 derinių pasiūlymų, išbandykite ir išsirinkite mėgstamiausią (priedų kiekis apskaičiuotas 1,5 litro vandens).
Derinys Nr. 1: mangas + žalioji citrina + bazilikas
Jums reikės: kruopščiai nuplauto mango žievelės, 1/2 žaliosios citrinos, susmulkintos plonais griežinėliais, šakelės baziliko su lapeliais arba kelių kiek pagrūstų stiebelių.
Derinys Nr. 2: agurkas + citrina + levanda
Jums reikės: smulkintos 1 agurko žievės arba 10 kieto agurko griežinėlių, 1/2 citrinos, supjaustytos plonais griežinėliais, 1 arbatinio šaukštelio džiovintų levandų.
Derinys Nr. 3: ananasas + imbieras
Jums reikės: 1/2 ananaso žievės arba 3 plonų griežinėlių ananaso, 3 cm ilgio šviežio nulupto imbiero gabalėlio.
Derinys Nr. 4: įvairūs raudonieji ir mėlynieji vaisiai bei uogos
Jums reikės: pagal skonį – nesmulkintų aviečių ir mėlynių, į ketvirčius perpjautų braškių. Skonį dar paryškins truputis paprastosios ar žaliosios citrinos sulčių.
Derinys Nr. 5: arbūzas + mėta + melionas
Jums reikės: nupjautos arbūzo ir meliono žievės vidinės dalies gabaliukų, kelių šakelių mėtų su lapeliais.
Derinys Nr. 6: ramunėlės + vyšnios + citrina
Jums reikės: arbatinio šaukštelio ramunėlių žiedų, 12 perpus perpjautų vyšnių, kelių plonų citrinos griežinėlių.
Derinys Nr. 7: obuolys + agurkas + pankolis + žalioji citrina
Jums reikės: 1/2 griežinėliais supjaustyto obuolio, 1 riekelėmis supjaustyto agurko, riekelės pankolio, kelių griežinėlių citrinos.
Derinys Nr. 8: didysis greipfrutas pomelo + rozmarinas
Jums reikės: kelių pomelo gabalėlių, šiek tiek pagrūstos rozmarino šakelės.
Derinys Nr. 9: kivis + rūgštus obuolys + kokosas
Jums reikės: 1 kivio, padalyto ketvirčiais, 1/2 obuolio, supjaustyto plonais griežinėliais, 1 arbatinio šaukštelio džiovinto kokoso drožlių.
Derinys Nr. 10: morka + agurkas + kalendra
Jums reikės: 1 plonomis juostelėmis supjaustytos morkos, 1 agurko žievelės, kelių šakelių šviežios kalendros. Galite dar įmesti kelias sėklytes kardamono.