„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kuo paskaninti šviežas salotas: tiks ir riešutai, ir ryškesnio skonio aliejai

Šviežių salotų valgyti pravartu visus metus, o vasarą tą dar ir itin lengva daryti, nes kiekvieną savaitę pasirodo vis naujų daržo gėrybių. O kad į salotų dubenį neįsismelktų rutina, gardinkite jas drąsiai, su fantazija. Štai keli salotų priedų tipai, kurie suteiks naujų sodrių skonio atspalvių, papildomų tekstūrų.
Salotos su graikiniais riešutais
Salotos su graikiniais riešutais / Vida Press nuotr.

1. Kuo daugiau šviežių žolelių

Šaltuoju sezonu šviežių žolelių kainos kartais verčia aiktelėti, tačiau vasarą jų saujomis galima prisiskinti savame sode, iš lovelio balkone. Pagaliau, priimkite jas kaip dovaną (jei tik kas tokią siūlo). Ir nesismulkinkite su kukliu kuokšteliu – įvairių žolelių gali būti kone tiek pat, kiek ir salotų lapų. Populiariausios ir geriausios žolės – jau minėtosios petražolės, kalendra, bazilikas, taip pat raudonėlis, mėta.

2. Drąsiau su padažais

Aliejaus, citrinos sulčių/acto ir medaus padažą „įvaldė“ daugelis, tačiau jį galima dar paryškinti – įdėti truputį garstyčių, medaus galima nedėti, o į padažą įplakti sutrintą sūdyto ančiuvio filė. Nesibodėkite ir sunkesniais, tačiau ryškaus skonio padažais, kuriuose figūruoja miso pasta, sezamų pasta tahini, riešutų sviestas. Jei mėgstate jogurto padažą, jį taip pat drąsiau gardinkite – česnaku, žolelėmis, citrinos sultimis.

Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
Receptas: Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 66
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Medus: 1.00 valg. š.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti

Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.

Suskleisti
Bazilikų padažas
Receptas: Bazilikų padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 32
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių lapelių)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Parmezano sūris: 60.00 g
Sūris: 60.00 g (pekorino)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, rūpios)
Kaip gaminti
  1. Bazilikus nuplaukite, nusausinkite.
  2. Česnakų skilteles ir kedrines pinijas grūskite specialioje grūstuvėje, kol iš jų išsiskirs skystis.
  3. Pagal skonį įberkite rupios druskos ir sumeskite bazilikų lapelius.
  4. Galiausiai suberkite sūrius, pilkite alyvuogių aliejų, kad išeitų tirštas padažas. 
Suskleisti
Grietinės padažas su garstyčiomis
Receptas: Grietinės padažas su garstyčiomis
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Grietinė: 200.00 ml (liesa)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (kupini)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mėgstami, švieži)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite liesos grietinės indelį su keliais šaukšteliais garstyčių. Rinkitės įprastas arba grūdėtąsias, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.
  2. Pagal skonį pagardinkite druska ir šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.  
Suskleisti
Švelnusis padažas
Receptas: Švelnusis padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 69
Receptas
Ingredientai
Majonezas: 200.00 g
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Krienai: 2.00 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite sūrį ir susmulkinkite krapus.

2. Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite šaltą. Tinka su mėsos, žuvies, daržovių, makaronų patiekalais.

Plačiau skaitykite: „Ruošiame padažus įvairiam skoniui“

Suskleisti

3. Berkite traškių riešutų ar sėklų

Salotoms iš švelnių lapelių ir plonų daržovių griežinėlių visai ne prošal šiek tiek traškumo – ir darbo dantims, ir ryškesnio skonio bendroje paletėje, kurių gali suteikti įvairiausios sėklos bei riešutai. Tiesa, ir vienus, ir kitus prieš beriant į salotas verta pakepinti, atvėsinti, o stambesnius riešutų gabalėlius dar ir šiek tiek pakapoti.

Kopūstų salotos
Receptas: Brokolių salotos su migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 45.00 g (riekelėmis supjaustytų ir pakepintų)
Jogurtas: 120.00 ml (natūralaus; padažui)
Majonezas: 2.00 valg. š. (padažui)
Vyno actas: 2.00 valg. š. (baltojo; padažui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 0.50 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Raudonasis svogūnas: 0.50 vnt. (smulkiai supjaustyto)
Kaip gaminti

1. Brokolius nuplaukite, kiek įmanoma nusausinkite ir padalykite į žiedynus. Suberkite juos į didelį dubenį, dėkite ten ir migdolus bei spanguoles.

2. Iš likusių produktų nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažą ir apipilkite juo brokolių-spanguolių-migdolų mišinį. Gerai išmaišykite ir patiekite!

Suskleisti
Vištienos salotos
Receptas: Vištienos salotos su riešutais ir razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (keptos)
Cukinijos: 1.00 vnt. (šviežia)
Razinos: 80.00 g
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė, pvz., romaninių)
Sultenės: 1.00 sauja
Majonezas: 3.00 valg. š. (neriebaus; padažui)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus; padažui)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių; padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite visus salotų ingredientus. Mėsą supjaustykite kubeliais. Nuplikykite ir perliekite šaltu vandeniu razinas, leiskite apdžiūti lėkštėje. Salierus supjaustykite plonais griežinėliais. Cukiniją nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite vidurinę dalį su sėklų užuomazgomis, abi puseles darsyk perpjaukite išilgai ir supjaustykite mažais gabaliukais, panašiai, kaip salierą. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Salotų lapus ir sultenes nuplaukite, apdžiovinkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.

2. Pasiruoškite padažą kruopščiai sumaišydami visus jam skirtus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais.

3. Dėkite visus salotų ingredientus į didelį dubenį, pilkite padažo ir gerai išmaišykite. Valgykite iškart.

4. Jei gaminsite sumuštinius, skrudintuve paskrudinkite kokybiškos, tam skirtos duonos riekeles, ant vienos jų dėkite porą šaukštų salotų, gerai paskirstykite ir uždenkite antrąja.

Suskleisti
Kynvos salotos su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Bolivinių balandų salotos su daugybe gardžių priedų
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Kalendros: 15.00 g (šviežios)
Petražolės: 15.00 g (šviežios)
Paprikos: 1.00 vnt. (pailga)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Kiviai: 2.00 vnt.
Ridikėliai: 3.00 vnt.
Daigai: 1.00 sauja (įvairių (nebūtinai))
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Alyvuogių aliejus: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).

2. Supjaustykite saldžiąją bulvę ir papriką didesniais gabaliukais, berkite druskos, pipirų ir rūkytos paprikos, apšlakstykite aliejumi ir, viską rankomis tolygiai paskirstę, dėkite į karštą orkaitę. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 20–25 minutes, kol bulvės bus minkštos.

3. Į verdantį vandenį (apie 1 litras) berkite bolivines balandas ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–12 minučių. Ragaukite – svarbu, kad viskas nevirstų koše, kruopos turi išlikti traškios.

4. Į smulkintuvą dėkite špinatus, kalendrą, petražoles ir čili. Viską susmulkinkite. Jei neturite smulkintuvo, galite viską smulkiai supjaustyti ir peiliu.

5. Bolivinių balandų kruopas nukoškite ir sumaišykite su špinatais. Smulkia tarka įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštę, kurioje patieksite.

6. Supjaustykite avokadą, kivius bei ridikėlius ir išdėliokite ant bolivinių balandų. Taip pat dėkite karštas bulves, papriką. Jei turite, užbarstykite daigų ir papildomai kalendros. Valgykite su jogurtu. Skanaus!

Suskleisti

4. Eksperimentuokite su aliejumi

Geriausias salotų draugas – tyras alyvuogių aliejus, tačiau jį galima papildyti ir kitu ryškaus skonio kompanionu, kuris pats vienas gal būtų per ryškus. Tinka įvairiausi šalto spaudimo aliejai, belieka išsirinkti mėgstamiausią – moliūgų sėklų, argano, linų sėmenų ir pan.

Shutterstock nuotr./Aliejai
Shutterstock nuotr./Aliejai

5. Pastiprinkite sūriu

Salotoms tiks daugybė sūrio rūšių – nuo parmezano ar kitų kietesnių (patogiausia tiesiog į salotų dubenį patarkuoti stambių jo drožlių) iki minkštesnių (fetos, ožkos pieno sūrio), kurių galite šiek tiek patrupinti ant viršaus. Sūris suteiks ir papildomo ryškaus skonio, ir, be abejonės, sotumo.

Pomidorų ir mocarelos salotos
Receptas: Įvairių pomidorų ir mocarelos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 22.00 vnt. (keliolika įvairiaspalvių vyšninių, po kelis juoduosius ir geltonuosius, bent vienas avietinis padažui)
Mocarelos sūris: 150.00 g (buivolų pieno)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Bazilikai: 5.00 vnt. (lapeliai papuošimui)
Alyvuogių aliejus: 5.00 arbat. š. (padažui)
Balzaminis actas: 3.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Ruošdami padažą perpjaukite vieną avietinį pomidorą ir iš pusės jo išspauskite sultis į dubenėlį. Kartu su pomidoro sultimis sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, druską ir pipirus.

2. Supjaustykite visus pomidorus, o ant jų užpilkite kelis šaukštus padažo ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite pomidorus į lėkštes su mocarelos gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais ir kuminu. Papuoškite baziliko lapeliais ir mėgaukitės!

Suskleisti
Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
Receptas: Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Cikorija: 1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Persikai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 50.00 g
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Medus: 0.25 arbat. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.

2. Susmulkiname šviežias mėtas.

3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.

4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.

Suskleisti
Salotos su halumi sūriu ir avokadais
Receptas: Maistingos salotos su halumio sūriu ir avokadais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 475.00 ml (375 ml kruopoms virti ir 100 ml padažui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Špinatai: 300.00 g
Halumi sūris: 225.00 g (supjaustyto riekelėmis)
Avokadai: 2.00 vnt. (maži, perpjauti pusiau)
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Tahini pasta: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.

2. Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.

3. Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.

4. Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.

5. Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykitetahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Kuskuso salotos su cukinijomis ir feta
Receptas: Kuskuso salotos su cukinijomis ir feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 1.00 st. (smulkaus)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 1.00 sauja
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio storio)
Fetos sūris: 100.00 g
Petražolės: 3.00 vnt. (šakelės plokščialapių)
Kalendros: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (arba viena nedidelė paprasta)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu sultiniu, supilkite 2 šaukštus aliejaus, uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių. Tada supurenkite šakute ir palikite atvėsti.

2. Jei naudosite perlinį kuskusą, paruoškite jį pagal nurodymus ant pakuotės. Palikite atvėsti.

3. Cukiniją supjaustykite plonais ritinėliais ir apkepkite juos aliejuje.

4. Sausoje keptuvėje apskrudinkite migdolus, palikite juos atvėsti ir tada supjaustykite riekelėmis.

5. Sūrį supjaustykite kubeliais.

6. Sukapokite kalendras ir petražoles.

7. Kuskusą sumaišykite su cukinijomis, migdolais, feta ir žolelėmis. Apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite druska bei pipirais.

Suskleisti

6. Pagaminkite naminių duonos traškučių

Salotos dar ir išgelbės nuo maisto švaistymo, mat ruošiant jas galima sunaudoti kiek padžiūvusios duonos likučius. Supjaustykite duoną kubeliais, vos vos pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir trumpai padžiovinkite orkaitėje ar įkaitintoje keptuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“