Kuo skiriasi persikai ir nektarinai ir ką skanaus iš jų ruošti? Desertų ir nesaldžių patiekalų receptai

Nors už lango tebekaraliauja dargana, daugelis esame išsiilgę šviežių gėrybių. Todėl rankos parduotuvėse ir turgavietėse tieste tiesiasi link iš šiltesnių kraštų atkeliavusių uogų ir vaisių, vieni jų – jau pasirodęs švieži persikai ir nektarinai iš Ispanijos. O ar žinote, kuo jie skiriasi ir ką skanaus galima paruošti, kai jau prisivalgysite jų vienų?
Grilyje kepti persikai
Grilyje kepti persikai / Vida Press nuotr.

Dėl pavadinimų panašumo persikų kilmė neretai siejama su egzotiškąja Persija. Tačiau tikrasis jų lopšys yra Kinija, iš kurios šie vaisiai per Persiją pasklido po visą pasaulį. Kadangi į senovės Romą persikai atkeliavo iš Persijos, gyventojai šį vaisių ir pavadino „persų obuoliais“ bei taip visiems laikams davė peno šių vaisių kilmės interpretacijoms.

Mažai kaloringus persikus verta rinktis geresne savijauta besirūpinantiems žmonėms. Persikai pakelia nuotaiką, mažina nerimo jausmą. Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė Jolanta Sabaitienė, šie kaulavaisiai taip pat gerina virškinimą, tai vieni iš daugiausia vitaminų turinčių vaisių: persikuose gausu vitaminų A, B ir C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio.

Tiesa, trečias pagal populiarumą (po obuolių ir bananų) vaisius pasaulyje taip pat pasižymi ir ne tokiomis palankiomis savybėmis: persiko kauliuke randama nuodingų medžiagų – vandenilio cianido rūgšties. Vis dėlto ekspertė skuba nuraminti – kad ši rūgštis padarytų įtakos žmogaus sveikatai, reikėtų suvalgyti ne vieną dešimtį kauliukų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nektarinų desertas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nektarinų desertas

Nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo giminaičiams persikams.

Nektarinai visai be reikalo dažniausiai lieka persikų šešėlyje. Taip yra dėl klaidingo manymo, jog tai – išvestinis vaisius: persiko ir slyvos hibridas. Tačiau tiesa ta, kad nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo pagrindiniams giminaičiams. Vitaminų kiekiu nektarinai netgi pranoksta persikus: juose randama daugiau geležies, fosforo, kalio. O dėl vitamino C ir antioksidantų gausos šie kaulavaisiai padeda išsaugoti odos jaunystę.

Tinka ne tik saldiems patiekalams

J.Sabaiteinė teigia, kad tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik vaisiniu desertu ar torto puošybos elementu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus.

„Dažniausiai šie kaulavaisiai patiekiami po valgio, kaip sveikas ir sultingas desertas. Tačiau jų gerosios virškinamosios savybės diktuoja naują jų vartojimo būdą – tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru“, – pasakoja ekspertė. Ji dalijasi originaliu salsos receptu, padėsiančiu į šiuos vaisius pažvelgti kitaip.

123RF.com nuotr./Grilyje kepti persikai su kumpiu
123RF.com nuotr./Grilyje kepti persikai su kumpiu

Persikų ir nektarinų salsa

Ingredientai:

  • po 2 gerai prinokusius persikus ir nektarinus;
  • 0,5 raudonosios paprikos;
  • 0,5 raudonojo svogūno;
  • 1 Chalapos aitriosios paprikos;
  • 1 žaliosios citrinos sultys;
  • šviežių kalendrų lapelių;
  • aitriųjų paprikų miltelių;
  • druskos;
  • šviežiai maltų pipirų.

Gaminimas:

1. Į dubenį smulkiai supjaustome persikus, nektarinus, susmulkiname papriką, svogūną, Chalapos aitriąją papriką, kalendrą. Pagal skonį pagardiname aitriųjų pipirų milteliais, druska ir pipirais. Išspaudžiame žaliosios citrinos sulčių, viską gerai išmaišome.

2. Salsą galite patiekti iš karto arba atšaldžius šaldytuve. Ji puikiai tinka su mėsos bei žuvies patiekalais.

Jūsų dėmesiui – dar keli puikūs receptai su persikais ir nektarinais:

Morkų, apelsinų ir persikų salotos
Receptas: Morkų, apelsinų ir persikų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 36
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Persikai: 200.00 g (konservuoti)
Sezamo sėklos: 50.00 g (saujelė)
Kaip gaminti

Morkas sutarkuokite, apelsinus ir persikus supjaustykite kubeliais, užpilkite šlakelį persikų sirupo ir apibarstykite sezamo sėklomis.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Burokėlių salotos su persikais
Receptas: Burokėlių salotos su persikais
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Persikai: 2.00 vnt. (konservuoti)
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š. (saujelė)
Burokėliai: 4.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Medus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.

3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.

Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.

Suskleisti
Viščiuko krūtinėlės ir persikų šašlykai
Receptas: Viščiuko krūtinėlės ir persikų šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Persikai: 1.00 vnt. (indelis konservuotų - šašlykui ir persikų skysčio esančiame skardinėje - marinatui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį - mėsai ir marinatui)
Aliejus: 1.00 st. (1/4 - marinatui)
Vištienos prieskoniai: 1.00 valg. š. (Grill - marinatui)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Ruošimas: mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska.
  2. Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį.
  3. Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val.
  4. Persikus supjaustykite.
  5. Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus.
  6. Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu.
  7. Skanaus!

Receptą atsiiuntė Janina M., Alytus

Suskleisti
Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
Receptas: Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Cikorija: 1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Persikai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 50.00 g
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Medus: 0.25 arbat. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.

2. Susmulkiname šviežias mėtas.

3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.

4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.

Suskleisti
Keptos cukinijos
Receptas: Grilyje keptų nektarinų bei cukinijų salotos su mėtų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Nektarinai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 sauja
Mėtos: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite nektarinus per pusę, o tada puseles dar į 4-8 skilteles. Cukiniją pjaustykite plonais, išilgais pjūviais.

2. Supjaustytą cukiniją bei nektarinus kepkite ant grilio apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.

3. Visus likusius ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

4. Į didelę lėkštę sudėkite cukiniją bei nektarinus ir pagardinkite pagamintu padažu.

Suskleisti
Keptas desertas su persikais
Receptas: Smėlinis persikų desertas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.50 st. (viršui)
Pekaninių karijų riešutai: 1.00 sauja (viršui; bet galima ir nedėti)
Cukrus: 1.00 st. (perpus viršui ir apačiai)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (arba „Turbinado“)
Druska: 0.50 arbat. š. (viršui ir dar žiupsnis apačiai)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š. (viršui)
Sviestas: 110.00 g (ištirpinto; viršui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (viršui)
Persikai: 2.00 kg (apačiai)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (apačiai)
Kukurūzų miltai: 3.00 valg. š. (apačiai)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (apačiai)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (apačiai)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir 10–12 min. pakepinkite ant skardos paskleistus riešutus (jei juos naudosite). Kai paskrus, atvėsinkite.

2. Dabar pagaminkite deserto viršų. Į elektrinį kombainą dėkite riešutus ir sumalkite iki rupių miltų. Berkite miltus, abiejų rūšių cukrų, druską, kepimo miltelius. Labai trumpam įjunkite aparatą, tik kad produktai susimaišytų.

3. Perdėkite mišinį į didelį dubenį, supilkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Pamaišykite, kol susidarys drėgni gumuliukai, ir padėkite šaltai, kol paruošite persikus.

4. Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite kubeliais. Imkite stačiakampio formos kepimo indą (tinka keraminis ar stiklinis), supilkite persikus, apibarstykite cukrumi, kukurūzų miltais, cinamonu, muskatu, druska, supilkite citrinos sultis, lengvai permaišykite ir paskirstykite vienodu sluoksniu ant kepimo formos dugno.

5. Išimkite viršui skirtą jau pagamintą mišinį iš šaldytuvo ir padenkite juo persikus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol viršus taps rusvai auksinis.

6. Šiek tiek atvėsinkite prieš patiekdami su, pavyzdžiui, vaniliniais ledais. Rojus žemėje!

Suskleisti
Kepti persikai
Receptas: Kepti persikai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Persikai: 4.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (2 valg. š. - keptiems persikams ir 50 g - trupiniams)
Medus: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vynas: 1.00 l (1/8 sauso)
Likeris: 50.00 ml (apelsinų)
Miltai: 100.00 g (kvietiniai - trupiniais)
Riešutai: 1.00 valg. š. (trupiniams)
Rudasis cukrus: 50.00 g (trupiniams)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (1/3 - malto - trupiniams)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (1/3 - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Persikų galus kryžmai įpjaukite ir nuplikiusi verdančiu vandeniu nulupkite odelę.
  2. Perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Į puodelį supilkite vyną, sukrėskite medų ir sudėjusi persikus kaitinkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
  3. Persikus išgriebkite. Karštame svieste išlydykite cukrų, sudėkite persikus ir kaitinkite ant silpnos ugnies, vis įpildama vyno nuoviro, paskui supilkite apelsinų likerį.
  4. Negiliame indelyje sudėkite visus trupiniams reikalingus ingredientus ir maišykite, kol gausite smulkius trupinius.
  5. Juos paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje kepimo skardoje ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–12 min., kol pagels.
  6. Karštas persikų puseles apibarstykite paruoštais trupiniais ir patiekite.  
Suskleisti
Pyragas su nektarinais
Receptas: Pyragas su nektarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (minkšto - tešlai)
Cukrus: 75.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (trynys - tešlai ir 2 - įdarui)
Miltai: 225.00 g (tešlai)
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis - įdarui)
Grietinėlė: 500.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 75.00 g (įdarui)
Pudingas: 2.00 vnt. (2 pakeliai vanilinio - įdarui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - įdarui)
Nektarinai: 7.00 vnt. (vienodo dydžio - įdarui)
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušinio tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą. Tešlą pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.

3. Atšalusią tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Išimkite ir šiek tiek atvėsinkite.

4. Nektarinus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.

5. Ant iškeptos tešlos supilkite pudingo masę, į ją įspausykite nektarinų puseles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Kai kepinys paruduos, uždenkite folija.

6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Kepti nektarinai
Receptas: Kepti nektarinai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Nektarinai: 4.00 vnt. (dideli arba persikai)
Rikotos sūris: 120.00 g
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š. (malti)
Migdolai: 2.00 valg. š. (skrudintų kapotų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis)
Kaip gaminti

1. Nektarinus aštriu peiliu perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.

2. Dubenyje gerai išmaišykite rikotą, cukrų, džiūvėsius, migdolus ir cinamoną. Masės su kaupu pridėkite į vaisių puseles.

3. Nektarinų puseles sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 6–8 minutes.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis