Dėl pavadinimų panašumo persikų kilmė neretai siejama su egzotiškąja Persija. Tačiau tikrasis jų lopšys yra Kinija, iš kurios šie vaisiai per Persiją pasklido po visą pasaulį. Kadangi į senovės Romą persikai atkeliavo iš Persijos, gyventojai šį vaisių ir pavadino „persų obuoliais“ bei taip visiems laikams davė peno šių vaisių kilmės interpretacijoms.
Mažai kaloringus persikus verta rinktis geresne savijauta besirūpinantiems žmonėms. Persikai pakelia nuotaiką, mažina nerimo jausmą. Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė Jolanta Sabaitienė, šie kaulavaisiai taip pat gerina virškinimą, tai vieni iš daugiausia vitaminų turinčių vaisių: persikuose gausu vitaminų A, B ir C, taip pat fosforo, kalcio, magnio, kalio.
Tiesa, trečias pagal populiarumą (po obuolių ir bananų) vaisius pasaulyje taip pat pasižymi ir ne tokiomis palankiomis savybėmis: persiko kauliuke randama nuodingų medžiagų – vandenilio cianido rūgšties. Vis dėlto ekspertė skuba nuraminti – kad ši rūgštis padarytų įtakos žmogaus sveikatai, reikėtų suvalgyti ne vieną dešimtį kauliukų.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nektarinų desertas
Nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo giminaičiams persikams.
Nektarinai visai be reikalo dažniausiai lieka persikų šešėlyje. Taip yra dėl klaidingo manymo, jog tai – išvestinis vaisius: persiko ir slyvos hibridas. Tačiau tiesa ta, kad nektarinai nei skoniu, nei vertingosiomis savybėmis nenusileidžia savo pagrindiniams giminaičiams. Vitaminų kiekiu nektarinai netgi pranoksta persikus: juose randama daugiau geležies, fosforo, kalio. O dėl vitamino C ir antioksidantų gausos šie kaulavaisiai padeda išsaugoti odos jaunystę.
Tinka ne tik saldiems patiekalams
J.Sabaiteinė teigia, kad tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik vaisiniu desertu ar torto puošybos elementu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus.
„Dažniausiai šie kaulavaisiai patiekiami po valgio, kaip sveikas ir sultingas desertas. Tačiau jų gerosios virškinamosios savybės diktuoja naują jų vartojimo būdą – tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru“, – pasakoja ekspertė. Ji dalijasi originaliu salsos receptu, padėsiančiu į šiuos vaisius pažvelgti kitaip.
123RF.com nuotr./Grilyje kepti persikai su kumpiu
Persikų ir nektarinų salsa
Ingredientai:
- po 2 gerai prinokusius persikus ir nektarinus;
- 0,5 raudonosios paprikos;
- 0,5 raudonojo svogūno;
- 1 Chalapos aitriosios paprikos;
- 1 žaliosios citrinos sultys;
- šviežių kalendrų lapelių;
- aitriųjų paprikų miltelių;
- druskos;
- šviežiai maltų pipirų.
Gaminimas:
1. Į dubenį smulkiai supjaustome persikus, nektarinus, susmulkiname papriką, svogūną, Chalapos aitriąją papriką, kalendrą. Pagal skonį pagardiname aitriųjų pipirų milteliais, druska ir pipirais. Išspaudžiame žaliosios citrinos sulčių, viską gerai išmaišome.
2. Salsą galite patiekti iš karto arba atšaldžius šaldytuve. Ji puikiai tinka su mėsos bei žuvies patiekalais.
Jūsų dėmesiui – dar keli puikūs receptai su persikais ir nektarinais:
Kaip gaminti
Morkas sutarkuokite, apelsinus ir persikus supjaustykite kubeliais, užpilkite šlakelį persikų sirupo ir apibarstykite sezamo sėklomis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.
3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.
Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.
Suskleisti
Ingredientai
Persikai:
1.00 vnt. (indelis konservuotų - šašlykui ir persikų skysčio esančiame skardinėje - marinatui)
Druska:
2.00 žiupsnelis (pagal skonį - mėsai ir marinatui)
Aliejus:
1.00 st. (1/4 - marinatui)
Kaip gaminti
- Ruošimas: mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį.
- Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val.
- Persikus supjaustykite.
- Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus.
- Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu.
- Skanaus!
Receptą atsiiuntė Janina M., Alytus
Suskleisti
Ingredientai
Cikorija:
1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Mėtos:
1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti
1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.
2. Susmulkiname šviežias mėtas.
3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.
4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite nektarinus per pusę, o tada puseles dar į 4-8 skilteles. Cukiniją pjaustykite plonais, išilgais pjūviais.
2. Supjaustytą cukiniją bei nektarinus kepkite ant grilio apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.
3. Visus likusius ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
4. Į didelę lėkštę sudėkite cukiniją bei nektarinus ir pagardinkite pagamintu padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
1.00 st. (perpus viršui ir apačiai)
Druska:
0.50 arbat. š. (viršui ir dar žiupsnis apačiai)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir 10–12 min. pakepinkite ant skardos paskleistus riešutus (jei juos naudosite). Kai paskrus, atvėsinkite.
2. Dabar pagaminkite deserto viršų. Į elektrinį kombainą dėkite riešutus ir sumalkite iki rupių miltų. Berkite miltus, abiejų rūšių cukrų, druską, kepimo miltelius. Labai trumpam įjunkite aparatą, tik kad produktai susimaišytų.
3. Perdėkite mišinį į didelį dubenį, supilkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Pamaišykite, kol susidarys drėgni gumuliukai, ir padėkite šaltai, kol paruošite persikus.
4. Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite kubeliais. Imkite stačiakampio formos kepimo indą (tinka keraminis ar stiklinis), supilkite persikus, apibarstykite cukrumi, kukurūzų miltais, cinamonu, muskatu, druska, supilkite citrinos sultis, lengvai permaišykite ir paskirstykite vienodu sluoksniu ant kepimo formos dugno.
5. Išimkite viršui skirtą jau pagamintą mišinį iš šaldytuvo ir padenkite juo persikus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol viršus taps rusvai auksinis.
6. Šiek tiek atvėsinkite prieš patiekdami su, pavyzdžiui, vaniliniais ledais. Rojus žemėje!
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
2.00 valg. š. (2 valg. š. - keptiems persikams ir 50 g - trupiniams)
Vynas:
1.00 l (1/8 sauso)
Miltai:
100.00 g (kvietiniai - trupiniais)
Imbieras:
1.00 žiupsnelis (1/3 - malto - trupiniams)
Kaip gaminti
- Persikų galus kryžmai įpjaukite ir nuplikiusi verdančiu vandeniu nulupkite odelę.
- Perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Į puodelį supilkite vyną, sukrėskite medų ir sudėjusi persikus kaitinkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
- Persikus išgriebkite. Karštame svieste išlydykite cukrų, sudėkite persikus ir kaitinkite ant silpnos ugnies, vis įpildama vyno nuoviro, paskui supilkite apelsinų likerį.
- Negiliame indelyje sudėkite visus trupiniams reikalingus ingredientus ir maišykite, kol gausite smulkius trupinius.
- Juos paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje kepimo skardoje ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–12 min., kol pagels.
- Karštas persikų puseles apibarstykite paruoštais trupiniais ir patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
3.00 vnt. (trynys - tešlai ir 2 - įdarui)
Vanilė:
1.00 vnt. (ankštis - įdarui)
Pudingas:
2.00 vnt. (2 pakeliai vanilinio - įdarui)
Apelsinai:
1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - įdarui)
Kaip gaminti
1. Sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušinio tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą. Tešlą pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.
3. Atšalusią tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Išimkite ir šiek tiek atvėsinkite.
4. Nektarinus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
5. Ant iškeptos tešlos supilkite pudingo masę, į ją įspausykite nektarinų puseles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Kai kepinys paruduos, uždenkite folija.
6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Migdolai:
2.00 valg. š. (skrudintų kapotų)
Cinamonas:
1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis)
Kaip gaminti
1. Nektarinus aštriu peiliu perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
2. Dubenyje gerai išmaišykite rikotą, cukrų, džiūvėsius, migdolus ir cinamoną. Masės su kaupu pridėkite į vaisių puseles.
3. Nektarinų puseles sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 6–8 minutes.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA