Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, klementinai yra mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Nors klementinų skonis – primena mandarinus šie vaisiai išsiskiria savo dydžiu. Klementinai yra mažesni už mandarinus. Be to, jie kur kas apvalesni ir labiau primena nedidelius apelsinus.
Klementinai yra be sėklų, todėl juos ypatingai patogu valgyti.
Pasak J.Sabaitienės, klementinai yra viena iš nedaugelio citrusinių vaisių veislių, kurios yra be sėklų, todėl juos ypatingai patogu valgyti.
Anot ekspertės, klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, taip pat Kinijoje, saulėtoje JAV dalyje – Kalifornijoje. Visgi, manoma, kad klementinai yra kilę iš Alžyro. Pasak J.Sabaitienės, spėjama, kad klementinų vaismedžiai galėjo atsirasti per atsitiktinį susikryžminimą.
Ingredientas ir desertams, ir padažams
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, klementinais dažnai gardinami įvairiausi pyragai, vafliai ar saldūs skrebučiai. Jie naudojami ir gaminant vaisių salotas.
Iš klementinų ruošiami ir ledai, šerbetai arba sorbetai, jie puikiai dera su plakta grietinėle ar šokoladu, uogomis bei vaisiais: persikais, obuoliais, kriaušėmis, braškėmis bei spanguolėmis.
Klementinai drąsiai derinami ir su įvairiausia mėsa, ypač paukštiena – vištiena, kalakutiena ar antiena. Visgi, pasak ekspertės, šie vaisiai puikiai tinka ir prie jautienos ar kiaulienos.
Jais gardinamos ir pikantiškos salotos. Klementinai puikiai dera su įvairiausiais žalumynais bei daržovėmis: pavyzdžiui, burokėliais, pankoliais ar avokadais. Jei norite praturtinti įvairiausių padažų skonį, taip pat verta išbandyti klementinus – jie suteiks saldumo.
J.Sabaitienė siūlo ir porą patiekalų su klementinais, gal nutarsite išbandyti?
Kalakutiena su klementinais
Ingredientai:
- 6 klementinai;
- šlakelis Vursterio (Vorčesterio) padažo;
- nedidelis gabalėlis imbiero šaknies;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- gabalėlis sviesto;
- žiupsnelis cinamono;
- kalakuto krūtinėlės.
Gaminimas:
1. Išspauskite klementinų sultis, sumaišykite su Vursterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.
2. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite kalakutieną ir marinuokite 3–4 valandas.
3. Marinuotą kalakuto krūtinėlę dėkite į keptuvę su sviestu ir kepkite, kol gražiai apskrus.
4. Toje pat keptuvėje paruoškite padažą: supilkite likusį marinatą, įberkite cinamono ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
5. Iškeptą kalakutieną apliekite padažu. Tiekite su mėgstamu garnyru.
Klementinų, spanguolių ir graikiškų riešutų salotos
Ingredientai:
- 1 pakuotė špinatų;
- keli klementinai;
- 1/2 puodelio džiovintų spanguolių;
- 1/2 puodelio smulkintų graikinių riešutų.
padažui:
- 3 valg. šaukšt. graikinių riešutų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 2 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. šviežio peletrūno;
- 1 maža česnako skiltelė, susmulkinta;
- 3/4 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/8 arbat. šaukšt. pipirų.
Gaminimas:
1. Dideliame inde sumaišykite špinatus, klementinų skilteles, spanguoles ir graikinius riešutus.
2. Nedideliame inde suplakite visus padažui skirtus ingredientus.
3. Pagamintu padažu apliekite salotas ir gerai išmaišykite.