„Didžiausi melionų privalumai: jie ilgai išlieka švieži, juos galima valgyti vienus arba naudoti įvairiems patiekalams – nuo sriubų, salotų iki desertų. Taip pat šiuose vaisiuose gausu vitaminų, ląstelienos ir kitų organizmui naudingų medžiagų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Į Lietuvą šie švieži vaisiai atkeliauja iš skirtingų žemynų ir šalių, tokių kaip Ispanija, Brazilija, Kazachstanas.
Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad meliono gabalėliais galima pagardinti pusryčių košę, vaisiaus derinys su vytintu kumpiu – puikus šventinio stalo užkandis, o šaldyti melionų kubeliai atstoja ledus.
Vida Press nuotr./Melionai
B.Baratinskaitė siūlo išbandyti skirtingų rūšių melionus ir atrasti savo mėgstamiausią. Ji trumpai pristato, kuo kiekviena rūšis yra ypatinga.
„Honey dew“ melionų derlius yra ilgas ir gausus. Sezonas tęsiasi nuo birželio iki spalio. Vaisius nėra per saldus, todėl būtent šios melionai dažnai naudojami gaminant salotas, skaninant jogurtus ir netgi kokteilius. Šviežių ir gerai sunokusių „Honey dew“ melionų žievė yra geltona, švelni, lygi, šiek tiek primenanti vašką. Be to, šio meliono sėklas taip pat galima valgyti – žalias, išdžiovintas ar pakepintas.
„Canta loupe“ Lietuvoje taip pat puikiai pažįstamas melionas. Vaisius dažnai įkomponuojamas į užkandžių padėklus, mat šviesiai geltonas minkštimas puikiai išlaiko savo formą kubeliuose ir nėra pernelyg vandeningas. Šie melionai gali užaugti net iki 5 kilogramų. Tokio užtektų gausiai šeimai.
Vida Press nuotr./„Canta Loupe“ melionai
„Gwanipa“ meliono minkštimas – ryškiai oranžinis. Labiausiai jis vertinamas dėl ryškių citrinos ir medaus poskonių, kurie kitiems melionams nėra būdingi. Šie vaisiai labai sultingi ir tiesiog tirpsta burnoje. Augalai vaisius veda Ispanijoje nuo liepos pradžios iki rugpjūčio vidurio, o derlių virtuvės meistrai naudoja salotoms, desertams. „Gwanipa“ gali būti kepamas grilyje, taip pat valgomas su medumi.
„Piel de Sapo“ melionas pasaulyje turi daug vardų. Dažnai jis yra vadinamas „Kalėdų melionu“, nes Ispanijoje sunokęs jų derlius skinamas gruodžio mėnesį. Brazilijoje šie melionai išnoksta anksčiau ir per vandenyną atkeliauja į Europą – jų skoniu galima mėgautis jau dabar. Vaisiai savo išvaizda kiek primena arbūzus – paviršių dengia žalia, lygi žievė su rudomis dėmelėmis. Prapjovus atsiveria šviesus, balkšvas vaisiaus minkštimas. „Piel de Sapo“ pasižymi tvirta struktūra, nėra pernelyg saldus ir puikiai tinka šaltų gėrimų pagardinimui, glotnučiams.
Vida Press nuotr./Skirtingų rūšių melionai
„Limelon“ yra nedidelis, apvalus, žaliąją citriną primenantis melionas. Vidus žalsvas su pailgomis rudomis sėklomis. Atsikandus šio aromatingo meliono, užplūsta saldumas, vėliau galima pajusti citrinos žievelės ir gėlių poskonius. Dėl savo išskirtinio skonio šis vaisius dažniausiai valgomas vienas, bet tinka ir salotoms, košėms, vaisių kokteiliams.
Oranžinis saldainis arba „Orange candy“ melionas yra tarsi gaivinančių sulčių krioklys. Ryškiai geltonas vaisius ypač tiks glotnučiams ir įvairiems sveikiems užkandžiams, pavyzdžiui, su granola. Nors ir sultingas, bet minkštimas gerai išlaiko formą. Užšaldykite gabalėlius ir turėsite puikų vasaros desertą vietoje ledų.
Vida Press nuotr./„Orange candy“ melionai
„Jimbee“ melioną lengva atskirti nuo kitų. Vaisiaus vidus – ryškiai oranžinis, švelni tekstūra ir saldus skonis bei kvapas. Žievelės spalva švelniai kreminė. Minkštimo saldumą praturtina karamelės poskonis, todėl „Jimbee“ dažnai derinamas su įvairiais desertais arba ragaujamas vienas.
„Galia“ yra hibridinis melionas, savo išvaizda panašus į „Canta loupe“ – abiem rūšims būdingas gelsvai žalsvas raukšlėtas paviršius, tačiau „Galia“ vidus panašesnis į „Honey dew“ šviesiai žalsvą minkštimą. „Šis melionas ypač saldus ir sultingas, o ragaujant iškart prisimeni, kad būtent tokio skonio yra melionų ledai, saldainiai ar sirupas. Šie vaisiai dažnai naudojami desertams ir vaisių salotoms, puikiai tinka vanilinių ledų pagardinimui, taip pat galima sutrinti saldų šerbetą“, – sako B.Baratinskaitė.
Jūsų dėmesiui – keletas įvairių receptų, kuriems prireiks melionų:
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti
1. Melioną nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektrine trintuve.
2. Į puodą su vandeniu suberkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Nuolat pamaišydama, virkite, kol sirupas truputį sutirštės (apie 5-8 min.)
3. Į dubenį sukrėskite meliono masę, supilkite citrinos sultis ir atvėsusį sirupą. Išpaišykite. Masę dėkite į šaldytuvo kamerą ir šaldykite kas 20-30 min. pamaišydami šakute, kad granita būtų puri.
4. Granitą galėsite ragauti maždaug po 2 – 2,5 val.
Suskleisti
Ingredientai
Apelsinai:
1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių užpilui)
Grūdėtosios garstyčios (užpilui) 5.00 g
Mėtos:
10.00 g (šviežių lapelių užpilui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį užpilui)
Kaip gaminti
1. Melioną gerai atšaldykite, išimkite sėklytes, išskobkite specialiu apvaliu šaukšteliu ir išdėliokite lėkštėje.
2. Šalia dėkite mocarelos gabalėlių ir kumpio griežinėlių.
3. Salotas apliekite pipirais pagardintu padažu, paruoštu iš apelsinų sulčių, aliejaus, garstyčių ir smulkintų mėtų.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Paprikų viršų nupjaukite, išvalykite sėklas. Svogūną susmulkinkite, melioną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, pabarstykite druska, pipirais.
2. Vėliau, nukėlus nuo viryklės, į masę suberkite saulėgrąžas ir fetos kubelius.
3. Gautu mišiniu įdarykite paprikas ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Suskleisti
Kaip gaminti
Melioną išskobkite - bus dubenėlis. Jo minkštimą bei kitus vaisius susmulkinkite, sutraiškykite riešutus, supilkite citrinos sultis, įberkite smulkinto imbiero bei sumaišykite su medumi.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
200.00 ml (granatų ir 200ml vynuogių)
Medus:
3.00 valg. š. (arba cukrus)
Vanduo:
600.00 ml (gazuotas mineralinis)
Kaip gaminti
1. Pusę meliono supjaustykite gabaliukais ir dėkite į šaldiklį. Kitą pusę sutrinkite su medumi ar cukrumi. Į plaktuvą supilkite sultis, trintus melionus, suberkite ledukus ir gerai išplakite.
2. Supilkite mineralinį vandenį ir permaišykite. Į taures pridėkite ledukų ir meliono kubelių.
|
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
- Migdolus 6 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Migdolų grietinėlę nusunkite – šiems ledams paruošti reikės tik riešutų masės.
- Spanguoles sutrinkite smulkintuvu ir sukrėskite į migdolų masę, įlašinkite truputį vanilės ekstrakto. Suformuokite rutuliukus ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
- Nukoštą migdolų grietinėlę supilkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite smulkintą melioną, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išplakite iki vientisos masės. Pastatykite į šaldiklį, kad apstingtų. Tada ištraukite ir specialiu ledų kaušeliu arba šaukštu suformuokite rutuliukus. Tada vėl dėkite juos į šaldiklį.
- Šiuos spalvingus gaivius ledų rutuliukus patiekite su trintomis spanguolėmis. Jei norite, kad būtų saldesni, apšlakstykite šlakeliu agavų sirupo.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Kuskuso kruopas nuplaukite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1 : 1, uždenkite ir palikite brinkti 10 min.
- Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
- Rekomenduojamas avokadų ir braškių padažas.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės.
2. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis.
3. Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus.
4. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Suskleisti
Ingredientai
Melionas:
1.00 puodelis (kubeliais pjaustyto)
Cukrus:
2.00 valg. š. (galima keisti medumi)
Kaip gaminti
Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.
Suskleisti