Milanas – puiki vieta mėgautis itališka virtuve. Tradiciniai patiekalai, tokie kaip Milano stiliaus rizotas (paprastai patiekiamas su šafranu), Milano stiliaus kotletas (keptas veršienos pjausnys) arba tradicinis itališkas saldus pyragas „Panettone“ (dažnai su razinomis ir cukruotais vaisiais) yra tik dalis to, ką galima išbandyti, nes šis miestas apskritai garsėja šiuolaikine gastronomija ir puikiais restoranais.
„Čili Pizza“ restoranų tinklą valdančios „LTK Food Group“ generalinė direktorė Goda Karosaitė pasakoja, kad Milane apsilankyti teko šį gruodį, kuomet su komanda skrido susitikti su tiekėjais ir konsultantais, beieškant kaskart vis geresnių ingredientų ir naujovių savo restoranams.
„Kadangi nuolat ieškome, kaip pagerinti tiek mūsų pagrindinį meniu, tiek mūsų picas, visada bandome gauti patarimų ir „know-how“ iš pačių geriausių specialistų. O kaip visiems gerai žinoma – italai maisto srityje nusimano labai daug. Be to, kad teko išragauti labai daug picų, dar reikėjo aplankyti ir skaniausius vietinius restoranus bei pamatyti, kas juose gero. Mes tikime nuolatine evoliucija ir manome, kad nuolat besikeičiant tiek restoranų ir maisto tendencijoms, tiek ir klientų poreikiams, visada reikia bandyti užbėgti už akių ir būti pirmaisiais, kurie pasiūlo kažką naujo ir dar nematyto rinkoje“, – pasakoja G.Karosaitė.
Todėl natūralu, kad vienas iš šios kelionės tikslų buvo būtent picos, o kitas – itališkos naujovės: ką naujo ir būtent itališko dar galima būtų pasiūlyti „Čili Pizza“ lankytojams.
„Gal kol kas neužbėgsiu už akių, bet pasakysiu tik tiek, kad pokyčių ir naujovių pas mus jau dabar yra daug, o artimiausiu laiku bus dar daugiau“, – puse lūpų užsimena verslininkė.
Jau dabar itališkų ingredientų sąrašas „Čili Pizza“ restoranuose pakankamai ilgas – pradedant nuo pomidorų padažo, baigiant tokiomis dešromis kaip „Mortadella“, „Napoli“ saliamis, „Ventriccina“ ir itališkais mocarelos bei buratos sūriais. „Bet būnant Milane suradome dar daugiau ingredientų, kuriuos greitu metu klientai galės paragauti ir mūsų restoranuose“, – šypteli G.Karosaitė.
Verslininkė dalijasi rekomendacijomis, kur verta užsukti ieškant maisto patirčių Milane: „Mano sąrašas restoranų buvo sudarytas bekalbant su vietiniais draugais italais, nes visada, kur nuvažiuoju, man įdomiausia eiti ten, kur vaikšto vietiniai.“
GODOS KAROSAITĖS MAISTO ATRADIMAI MILANE:
„La Latteria“: Rezervacijų nėra, todėl gali tekti palaukti eilėje: dėl šios priežasties rekomenduojama eiti arba ankstyvų pietų, arba labai vėlyvų, kad išvengtumėte ilgo laukimo eilėje. Visi pasakoja, kaip Madonna, kai koncertavo Milane, norėjo ateiti į šį restoraną ir prašė rezervacijos, tačiau jie jokių išimčių nedarė: Madonnai atsakė, kad turi laukti kaip ir visi kiti. Makaronai su citrininiu padažu čia – nepakartojami! Tai turbūt vienas labiausiai man patikusių restoranų Milane. Interjeras labai paprastas, atrodo, kad beveik niekas nekeista, kaip buvo prieš 30 metų, bet maistas labai labai gardus.
„Cecco“: Šiek tiek nutolęs nuo paties miesto centro, bet kadangi Milanas nedidelis, tai ir eiti netoli. Ši vieta buvo man rekomenduota, kaip verta nueiti, jeigu nori picos. O be picų padavėjas dar rekomendavo baklažanų apkepą su parmezanu, kuris labai patiko!
„La Brisa“: Labai skanus maistas ir turi labai gražią terasą. Rekomenduojama rezervuotis, ypač jeigu norite gauti vietą terasoje. Labai skani menkė! O šiaip čia rekomenduoju paragauti jų degustacinį meniu – ir taip paragauti truputį visko.
„La Libera“: Milano klasika. Rekomenduoju pradėti su Milano kotletu – kaip tikri milaniečiai, ir po to išsirinkti kuriuos nors makaronus, nes tikrai nenuvils. Makaronai „Cacio e pepe“ su citrina, špinatų „gnocchiai“ ir pan. Bet ir mėsos patiekalai puikūs – Milano stiliaus veršiena arba rizotas su troškinta veršienos kulnine.
„Al Matarel“: Geriausias veršienos troškinys „Osso buco“ Milane. Tai tipinis patiekalas, kilęs iš Milano – veršienos troškinys, patiekiamas su rizoto. Bet šiaip visas maistas puikus, šviežias, viskas gaminama ir prižiūrima virtuvės šefės, kuriam jau virš 80 metų. Taip pat rekomenduoju paragauti ir makaronų: špinatų tortelini, moliūgų raviolių, „tagliatelle“ makaronų su grybais. Ir, aišku, būtina pabaigti su tiramisu, kaip ir priklauso!
„La Bricciola Mare“: Jeigu norisi skanios žuvies, būtina čia apsilankyti. Vienintelis minusas vietos turistams – tai, kad žmogus privalo užsisakyti užkandį ir pagrindinį patiekalą. Tai vienas žymiausių restoranų Milane, todėl, kaip ir visur, jeigu norite gauti staliuką, rezervacija būtina.
„Da Giacomo“: Tinka tiek vakarienei, tiek pietums. Tai elegantiškesnė vieta – tiek visa atmosfera, tiek patiekalų pateikimas – todėl porcijos nėra didelės. Geriausia eiti su didesne grupe žmonių ir išragauti visą meniu. Ir užkandžiai, ir makaronai, ir žuvis – viskas aukščiausios kokybės. O man labiausiai patiko „Tortelli Cacio e Pepe“ – norisi grįžti į Milaną vien dėl jų!
„Panini de Santis“: Kai norisi kažko greitai užkąsti ir atsibodo sėdėti restoranuose. Tai jau tapusi viena Milano klasikų, nes pirmoji vieta atsidarė dar 1964 metais. Visi ingredientai švieži, sumuštinių pasirinkimas labai didelis, todėl kiekvienas ras kažką sau. Man tai buvo skaniausi kada nors ragauti itališki sumuštiniai.
„Gelato Fatto con Amore“: Negalima būti Italijoje ir nesuvalgyti ledų. Maža ledainė centrinėje Milano vietoje, turinti ir sezoninių skonių, jeigu norisi paragauti kažko įdomesnio. Ledai natūralūs ir skanūs, porcijos didelės. Mano rekomendacija – pistacijų skonio!
„Marchesi“: Milaniečių pamėgta kavinė-kepyklėlė nuo senų laikų (nuo 1824 metų) – pagarsėjusi savo kepiniais, tokiais kaip „Panettone“ pyragai. Vėliau juos nupirko „Prada Group“ (kuriems priklauso „Prada“), ir jiems, kaip gerą skonį turintiems, vienas dalykas tikrai pavyko – išlaikyti klasikinį, įsimintiną interjerą. Mano rekomendacija – užsukti ryte išgerti puodelį kavos ir pasigrožėti, kaip gražiai ir jaukiai įrengta kavinė.
„Fioraio Cianchi Caffè“: Pietums, kavai, vyno taurei ar kokteiliui. Labai jauki vieta, dekoruota daug gėlių. Iš lauko atrodo, kad tai galbūt galėtų būti gėlių parduotuvė. Jeigu norisi pusryčiams kapučino ir šokoladinio kruasano – tai vieta, kur gausite labai skanius juos abu.
„Il Consolare“: Tai šeimos restoranas, veikiantis daugiau nei 40 metų ir perduodamas iš kartos į kartą. Tai vieta, kur eina vietiniai, kai nori šviežių jūros gėrybių. Jeigu mėgsti spagečius su moliuskais – būtina aplankyti. Be to, rekomenduoju paragauti žalios žuvies ir aštuonkojo užkandžių.
Skanių jums atradimų!