Daugelis mitybos ekspertų sutinka, kad pienas vaikams yra itin svarbus produktas, kurio gaminių vaikai turėtų valgyti 2-3 kartus per dieną. Piene gausu kalcio, fosforo ir baltymų, kurie yra ypač reikalingi augančiam organizmui.
Neretai vaikai labiau mėgsta ne patį pieną, bet tam tikrus jo produktus – pavyzdžiui, jogurtą, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai. Renkantis jį specialistai pataria ieškoti tokio, kuriame būtų kuo mažiau nenatūralių priedų ir saldiklių ar pridėtinio cukraus. Ypač naudingas jogurtas su „gerosiomis“ bakterijomis, kurios gerina žarnyno veiklą. Taip pat verta rinktis kalciu ir vitaminais praturtintą jogurtą. Be to, vaikams galima vartoti ir riebesnius jogurtus, nes mažųjų virškinimo sistema geriau pasisavina pieno riebalus.
Vaikų organizmui naudinga ir varškė. Ją vaikams patartina rinktis 10-15 proc. riebumo. Iš varškės nesudėtinga pagaminti vaikų mėgstamus patiekalus – varškėčius, apkepą ar blynelius su varške.
Ingredientai
Kiaušiniai:
5.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių)
Varškė:
1.00 kg (galite naudoti „President“, pertrintą)
Sviestas:
80.00 g (tirpinto; ir dar šiek tiek kepimo formai patepti)
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Gilią kepimo formą (aš naudoju keramikinę didelę stačiakampę) ištepkite sviestu, dugną ir kraštus pabarstykite džiūvėsėliais.
2. Baltymus plakite tol, kol suputos. Tada visą laiką plakant pamažu berkite po šaukštą cukraus. Sekančią porciją cukraus dėkite tik kai pirmoji bus visiškai ištirpusi. Plakite apie 7–8 minutes, kol baltymai bus standūs ir blizgantys.
3. Varškę sumaišykite su kiaušinio tryniais, manų kruopomis ir druska, supilkite pieną, vanilę ir tirpintą sviestą. Išmaišykite. Tada po šaukštą atsargiai į masę įmaišykite plaktus baltymus.
4. Masę sudėkite į paruoštą kepimo indą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40–50 minučių, kol viršus gražiai paruduos.
5. Patiekite šiltą su grietine, uogomis arba mėgstama uogiene.
Suskleisti
Ingredientai
Migdolai:
3.00 vnt. (kartieji; arba šiek tiek karčiųjų migdolų ekstrakto, arba nesukit galvos, jei neturit)
Varškė:
400.00 g (birios, 9 proc. riebumo)
Kaip gaminti
1. Cukrų ir kiaušinius lengvai išplakite šluotele. Suberkite maltus migdolus, supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Sutarkuokite karčiuosius migdolus per smulkią tarką. Arba įlašinkite kelis lašus ekstrakto. Arba jei neturite, tai praleiskite šį žingsnį.
2. Tuomet suberkite varškę ir gerai viską išmaišykite. Tešla yra skysta.
3. Kepimo indą arba kepimo indelius ištepkite sviestu. Ir supilkite tešlą.
4. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Apskrudęs paviršius tik prideda skonio.
Švedai valgo su plakta grietinėle ir braškių uogiene. Bet puikiai tinka ir lietuviškas variantas – grietinė + mėgstama uogienė.
Suskleisti
Ingredientai
Varškė:
180.00 g (9 proc. riebumo)
Aliejus:
3.00 valg. š. (kepimui; pvz., nerafinuoto saulėgrąžų)
Kaip gaminti
1. Sumaišykite varškę su kiaušiniu ir cukrumi. Atsargiai įmaišykite miltus – nepermaišykite, kad varškėtukai nebūtų kieti.
2. Kepkite ant keptuvės nedegančiu paviršiumi įpylę šiek tiek aliejaus.
3. Ant vidutinės ugnies apkepkite vieną pusę kol ši apskrus, tuomet apverskite, uždenkite dangčiu ir kepkite žemoje temperatūroje, kol apskrus ir antroji pusė.
4. Patiekite su jogurtine grietine/jogurtu ir namine uogiene. Šiuo atveju tai buvo juodieji serbentai.
Suskleisti
Specialistų teigimu, nereikėtų piktnaudžiauti varškės sūreliais, nes juose paprastai yra daug cukraus ar saldiklių. Renkantis šiuos produktus taip pat reikėtų išsistudijuoti etiketes ir vaikams duoti kuo natūralesnius – geriausia be glaisto.
Ingredientai
Sviestas:
50.00 g (20 g minkšto varškės masei ir 30 g glajui)
Kaip gaminti
Sūrelių pagrindą sudaro varškė. Dėl saldumo dedama cukraus arba tirštinto pieno. Kad sūreliai būtų tvirti, maišoma želatinos, krakmolo ar kitų tirštinančių ir stabilizuojančių medžiagų. Neglaistyti sūreliai dažnai skaninami razinomis, glaistyti – aguonomis, kakava, šokolado gabaliukais, uogiene, karamele ar kokosais. Visus šiuos priedus galima išbandyti ir namuose.
Jei naudojate cukrų, rinkitės miltelinį, kad jis lengvai ištirptų bendroje masėje. Paruošta varškė turi būti puri ir drėgna, tik jokiu būdu ne šlapia. Naudojant sausesnę varškę, galima įpilti keletą šaukštų grietinėlės ar jogurto.
Dailiausi sūreliai išeina varškę sukrėtus į silikonines formeles. Jei naudosite tokias, lydytu šokoladu ištepkite formelės dugną, kraštus ir keliolikai minučių dėkite į šaldytuvą. Kai šokoladas apstings, sudėkite varškę ir viršų aptepkite šokoladu. Bent keletą valandų palikite sustingti ir išimkite iš formelių.
Neturint formelių, sūrelius galima supjaustyti ir, padėjus ant grotelių, aplieti šokoladu. Forma bus panaši į pirktinių. Tiesa, šis metodas netiks, jei esate preciziški ir norite, kad šokoladas sūrelį apglobtų idealiai.
1. Jei naudojate rupią varškę, pertrinkite ją per sietą. Visus ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir maišykite plakikliu, kol masė bus puri.
2. Numatytą formą išklokite maistine plėvele ir sudėkite varškės masę. Išlyginkite ir 1–2 val. palikite stingti.
3. Dubenyje su verdančiu puodu ištirpinkite šokoladą ir sviestą.
4. Varškę supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Išdėstykite ant grotelių ir apliekite šokoladu. Palikite sustingti.
Suskleisti
Sūris – dar vienas pieno produktas, kuriam, mitybos ekspertų teigimu, turėtų atrasti vietos vaiko racione. Kaip ir kiti pieno produktai, sūris yra kalcio bei vitaminų šaltinis, todėl ypač tinka vaikų užkandžiams, priešpiečiams ar pavakariams.
Jūsų dėmesiui – sveikų desertų iš pieno produktų dvejetas:
Mėlynių ir jogurto panakota
Ingredientai:
- 250 g šviežių arba šaldytų mėlynių;
- 60 ml medaus;
- 420 g graikiško jogurto be priedų;
- 1,5 arbat. šaukšt. želatinos miltelių.
Gaminimas:
1. Suberkite mėlynes į trintuvą kartu su medumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite masę į keptuvę kartu su jogurtu. Pakaitinkite mišinį ant žemos ugnies iki kiek aukštesnės nei kambario temperatūros.
2. Pusę masės supilkite į stiklinį indą ir apibarstykite želatinos milteliais. Tuomet luktelkite 5 minutes ir į indą įmaišykite likusią masę.
Supilstykite masę į atskirus indelius ir 2-3 valandoms palikite juos šaldytuve. Desertas paruoštas!
Vida Press nuotr./Panakota su mėlynėmis
Pieno ir morkų kokteilis
Ingredientai:
- 2 puodeliai pieno;
- 1 sauja migdolų riešutų;
- ¾ puodelio smulkiai supjaustytų morkų;
- ½ arbat. šaukšt. malto kardamono.
Gaminimas:
1. 10 minučių pamirkykite migdolų riešutus verdančiame vandenyje. Tuomet nulupkite išmirkytų migdolų riešutų odeles ir juos susmulkinkite.
2. Nuplaukite ir nuvalykite morkas. Smulkiai jas supjaustykite.
3. Inde užvirkite pieną. Jam pradėjus virti įberkite šiek tiek cukraus ir gerai pamaišykite. Virkite pieną, kol jis sutirštės, o jo tūris šiek tiek sumažės. Tuomet į pieną suberkite smulkintus migdolo riešutus ir kardamoną. Išjunkite viryklę ir supilkite pieno mišinį į dubenį ir leiskite atvėsti.
4. Pieno mišiniui atvėsus, sudėkite į jį smulkintas morkas. Šį mišinį supilkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilstykite į stiklines ir patiekite.