„Šią fotosesiją planavau 8 mėnesius, tad negaliu patikėti, kad ši iš pradžių neįmanoma atrodžiusi idėja pagaliau įgyvendinta. Ši nauja mano projekto fotosesija mane nunešė iki pat dangaus ir tiesiogine, ir perkeltine prasme – vaikščiojau stogais ir fotografavau maistą tokioje vietoje, nuo kurios visas Vilniaus senamiestis – kaip ant delno ir į kurią taip paprastai neįmanoma pateikti“, – įspūdžiais dalijosi unikalioje vietoje maisto fotosesiją surengęs fotografas.
Viešbučio, ant kurio stogo ir fotografuota, restorano „Telegrafas“ virtuvės šefas Javieras Lopezas pasidalijo fotosesijai skirtais receptais. Patiekalus jis specialiai pritaikė namų virtuvei ir siūlo pasigaminti lašišos užkandį, patiekti keptą žuvį su lengvai paruošiama pasukų žele, susitrinti lengvą ir gaivų braškių ir mėtų kokteilį bei kiek ilgiau paplušėti virtuvėje gaminant ypatingą desertą su karamelizuotomis kriaušėmis, medaus sausainiais ir gardžiu kremu.
Marinuota lašiša
Ingredientai (1 asm.):
- 200 g lašišos;
- 100 g burokėlių;
- 1 citrina;
- 6 morkos;
- 100 ml sezamų aliejaus;
- salotų lapų;
- druskos;
- pipirų;
- 30 g ikrų;
- 10 g japoniškų pabarstukų furikake arba truputį vasabi pastos;
Gaminimas:
1. Užmarinuokite lašišą su burokėliais, citrina, sezamų aliejumi, furikake pabarstukais arba vasabi pasta.
2. Lašišą sudėkite į indą su salotų lapais ir truputį apvirtomis morkomis. Pagardinkite ikrais, druska ir pipirais.
Jūros ešerys su daržovėmis
Ingredientai (4 asm.):
- 700 g jūros ešerio;
- 150 g pasukų;
- 10 g agar-agar miltelių;
- mažų sezoninių daržovių;
- prieskoninių žolelių;
- citrinos.
Gaminimas:
1. Apvirkite supjaustytas sezonines daržoves. Ištraukite jas iš vandens, kol dar pakankamai traškios, ir nusausinkite.
2. Keptuvėje iškepkite jūros ešerį. Ant žuvies porcijų dėkite daržoves ir gausiai pabarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
3. Užvirkite pasukas ir šiek tiek nugarinkite, sudėkite agar-agar miltelius ir supilstykite į nedideles formeles, kad sustingtų ir gautumėte pasukų želę.
4. Patiekite žuvį pašlakstę citrinos sultimis, šalia išdėliokite pasukų želę.
Braškių ir mėtų kokteilis
Ingredientai (4 asm.):
- 600 g braškių;
- 50 g mėtų;
- 150 ml citrinų sulčių;
- 15 g palmių cukraus;
- ledukų.
Gaminimas:
Sutrinkite braškes su cukrumi ir citrinų sultimis. Pridėkite ledukų, papuoškite mėtų lapeliais. Galite įpilti braškių sirupo.
Gintaro perlo desertas
Ingredientai (4 asm.):
įdarui:
- 300 g nuluptų kriaušių;
- 150 g cukraus;
- 70 g medaus;
- 100 g vandens;
- 2 g agar-agar miltelių.
medaus sausainiui:
- 35 g sviesto;
- 40 g cukraus;
- 53 g kiaušinio (1 kiaušinis);
- 70 g pasukų;
- 6 g kepimo miltelių;
- 125 g medaus;
- 150 g miltų.
cinamono sirupui:
- 250 g vandens;
- 50 g medaus;
- 1 cinamono lazdelė;
- 1 citrinos žievelė.
kremui:
- 6 g agar-agar miltelių;
- 50 g citrinos sulčių;
- 125 g grietinėlės;
- 250 g baltojo šokolado;
- 250 g grietinės;
- 20 g citrinos žievelės.
Gaminimas:
1. Paruoškite įdarą. Supjaustykite nuluptas kriaušes mažais kubeliais, sudėkite į puodą ir supilkite cukrų. Virkite ant silpnos ugnies, kol kriaušės ims karamelizuotis.
2. Supilkite medų ir vandenį į kitą puodą ir užvirkite, sudėkite agar-agar miltelius ir karamelizuotas kriaušes, tada viską supilstykite į mažas silikonines formeles ir dėkite į šaldytuvą, kol sustings.
3. Paruoškite medaus sausainį. Cukrų ir sviestą išsukite plakikliu vidutiniu greičiu, pamažu supilkite kiaušinį. Sudėkite kepimo miltelius į pasukas ir supilkite jas į cukraus ir sviesto masę. Ant garų vonelės ištirpdykite medų ir supilkite jį į bendrą masę. Galiausiai sudėkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Masę sukrėskite ant kepimo popieriaus, paskirstykite, kad būtų 3 cm storio, ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–13 minučių. Palikite atvėsti. Atvėsusį sausainį supjaustykite 4x4 cm dydžio kvadratėliais.
4. Paruoškite cinamono sirupą. Visus ingredientus sudėkite į puodą, užvirkite ir palikite atvėsti.
5. Paruoškite kremą. Agar-agar miltelius ištirpdykite citrinų sultyse. Išplakite grietinę, kol pasidarys standi. Grietinėlę pakaitinkite su baltuoju šokoladu, kol šokoladas išsilydys, mišinį atvėsinkite ir lėtai sumaišykite su išplakta grietine. Į masę sudėkite citrinų sultis su agar-agar milteliais ir citrinos žievele. Masę sudėkite į didesnes silikonines formeles, užpildydami jas iki dviejų trečdalių. Į vidurį dėkite po gabalėlį paruošto kriaušių įdaro, tada iki galo kremu užpildykite silikoninę formelę. Ant viršaus uždėkite jau iškeptą sausainį. Viską šaldykite 3–4 valandas –18C temperatūroje. Prieš patiekdami nuimkite silikoninę formelę ir pagardinkite cinamono sirupu.
Fotografas R.Daskevičius nuo metų pradžios kas savaitę surengia vis naują netikėtą maisto fotosesiją ir iliustruoja vis kito žymaus virtuvės šefo patiekalus, skirtus vakarienei su draugais. Iki metų galo prie projekto prisijungs 52 virtuvės meistrai, daugiausia prisidedantys prie maisto kultūros puoselėjimo šalyje.
Projektą „52 kartai“ galima sekti R.Daskevičiaus asmeniniame tinklaraštyje www.52kartai.lt, socialiniuose tinkluose „Facebook“ (@52kartai) ir „Instagram“ (@52times).