Ingredientai (1 pailgai kekso formai):
- 200 g Medjool datulių, be kauliukų, stambiai supjaustytų;
- 120 g rudojo cukraus;
- 60 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti);
- 160 ml vandens;
- 60 g graikiškų riešutų arba pekaninių karijų;
- 1 didelis kiaušinis, kiek paplaktas;
- 200 g savikėlių (self-rising) miltų (jei tokių neturite, į paprastus miltus įberkite nubrauktą šaukštelį kepimo miltelių);
- 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
- 1 bananas, nuluptas ir sutrintas (jums reikia apie 100–120 g tyrės);
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Į nedidelį prikaistuvį dėkite datules, sviestą, berkite cukrų, supilkite vandenį ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Palaukite, kol mišinys užvirs, o tada nukelkite nuo kaitros, perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį bei leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paberkite ant plačios skardos riešutus, pakepinkite apie 5 min., kol kiek pakvips, o tada išimkite iš orkaitės ir, kai tik galėsite, stambiai sukapokite.
3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (taip, kad jis dar kyšotų viršuje – bus lengviau už tų galų suėmus iškelti keksą) ir plonai patepkite sviestu.
4. Į praaušusią sviesto, datulių ir cukraus masę supilkite kiaušinį, išmaišykite, sudėkite bananą, suberkite sodą, vėl išmaišykite.
5. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus (jei naudojate paprastus miltus – berkite ir kepimo miltelius) ir druską. Įsijokite šį mišinį į skystąją masę, suberkite ir pakepintus bei sukapotus riešutus ir gerai, tačiau atsargiai išmaišykite – svarbu, kad neliktų sausų miltų, tačiau tešlos geriau nepermaišyti.
6. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min. arba kol į keksą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Atsargiai iškelkite keksą su visu kepimo popieriumi iš formos, leiskite pravėsti ir skanaukite!