Ingredientai:
- 300 g virtų pupelių (galite naudoti įvairių rūšių – ir pačių prieš tai išvirtas, ir konservuotas iš skardinės);
- nuo 500 ml iki 1,5 l daržovių arba vištienos sultinio (idealu, naminio, iš bėdos, pirktinio ar ekologiško, paruošto iš miltelių), priklausomai, virsite troškinį ar sriubą;
- 200–300 g moliūgo, be žievės, supjaustyto kubeliais;
- 4–5 dideli lapinio kopūsto lapai, išpjaustytais kotais ir storomis gyslomis, susmulkinti juostelėmis;
- 4 skiltelės česnako, nesmulkintos;
- 1 sauja vynuoginių pomidoriukų (supjaustytų pusiau) arba keli džiovinti ir aliejuje konservuoti pomidorai (supjaustyti juostelėmis);
- 1 didelis svogūnas, susmulkintas;
- žiupsnis aitriosios paprikos dribsnių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino (galima ir nedėti);
- juodųjų pipirų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- patiekimui: smulkintų mėgstamų šviežių žolelių, plonais pusžiedžiais pjaustytų raudonųjų svogūnų, prancūziško batono.
Gaminimas:
1. Nemažame storadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol pakvips, taps permatomi, suberkite kuminą, česnako skilteles, trumpai pakepinkite, kol česnakas pakvips.
2. Į puodą suberkite moliūgo kubelius, pomidorus bei lapinius kopūstus, pakepinkite, kol moliūgai ir pomidorai kiek karamelizuosis, o lapiniai kopūstai suglebs.
3. Į puodą suberkite ir nusunktas pupeles, visus likusius prieskonius, supilkite sultinį – daugiau, jei verdate sriubą, mažiau, jei troškinį. Virkite apie 20 min., kol visos daržovės bus išvirusios. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Skanaukite su prancūzišku batonu, šviežiomis žolelėmis, jei tai troškinys, svogūnų pusžiedžiais. Taip pat labai tinka įtrupinti fetos sūrio ar tiesiai į lėkštę pesto padažo – ko ir kiek tik jums patinka.