Dar šiais metais naujoje sostinės vietoje duris atversiantis L.Čepracko restoranas „Gastronomika“ praėjusiais metais pelnė pirmąją vietą 30 geriausių restoranų rinkimuose – atrodytų, tokia vieta turėtų neatsiginti talentingiausių kandidatų čia dirbti. Nors pašnekovas teigia savo komanda esąs patenkintas, priduria, kad bendras jo įspūdis apie būsimų virėjų paruošimą Lietuvoje nekoks. „Taip manau ne aš vienas, pavyzdžiui, dėl to, kad esu pasipūtęs. Kaip sako mano kolega Ernestas Viršilas, į virtuvę atėjus dirbti ką tik mokslus baigusiam naujokui, geriausia jam iškart pasakyti „pamiršk viską, ką žinojai, mokysimės iš naujo“.
L.Čeprackas ironizuoja, kad Lietuvos mokymo įstaigose būsimi virėjai tebemokomi ruošti kotletą „Astra“, o ir moko juos teoretikai, o ne praktikai. „Pasakykit man, koks žinomas šefas dėsto kurioje nors iš tokių mokyklų?“ – retoriškai klausia jis, pridurdamas, kad techninės įrangos mokyklose netrūksta, tačiau maistą visų pirma ruošia žmonės, o ne aparatai.
Kita problema, 15min teigė jis, kad virėjo Lietuvoje profesijai vis dar dažnai „nurašomi“ tie vaikai, kurie neturi noro, gabumų ir motyvacijos mokytis kur nors kitur. „Kokį patarimą tokiems vaikams mes dažniausiai išgirsime? Ogi tokį: „Eik, vaikeli, mokytis virėju, bent pavalgęs būsi.“ Taip buvo sovietiniais laikais, taip tebėra ir dabar, – sako jis, – O gal tas žmogus verčiau būtų santechnikas ar elektrikas, bet nelįstų į virtuvę, nes nelabai žino, ką ten veikti net ir baigęs mokslus.“
Visame pasaulyje garsaus tinklo „Le Cordon Bleu“ kulinarinę mokyklą Meksikoje baigęs šefas sako, kad „Liutauro Čepracko kulinarijos akademija“ studentus kvies jau nuo šio rudens, mokslas čia bus mokamas, truks dvejus metus, startuoti žadama nuo nedidelės studentų grupės – po stojamąjį egzaminą atstosiančio motyvacinio pokalbio studijuoti bus priimta 10–12 žmonių.
Man ir kitiems šefams reikia žmonių, kurie, atėję dirbti į virtuvę, jau žinotų, ką čia daro, kad su jais būtų galima paprasčiausiai susikalbėti, o ne pradėti nuo abėcėlės mokymo.
Teoretikų dėstymui kritikos negailintis būsimos mokyklos steigėjas tvirtina, kad jo vardo mokymo įstaigoje dėstys geriausi savo srities asai – virtuvės šefai, vyno žinovai, padavėjai, o mokslas bus derinamas su praktika virtuvėje. „Man ir kitiems šefams reikia žmonių, kurie, atėję dirbti į virtuvę, jau žinotų, ką čia daro, kad su jais būtų galima paprasčiausiai susikalbėti, o ne pradėti nuo abėcėlės mokymo. Tikiuosi, kad mokytis ateis sąmoningi, brandūs žmonės, o ne kokie prašalaičiai“, – sako jis.
Jokia paslaptis, kad nemažai virtuvės šefo diplomo siekiančių lietuvių renkasi specialybės mokslus užsienyje – ir tose pačiose „Le Cordon Blue“, ir kitose mokyklose. L.Čepracko nuomone, tokie mokslai vis tik prieinami nedaugeliui, nes yra „velniškai brangūs“, juolab kad tenka mokėti ne tik už mokslą, bet ir rūpintis pragyvenimo išlaidomis brangiuose didmiesčiuose. Todėl pašnekovas tiki savo naujojo projekto sėkme – kad studentų netrūks, mokslai bus įdomūs, o baigę juos absolventai galės dirbti ir Lietuvoje, ir užsienyje.