1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą, aliejų ir grietinę. Kepimo miltelius suberkite į miltus ir viską gerai sumaišykite.
2. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, razinas, supilkite citrinos sultis ir viską maišykite iki vientisos masės.
3. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą ir apie 40–50 min. kepkite 175 °С temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Audra S.
- Razinas užilkite romu ir palikite per naktį.
- Mieles su cukrumi ištirpinkite šiltame piene ir palikite pastovėti 10 minučių.
- Sausoje keptuvėje pakepinkite migdolų plokšteles.
- Kiaušinius lengvai išplakite ir supilkite į pieną.
- Dalimis suberkite išsijotus miltus, sudėkite sviestą, sužerkite citrinų žieveles, džiovintus vaisius, pusę migdolų plokštelių ir užminkykite tešlą.
- Minkykite 10 minučių, suformuokite rutulį, uždenkite ir valandai dėkite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, tris 20–22 cm skersmens kepimo formas ištepkite sviestu.
- Stalą pabarstykite miltais ir išminkykite tešlą. Padalykite į tris dalis ir sudėkite į formas.
- Uždenkite ir palikite 30 minučių. Patepkite išplaktu kiaušiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis.
- Kepkite 10 minučių, tada sumažinkite karštį iki 190 laipsnių ir kepkite dar 25–30 minučių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kekso formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Tepamąjį sūrelį išplakite su 100 ml grietinėlės.
- Likusią grietinėlę pakaitinkite ir joje ištirpinkite šokoladą.
- Supilkite į sūrelio masę, įlašinkite vanilės, supilkite konjaką ir viską gerai išplakite.
- Kiaušinius plakite, iki masė padvigubės. Nesustodama plakti suberkite 250 g miltelinio cukraus ir plakite dar apie 10 minučių.
- Į kiaušinių plakinį sudėkite sūrelio masę ir suplakite, nustačiusi lėtą režimą. Įmaišykite citrinos žieveles. Per 2–3 kartus įsukite su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir dar paplakite. Tešla neturi būti tiršta.
- Ant razinų užberkite šaukštą miltų, išmaišykite ir suberkite į tešlą. Išmaišykite. Sukrėskite į kepimo formą – tešlos turi būti du trečdaliai formos (jei jos yra daugiau, palikite antram pyragui). Šaukite į orkaitę ir kepkite 35–45 minutes.
- Likusius 200 g miltelinio cukraus patrindama sumaišykite su citrinos sultimis. Gauta mase apliekite pyragą ir užberkite razinomis.
1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.
2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.
3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.
4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.
5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.
8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).
*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.
1. Razinas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pamirkti.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, trynius, cukrų ir druską. Supilkite šiltą pieną, įdėkite mielių ir viską minkykite apie 15 minučių.
3. Sudėkite razinas ir supilkite šiltą (bet ne karštą) tirpintą sviestą ir dar 15 minučių paminkykite.
4. Tešlą maždaug valandai padėkite šiltai – kol 2–3 kartus išaugs.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tešlą. Tradicinė boba yra aukštas apvalus pyragas, bet jei tokios formos neturite, rinkitės pagal galimybes. Tačiau skarda būtinai turi būti didesnė, nes kepdamas pyragas gerokai išaugs.
6. Kiškite bobą į 175 laipsnių orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Mediniu pagaliu patikrinkite, ar boba iškepusi: jei iš pyrago ištrauktas pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.
7. Kol pyragas vėsta, pasiruoškite glajų jam papuošti. Prikaistuvyje pašildykite citrinų sultis (neužvirkite), suberkite dalį smulkintų cukatų ir maišydami suberkite miltinį cukrų. Pamaišykite, kol glajus ims tirštėti.
8. Glajumi apipilkite pyragą, viršų papuoškite cukatų gabaliukais.
9. Mielinė boba gana greitai džiūsta, tad pyragą patariama laikyti uždengtą.
Keletas pastabų prieš pradedant:
- Pageidautina, kad virtuvėje būtų šilta ir mielinė tešla galėtų tarpti kone šiltnamio sąlygomis.
- Apsišarvuokite kantrybe, o užvis geriausia – užmaišę tešlą imkitės kokio kito darbo, būkite užsiėmę ir netrukdykite tešlutei po truputį kildintis. Jei kas dešimt minučių kilosite rankšluostį ir tikrinsite, tešlutė supyks ir bus neskani.
- Kozunakas – saldus pyragas, Velykoms pagal idėją valgomas po 40 dienų griežto pasninko. Tad jei tik turite ir mėgstate, negailėkite pyragui citrinų ir apelsinų žievelių, džiovintų vaisių, smulkinto šokolado, marcipanų ar kitų saldžių skanėstų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iš mielių, truputį pašildyto pieno ir 250 g miltų užmaišome tešlą, kurią paliekame kildintis 30 min.
2. Kol tešla kyla, gerai išplakame 5 kiaušinius, druską, vanilę ir cukrų, kol pastarasis masėje ištirpsta.
3. Į masę beriame likusius miltus, dedame minkštą sviestą ir pradžioje užmaišytą mielinę tešlą. Viską minkome apie 10–15 min., į tešlą po truputį pildami ir įminkydami šiltą aliejų (jei neturite Savicko raumenų, nevarkite ir tešlą drąsiai minkykite elektriniu plakikliu).
4. Gerai išminkytą vienalytę tešlą dedame į didelį dubenį, apklojame rankšluostėliu, paprašome gražiai kilti ir paliekame kildintis 30–45 min. arba paprasčiau – kol tešla išsipučia dvigubai.
5. Kol tešla kyla, susmulkiname riešutus, karštame vandenyje pamirkome razinas. Iškilusią tešlą dar kartą perminkome ir įminkome paruoštus riešutus bei razinas.
6. Iš nurodytų produktų kiekio tešlos turėtų užtekti dviem vidutinio dydžio kozunakams, taigi iškilusią tešlą dalijame į dvi dalis ir vėl paliekame kilti bent 10 min.
7. Tada prasideda linksmoji dalis ir tam tikra prasme didžioji kozunako paslaptis: pinamas jis iš dviejų tešlinių virvių. Tad kiekvieną iš padalintos tešlos gabaliukų daliname į dar du ir rankomis iškočiojame vienodo ilgio virves. Dedame ją vieną ant kitos (X), viršutinį kairį galiuką per apačią dedame žemyn ir – vuolia! – suformuojame savotišką mazgą, keturių dalių kasą, kurią tereikia supinti iki galo.
8. Supintus kozunakus dedame į aliejumi vos vos pateptas skardeles ir vėl paliekame kildintis 80–90 min.
9. Prieš pat kepant pyragus patepame kiaušinio plakiniu ir negailėdami pabarstome cukrumi.
10. Kepame 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje apie 40–45 min.
Trapios tešlos gaminimas:
1. Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukai supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1-2 šaukštus ledinio vandens).
2. Suformuokite iš tešlos rutulį, apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.
Varškės masės gaminimas:
1. Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus, arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad gautųsi vientisa masė.
2. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausis balsva puri masė. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.
3. Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukant. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą, ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.
4. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas ir cukatus.
5. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.
Pyrago kepimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.
2. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.
3. Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.
4. Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.
5. Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite.
Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).
Citrininis glajus
1. Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol gausis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.
2. Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.
*Cukatus galite pasigaminti patys
1. Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, kuri suteiks cukatams kartumo.
2. Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.
3. Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami laiks nuo laiko apie 20-30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.
4. Atšaldykite ir suberkite cukatus į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.
1. Miltus persijokite su cukrumi, mielėmis ir druska į didelį dubenį. Pieną pašildykite. Kiaušinius lengvai išplakite.
2. Į miltų mišinį supilkite šiltą pieną, kiaušinius ir sudėkite minkštą sviestą. Maišykite, kol tešla taps lipni.
3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus minkykite tešlą, kol ji taps tąsi, glotni ir minkšta – apie 10 minučių.
4. Gerai išminkytą tešlą sudėkite į sviestu išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltoje vietoje. Palikite tešlą maždaug 1,5–2 valandoms, kol ji padvigubės.
5. Kai tešla pakils, išimkite ją iš dubens ir dar kartą išminkykite. Po truputį berkite uogas ir stambiai tarkuotą marcipaną, vėl minkykite, kad uogos tolygiai pasiskirstytų. Kai subersite visas uogas ir sudėsite marcipaną, tešlą vėl dėkite į sviestu išteptą dubenį, uždenkite plėvele ir palikite dar maždaug 1,5 valandos, kad ji pakiltų.
6. Pakilusią tešlą padalinkite į 12 lygių dalių. Kiekvieną dalį šiek tiek paminkykite ir suformuokite rutuliuką.
7. Pailgą kepimo formą gausiai ištepkite sviestu ir sudėkite tešlos rutuliukus į eilę po du, vieną šalia kito. Uždenkite maistine plėvele ir palikite dar valandai, kad pakiltų.
8. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 35 minutes.
9. Dar karštą pyragą aptepkite apelsinų sirupu, kurį paruoškite į prikaistuvį supylę apelsinų sultis ir cukrų. Mišinį kaitinkite tol, kol sirupas taps tirštas.
1. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir išsukite iki purumo. Suberkite 2/3 cukraus ir dar kartą gerai išsukite.
2. Atskirkite kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius sudėkite į sviesto masę ir išsukite, kol cukrus bus ištirpęs.
3. Įmaišykite grietinę, nutarkuotą citrinos žievelę ir iš citrinos išspaustas sultis. Sumaišykite kepimo miltelius su miltais. Persijokite ir po šaukštą ir įplakite. Suberkite likusią dalį cukraus, dar kartą išmaišykite.
4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus. Šaukštu atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
5. Dėkite popierines formeles į keksiukų skardą (maždaug šaukštas su kaupu tešlos vienai formelei) ir kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje apie 40 min. Stebėkite, kada keksiukai taps gražios švelniai rudos spalvos – tuomet jie bus iškepę.
Receptą atsiuntė Donata M.
1. Mieles ištirpinkite šiltame piene. Įberkite truputį nusijotų miltų ir gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir valandą palaikykite šiltoje vietoje.
2. Apelsiną nulupkite ir išspauskite sultis.
3. Į likusius miltus suberkite druską, cukrų, įtarkuokite sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite apelsinų sultis ir raugą. Užminkykite tešlą ir palikite dar valandai.
4. Razinas nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite pastovėti. Sudėkite jas į tešlą, įberkite tarkuotų apelsino žievelių ir dar kartą išminkykite.
5. Migdolus perliekite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite, tada nulupkite, susmulkinkite ir įmaišykite į tešlą.
6. Kepimo formą apšlakstykite vandeniu, sudėkite į ją tešlą ir dar 20-25 minutėms palikite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir kepkite keksą 45 minutes.
7. Kai iškeps, išimkite iš orkaitės, truputį ataušinkite ir papuoškite milteliniu cukrumi bei pabarstukais.
Receptą atsiuntė Evelina Albrektaitė
- Pieną pašildykite iki maždaug 100 °C temperatūros – jis turi būti šiltas, bet ne karštas.
- Suberkite į pieną cukrų (1 valg. š.) ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
- Uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 10–15 min., kol suputos paviršius.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų (50 g) ir druską.
- Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Sumaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 min., kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
- Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
- Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalykite į tris lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio).
- Visų trijų volelių galus sujunkite ir supinkite kasą. Kasos pabaigą taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apskritimą. Taip suformuotą duoną galite kepti tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba atsargiai įdėti pyragą į apvalų kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti jame.
- Uždenkite suformuotą duoną švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 min., kol tešlos tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių.
- Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
- Kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.
- Atvėsinkite ant grotelių.
Patiekite ir raikykite. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros.
- Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.
- Sutarkuokite smulkesne nei burokine trintuve morkas.
- Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.
- Trečiame dubenyje aliejų gerai išplakite su cukrumi iki vientisos masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
- Į aliejaus plakinį įmaišykite miltų mišinį. Maišykite tol, kol nelieka sausų miltų.
- Vėliausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį.
- Paruoštą biskvitų tešlą padalinkite lygiai į tris dalis ir kepkite apie 40 minučių.
- Jeigu turite tris kepimo formas, kepkite visus tris biskvitus iš karto.
- Kremui: varškę gerai pertrinkite tol, kol visiškai neliks gumuliukų.
- Pertrintą varškę išplakite su milteliniu cukrumi.
- Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų.
- Išplaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į varškės masę. Pagardinkite citrinų sultimis.
- Pertepkite tortą: ant lėkštės viršutine dalimi į apačią dėkite vieną biskvitą. Jį aptepkite trečdaliu varškės kremo.
- Ant kremo viršutine puse į apačią dėkite antrą biskvitą ir vėl sutepkite. Ant paskutinio biskvito tepkite likusį varškės kremą ir puoškite riešutais.
- Palaikykite tortą per naktį ar bent 4–5 valandom ir skanaukite.
Receptą atsiuntė Neringa L., Kaunas.
- Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki purumo.
- Po vieną įmuškite kiaušinius po kiekvieno gerai išmaišydami.
- Suberkite miltus sumaišytus su krakmolu, kakava, kepimo milteliais.
- Į kepimo formą supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 min.
- Atvėsusį pyragą supjaustykite į tris „blynus“. Išplakite grietinę su cukrumi ir trupučiu citrinos rūgštelės.
- Kremu sutepkite pyrago sluoksnius.
- Glajus: išplakite grietinę su cukrumi, citrinos rūgštele ir maistiniais dažais. Į konditerinį maišelį sudėkite kremą ir puoškite.
- Iš miltelinio cukraus, želatino ir vandens pasidarykite masę, iš kurios formuosite „šoninius“ papuošimus.
Receptą atsiuntė Gražina U., Rokiškis.
- Orkaitę įkaitinkite iki reikiamos temperatūros, kuri nurodyta orkaitės naudojimo instrukcijoje.
- 22–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi ir apibarstykite miltais.
- Plaktuvu išplakite sviestą kartu su cukrumi iki purios masės.
- Paskui, nuolat maišydami, įmuškite kiaušinius.
- Sudėkite apelsinų žieveles ir supilkite apelsinų sultis (apelsinų aromato), tada viską išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Paskui juos atsargiai suberkite į paruoštą masę, nuolat maišydami plaktuvu.
- Tada sudėkite smulkintą šokoladą ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo formą ir mentele sulyginkite paviršių.
- Masė apims trečdalį arba pusę kepimo indo tūrio – bet tai yra gerai.
- Kepkite apie 45–55 minutes. Leiskite pyragui atvėsti ir tik tada išimkite iš formos.
- Dubenyje sumaišykite miltelinį cukrų su dviem šaukštais apelsinų sulčių.
- Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek sulčių.
- Gauta mase aptepkite atšalusį pyragą. Papuoškite apelsino skiltelėmis.
Receptą atsiuntė Ieva V.
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite (išplakite) su cukrumi iki purumo.
2. Įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite, kol masė taps puri ir balkšva (apie 10 min. plakimo).
3. Į gautą masę įtarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Įspauskite citrinos ir pusės apelsino sultis. Viską gerai išplakite.
4. Mentele/šaukštu dalimis įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Tešla gausis minkšta, tačiau neturi stipriai lipti prie rankų. Jei trūksta – įmaišykite daugiau miltų.
5. Iš gautos masės suformuokite/iškočiokite pailgas juosteles, paėmę už jų galų susukite tarpusavyje (į tokią formą, kaip sausainiai).
6. Paruoštus sausainius skardoje aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo sėklomis ir ruduoju cukrumi.
7. Sausainius kepkite 180 C orkaitėje apie 10 min., kol sausainiai gražiai pakils ir šiek tiek pagels.
8. Iškepusius atvėsinkite ir patiekite su kava ar pienu.
1. Išsukite minkštą margariną su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kiaušiniu ir likusiais biriaisiais produktais.
2. Iškočiokite 0,7 cm storio lakštą ir formuokite kiaušinių, zuikio ar kitos norimos formos sausainius. Sudėkite juos į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą.
3. Kepkite apie 20 min. iki 150–170 °C įkaitintoje orkaitėje.
4. Paruoškite glajų: miltelinį cukrų išsukite su citrinos sultimis. Aptepkite juo sausainius. Viršų papuoškite pabarstukais ir / ar tirpintu šokoladu. Skanaus! :)
Receptą atsiuntė Elina Skaržinskienė
Papildomai reikės:
• 14–16 vnt. kiaušinių lukštų (paruoškite juos taip: pradurkite skylę viename kiaušinio gale, pašalinkite kiaušinio turinį, praplaukite karštu vandeniu ir pamerkite į stiprų druskos tirpalą maždaug 1 val.),
• keksiukų kepimo formų,
• folijos,
• medinių iešmelių,
• juostelių kaspinėliams.
Visų nurodytų kiekių naudojau per pusę, nes naminiai kiaušiniai nebuvo vienodi, tad man išėjo 7 „kiaušiniai“ ir dar du keksiukai formelėse.
1. Sumaišykite sausus produktus (išskyrus kakavą). Ištirpintą sviestą sumaišykite su pienu ir plaktais kiaušiniais.
2. Tuomet sumaišykite sausus produktus su skysčiu. Mases padalykite pusiau (jei norite dvispalvių „margučių“) ir į vieną įmaišykite kakavos. Jei turite maisto dažų, su masėmis galite daugiau „pažaisti“ ir jas nudažyti įvairiausiomis spalvomis.
3. Kiaušinių lukštus ištraukite iš sūraus vandens, nuvarvinkite ir dėkite ant popierinio rankšluostėlio.
4. Imkite keksiukų kepimo formą ir į kiekvieną formelę įklokite folijos, kad keksiukas stovėtų stabiliai.
5. Išdžiuvus lukštams, imkite šaukštelį aliejaus ir pilkite į lukštą, pateliuškuokite ir pilkite į kitą. Perteklių išpilkite.
6. Tuomet šaukšteliu, konditeriniu švirkštu ar maišeliais pripildykite keksiukus, maždaug 2/3, nes turinys veršis lauk.
7. Kepkite iki 170 °С įkaitintoje orkaitėje apie 15–18 minučių.
8. Iškepusius galite tiekti kaip tik sugalvojate, tarkime, nenuluptus formelėse arba nuluptus, arba taip, kaip mes, t. y. ant iešmelių. Tad imkite iešmelį, užriškite kelių spalvų kaspinėlių ir persmeikite keksiuką.
Štai ir gardus velykinis skanėstas, kuris tikrai nepaliks abejingų vaikučių!
Receptą atsiuntė Roberta Vasiliauskienė
1. Gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į prikaistuvį ir apie 10 min., kartais pamaišydami, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas įgaus gražią auksinę spalvą.
2. Atsargiai, kad neapsidegintumėte, ištirpusį sviestą supilkite į aukštą dubenį, suberkite cukrų ir elektriniu plaktuvu maišykite, kol sviestas visiškai atvės, apie 10 minučių.
3. Kitame inde sumaišykite sausus produktus: miltus, sodą ir vanilinį cukrų.
4. Dalimis miltus berkite į sviesto ir cukraus mišinį; gerai išmaišykite.
5. Arbatiniu šaukšteliu pakabinkite tešlos, palyginkite kraštelius į indo sieneles, ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Nesijaudinkite, jei iškart tobulai nepavyks – įgūdžiams atsirasti reikia laiko.
6. Skardą su sausainiais kiškite į 200 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite apie 7 minutes, kol sausainiai ims švelniai ruduoti.
7. Ištraukite ir palikite skardoje visiškai ataušti.
8. Sutepkite tirštu džemu ir sulipdykite sausainius po du.
9. Jei norite, sausainius per tinklelį apibarstykite milteliniu cukrumi – jis suteiks šventiškumo ir paslėps mažus trūkumus.
1. Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Supilkite vanilę.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite i tešlą.
3. Užminkykite tešlą, suberkite spalvotus pabarstukus (jei turite), gerai išminkykite. Suformavę rutulį iš tešlos palikite šaldytuve pusvalandžiui.
4. Iškočiokite didelį tešlos lakštą. Išpjaukite zuikio formos sausainius ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 8 minutes, arba kol lengvai apskrus.
5. Sausainius puoškite glazūra arba tirpintu baltuoju šokoladu.
1. Avižinius dribsnius sumalkite elektriniu smulkintuvu iki miltų.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
3. Į elektrinį maišytuvą berkite miltus, druską, pilkite kokoso aliejų ir maišykite tol, kol miltai gerai susimaišys su aliejumi.
4. Į gautus drėgnus trupinius pilkite datulių sirupą, ryžių pieną ir gerai suminkykite tešlą, kol masė taps vientisa.
5. Iš gautos masės kočiokite tešlą (būtinai ant kepimo popieriaus – papildomai miltų nereikia!). Išspauskite norimos formos sausainius (mes gaminome zuikius).
6. Suformuotus sausainius dėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. O tada skardą šaukite į orkaitę.
7. Kepkite 10–12 min., kol taps auksiškai rusvi, stebėkite, kad neperkeptų.
Juokingai atrodantis „pyragas“ labiau primena kiaušinienę su ryškiai geltonais kiaušinių „tryniais“ ir dar šiek tiek „neiškepusiu baltymu“. O pasmulkintos pistacijos čia labiau asocijuojasi su pabarstytais svogūno laiškais nei riešutais. Žodžiu, nuotaikingas pyragas, kuriam nesugaišite daug brangaus laiko, galite jį pasigaminti ir iš anksto. Be jokios abejonės, šis desertas tikrai pradžiugins ir nustebins jūsų svečius!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C laipsnių temperatūros. Kepimo skardos (25x35 cm) dugną išklokite kepimo popieriumi.
2. Visi ingredientai biskvitiniam pagrindui turi būti kambario temperatūros! Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus plakite (geriausia plakikliu), kol susidarys putos. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nuolat plakdami, ir kitą šaukštą dėkite mažiausiai po 1–2 minučių plakimo, arba kol prieš tai buvusi porcija cukraus visiškai ištirps. Plakite, kol gausite labai standžias putas. Tada dėkite po vieną trynį, nuolat toliau plakdami. Pilkite labai plona srovele aliejų, nesustodami plakti. Pačioje pabaigoje atsargiai (geriausia silikonine mentele) įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kol ingredientai susijungs. Masę supilkite į paruoštą kepimo skardą, išlygindami paviršių.
3. Kepkite biskvitą apie 15–20 min. arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės, visiškai atvėsinkite. Atsargiai išimkite iš skardos, nuplėškite nuo apačios kepimo popierių ir įdėkite biskvitą atgal į skardą (galite apversti aukštyn kojomis, kad pyragas pjaustant atrodytų estetiškiau).
4. Citrininę želę ištirpinkite 200 ml šilto vandens ir visiškai atvėsinkite, kartkartėmis pamaišydami, kad želė ne visiškai sustingtų, o tik sutirštėtų.
5. Elektriniu maišytuvu (plakikliu) gerai sumaišykite trintą varškę su maskarponės sūriu (geriausiai naudokite antgalį, skirtą baltymams plakti), tada suberkite cukraus pudrą ir supilkite grietinėlę, toliau plakite tol, kol masė ims tirštėti. Pabaigoje supilkite stingstančią citrininę želę ir citrinos sultis bei viską gerai sumaišykite. Šia mase padenkite biskvito sluoksnį ir išlyginkite paviršių.
6. Ant varškės sluoksnio išdėliokite abrikosų puseles, perpjauta puse į apačią, jas šiek tiek įspausdami į varškės masę.
7. Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose karšto vandens ir palikite išbrinkti. Užkaiskite mažame inde želatiną ir pakaitinkite, kol ji visiškai ištirps (tik neužvirinkite, antraip želatina praras savo savybes ir masė nesustings), tada sumaišykite su kambario temperatūros konservuotų abrikosų skysčiu iš konservų indelio. Užpilkite šia mase visą pyrago pagrindą ir palikite sustingti. Prieš patiekiant galite pabarstyti smulkintais pistacijų riešutais.
1. Minkštą sviestą išsukite su lėtai pilamu klevų sirupu, vėliau įleiskite vieną kiaušinio trynį. Į tešlos ruošinį įtarkuokite vienos citrinos žievelę, įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite druskos ir gerai išsukite.
2. Galiausiai suberkite speltų miltus ir užmaišykite tešlą, kad kuo mažiau liptų prie rankų. Tešlą dėkite kelioms valandoms arba nakčiai į šaldyduvą.
3. Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus, tik labai nenuploninkite. Tešla turėtų būti apie pusės centimeto storio. Velykinėmis formelėmis spauskite tešloje sausainius. Jei norite, kad sausainiai būtų su skylute (kad juos galima būtų pakabinti ant išsprogusių šakelių), šiaudeliu įspauskite skylutes, jos kepdamos puikiai išsilaikys.
4. Sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Iškepusius palikite praaušti.
5. Dekoruokite sausainius lydytu šokoladu. Vandens vonelėje atskiai ištirpinkite trijų spalvų šokoladą ir juo dekoruokite sausainius pagal savo skonį.
1. Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cukrumi. Įtarkuojame citrinos žievelę. Įmušame kiaušinius. Pilame alyvuogių aliejų, pieną ir viską maišome. Suformuojame kamuoliuką, įvyniojame jį į maistinę plėvelę ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje apie 30 min.
2. Per tą laiką išsiverdame kiaušinius, skirtus puošimui.
3. Tešlą padaliname į 12 lygių dalių (maždaug po 75 g). Iš kiekvienos formuojame pailgą, maždaug 30cm ilgio, „dešrelę“. Sugrupuojame jas po 3 ir sulipdome viename gale. Tuomet piname pyrago juostas ir suformuojame kasą. Sujungiame abu galus, kad gautųsi vainikas. Dedame pyragėlius į kepimo skardą. Į kiekvieno vidurį dedame po virtą kiaušinį ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Džiovinti abrikosai pyragams labai tinka. Iš vakaro juos reikėtų užmerkti karštame vandenyje ir palikti nakčiai, kad išbrinktų. O kepant šį pyragą viską reikės daryti atvirkščiai – pirma ant kepimo formos dugno išdėliokite išbrinkusius abrikosus, tada juos aptepkite abrikosų džemu, o ant viršaus užpilkite paruoštą tešlą ir pašaukite kepti. Iškepusį pyragą teks apversti taip, kad abrikosai būtų viršuje, o kai pyragas atauš negalėsite jo atsivalgyti.
Mums visiems jis labai patiko – salsvi ir klampūs džiovinti abrikosai puikiai derėjo su kvapniu kardamonu bei lengva tešla iš raugintų pasukų, speltų miltų, alyvuogių aliejaus.
1. Iš vakaro abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai išbrinkti.
2. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir ant jo gražiai viena eile sudėliokite išbrinkusius abrikosus. Juos plonai aptepkite abrikosų džemu ir apibarstykite maltu kardamonu.
3. Paruoškite tešlą. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite alyvuogių aliejų ir raugintas pasukas, gerai išmaišykite.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Mišinį suberkite į tešlos ruošinį ir užmaišykite tešlą. Ją užpilkite ant abrikosų ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.
5. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, praverkite kepimo formą, ant pyrago uždėkite groteles ir apverkite taip, kad abrikosai būtų pyrago viršuje. Nuo iškepusio pyrago viršaus atsargiai nuimkite kepimo popierių ir palikite pilnai ataušti. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.
1. Prieš gamindami iš vakaro razinas nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir užpilkite romu.
2. Varškę pertrinkite per sietelį ir išsukite su minkštu sviestu bei vaniliniu cukrumi iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, kol jis ištirps.
4. Išsuktus trynius kartu su cukatomis ir išmirkusiomis razinomis sukrėskite į varškės masę ir išmaišykite. Tada į tešlą suberkite kukurūzų miltus ir manų kruopas, maišykite, kol jie vienodai pasiskirstys tešloje.
5. Galiausiai, iki purumo išplakite kiaušinių baltymus, juos atsargiai įmaišykite į tešlą.
6. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu, kad kepinys nepriliptų, tada supilkite paruoštą tešlą. Statykite ją kepti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių.
7. Iškepusį pyragą palikite orkaitėje su praviromis durelėmis, kad praauštų, vėliau statykite kelioms valandoms į šaldytuvą. Visiškai atšalusį pyragą perkelkite į tortinę ir papuoškite. Ant pyrago viršaus patieskite plonai nertą servetėlę ir ją apibarstykite milteliniu cukrumi taip, kad į visas nėrinio skylutes patektų kuo daugiau cukraus miltelių. Servetėlę abiem rankomis atsargiai, nesugadindami rašto, nuimkite nuo pyrago. Nuo servetėlės nukratykite miltelinį cukrų, o papuoštą pyragą neškite į stalą.