1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, sudėkite į indą, užberkite cukraus, užpilkite tamsiu sojų padažu ir apšlakstykite ryžių actu. Viską gerai išmaišykite ir pamarinuokite apie 15 min.
2. Paruoškite padažą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, šviesų sojų padažą, medų ir kukurūzų krakmolą.
3. Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
4. Karštame aliejuje pakepinkite imbierus, aitriąsias paprikas, riešutus, tada sumeskite vištienos gabalėlius, juos gerai apkepkite ir supilkite paruoštą padažą. Troškinkite, kol padažas sutirštės.
5. Tiekite apibarsčiusi svogūnų laiškais bei aitriosios paprikos gabalėliais.
1. Vištieną supjaustykite gabaliukais ir kartu su miltais bei krakmolu sudėkite į polietileninį maišelį. Gerai papurtykite, kad mėsa apsivoliotų, ir kepkite keptuvėje.
2. Iškeptus vištienos gabaliukus dėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad nusivarvėtų aliejus.
3. Į keptuvę pilkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite sezamus. Tuomet pilkite citrinos sultis, sojos padažą, dėkite medų, gerai išmaišykite ir, kai tik pradės kristalizuotis, berkite vištienos gabaliukus ir gerai apvoliokite. Patiekite su virtais ryžiais ir žirneliais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Krakmolą sumaišykite su druska.
- Vištieną ir krakmolą sudėkite į tvirtą maišelį ir gerai pakratykite, kol visi vištienos gabalėliai pasidengs krakmolu.
- Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir jame gruzdinkite vištieną (nepamirškite, jog krakmolas netampa tokios ryškiai auksinės spalvos kaip miltai, todėl svarbu neperkepti mėsos).
- Gaminamas padažas: Krakmolą ištirpinkite vandenyje.
- Visus likusius ingredientus (soją, cukrų ir actą) supilkite į nedidelį puodelį, gerai išmaišykite ir porą minučių pakaitinkite, tada atsargiai, nuolat maišydami supilkite krakmolą ir viską dar šiek tiek pakaitinę padažą supilkite ant iškepusios vištienos.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Paruoškite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Tuomet atvėsinkite juos šaltame vandenyje ir padėkite į šalį.
- Smulkiai supjaustykite daržoves ir mėsą.
- Paskrudinkite anakardžių riešutus sausoje keptuvėje.
- Pakepkite mėsą aliejuje aukštoje temperatūroje, kol ji gražiai apkeps, tada sudėkite daržoves.
- Pakepinkite maišydami maždaug 2–3 minutes, kol mėsa iškeps, o daržovės sušils.
- Supilkite Wok padažą ir įmaišykite anakardžių riešutus.
- Pakepkite makaronus karštoje keptuvėje, aliejuje su kario pasta, sumaišykite ir patiekite makaronus lėkštėje kartu su Wok.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
- Sumaišykite Satay prieskonių mišinį su aliejumi ir vandeniu.
- Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir marinuokite 15 minutes.
- Suverkite vištienos gabaliukus ant iešmelių.
- Kepkite vėrinukus kepsninėje arba keptuvėje keletą minučių.
- Patiekite su žemės riešutų padažu ir ryžiais.
Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.
1. Vištienos gabalėlius sudėkite į dubenį, apibarstykite curry prieskoniais ir žiupsneliu baltųjų pipirų, gerai sumaišykite, kad prieskoniai vienodai pasidengtų. Pabarstykite krakmolu ir dar kartą gerai sumaišykite, kad kiekvienas galabėlis vištienos būtų pasidengęs krakmolu.
2. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite tarpusavyje, kad cukrus visiškai ištirptų.
3. Didelėje gilioje keptuvėje (idealu, jei turite wok'ą) įkaitinkite šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus apie 2 minutes, tada sudėkite pjaustytas paprikas bei brokolius. Kepinkite maišydami dar apie 1–2 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Išimkite daržoves iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
4. Įpilkite dar vieną šauktą aliejaus ir suverskite vištienos gabalėlius. Apkepinkite iš abiejų pusių, maždaug 2 minutes, tada sudėkite atgal apkepintas daržoves, pusę kiekio žemės riešutų, sudėkite išvirtus makaronus ir supilkite padažą. Kepinkite maišydami ant didelės ugnies, kol padažas sutirštės, įsigers į visus ingredientus, neliks skysčio keptuvėje.
5. Patiekite iškart, pabarstę likusiais riešutais, pašlakstę sezamų aliejumi, pabarstę sezamais ir čili pipirais, papuošę žalumynais.
Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.
Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...
1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).
2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.
3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.
5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.
6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.
1. Vištieną nuplauti, nusausinti ir apvolioti miltuose. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų kartu su česnako skiltele. Sudėti vištieną ir apkepinti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
2. Įpilti aliejaus į kitą keptuvę ir suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Pakepinti ant vidutinės kaitros. Kai svogūnai suminkštės, suberti migdolų drožles. Išmaišyti ir pakepinti 1-2 minutes. Smulkia tarka įtarkuoti imbiero, įpilti sojos padažo, įberti vištienos prieskonių, išmaišyti ir patroškinti 1-2 minutes.
3. Keptuvėje apkepintą vištieną sudėti į kepimui orkaitėje skirtą indą, užpilti svogūnų ir migdolų padažu bei kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių.
4. Patiekti su mėgstamu garnyru. Labiausiai tiktų birūs ryžiai.
Yra kelios „jakitori“ padažo rūšys, šiandien jums siūlau išbandyti be druskos, bet su cukrumi. Ypatingo skonio suteiks sakė ir mirino padažas.
1. Pirmiausiai bambukinius iešmelius bent pusvalandžiui pamerkite į vandenį.
2. Mažame prikaistuvyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus krakmolą.
3. Užvirinkite padažą ir ant mažos ugnies pavirkite apie 10 minučių. Supilkite išmaišytą vandenyje krakmolą ir dar pakaitinkite padažą, kol sutirštės (jei padažas per tirštas – įpilkite vandens).
4. Supjaustykite vištieną ir svogūnus „kąsneliais“.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (grilio režimas). Arba pasiruoškite žarijas kepsninėje.
6. Suverkite vištienos gabalėlius paeiliui su svogūno gabalėliais ant iešmelio.
7. Kepkite orkaitėje ant grotelių arba kepsninėje, kelis kartus aptepdami vištieną padažu. Kepkite, kol kepsneliai bus iškepę, bet minkšti.
8. Patiekite vienus arba su ryžiais ir valgydami būtinai kepsnelius pavilgykite likusiame „jakitori“ padaže.
1. Vištieną supjaustykite apytiksliai 2-3 cm kubeliais.
2. Paruoškite tešlą. Visus ingredientus sudėkite į dubenį, išplakite iki vientisos masės. Naudokite ledinį vandenį, kad tešla būtų traški. Tešlą ruoškite kuo greičiau, nes kuo šaltesnis yra vanduo, tuo traškesnė bus tešlos plutelė. Nenustebkite – tešla bus labai skysta; tokia ir turi būti. Suberkite į tešlą vištienos gabalėlius ir išmaišykite, kad gabalėliai iš visų pusių tolygiai pasidengtų tešla.
3. Išvirkite vištienos gabalėlius. Į gilią keptuvę, WOK keptuvę ar puodą supilkite aliejų – tiek, kad vištienos gabalėliai, virdami aliejuje, jame plūduriuotų ir neprikibtų prie dugno (apie 5-7 cm). Įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Aliejaus temperatūra turėtų siekti 180 °C temperatūrą.
4. Kiaurasamčiu semkite vištos gabalėlius, nuvarvinkite tešlos perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Pradėjus formuotis plutelei, sukibusius vištienos gabalėlius šakute atskirkite vienas nuo kito ir virkite toliau, kartais pavartydami, apie 4-5 min., kol visi gabalėliai bus apskrudę, gražios auksinės spalvos. Vištienos gabalėlius virkite aliejuje dalimis, kad pernelyg nesiliestų ir sudėti į jį neatvėsintų aliejaus temperatūros. Išvirusius vištienos gabalėlius kiaurasamčiu išgriebkite iš aliejaus ir suberkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę.
5. Paruoškite padažą. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Suberkite smulkiai kapotą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus ir pakaitinkite virš vidutinės ugnies apie pusę minutės. Suberkite išvirtus vištienos gabalėlius, supilkite „Sweet Asia“ padažą ir suberkite raudonosios paprikos dribsnius. Greitai išmaišykite, nuimkite nuo ugnies ir nedelsiant patiekite.
6. Patiekite su virtais ryžiais, apibarstę sezamo sėklomis ir saujele smulkintų svogūnų laiškų.