Ledų desertų siurprizai: su špinatais, druska ir zefyrais

Karšta vasaros diena – kaip ką tik iškeptas, gardžiai kvepiantis obuolių pyragas: betrūksta tik šaukšto šalčiu alsuojančių ledų. Kai akimirkai susijungia šilti ir šalti skoniai, dar ryškiau suskamba trumpėjančios šiltos dienos – skubėkime džiaugtis.
Ledai su špinatais
Pagrindinis ledų kokteilių ir desertų privalumas – laisvės nevaržymas / Ritos Šemelytės nuotr.

Ledų desertai karaliauja ant vasaros vaišių stalo – juos pasigaminti paprasta, o atrasti nauji skoniai paįvairina šeimos mėgstamiausių skanėstų meniu. Pasak UAB „Rivona“ technologo Lino Sieniučio, dabar labai madinga ledus pagardinti vaisiais, uogomis, riešutais, įvairiais sirupais, paryškinti skonį sūdytais riešutais ir prieskoniais – cinamonu ar kardamonu.

Ledus gardiname ir šokoladu. L.Sieniučio manymu, geriau tinka šokolado skonio sirupai. Prie šokolado puikiai dera mėtos ar net aštrūs prieskoniai.

„Plombyro ledai pagardina ne tik vaisių ir uogų desertus. Jie tinka patiekti su lietuvišku obuolių pyragu ar austrišku štrudeliu. Namuose pyragus kepa mano žmona, o man belieka uždėti šaukštą ledų“, – sako L.Sieniutis.

Ledų desertus technologas skanauja ne tik namuose, bet ir darbe, kadangi jo kolegės mėgsta gaminti ledų kokteilius. L.Sieniutis dalijasi mėgstamais ledų kokteilių receptais – su uogomis, vaisiais ir kava.

1. Kokteiliai visiems skoniams

Ritos Šemelytės nuotr./Vanilinio plombyro ir pieno kokteiliai
Ritos Šemelytės nuotr./Vanilinio plombyro ir pieno kokteiliai

Ledų kokteiliai nevaržo jūsų laisvės – su vaisiais ar uogomis, „frappe“ skonio, saldesni ar gaivesni.

Reikės:

  • 1 000 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro (13 proc. riebumo)
  • 500 ml pieno
  • 200 g uogų (braškių, serbentų ir kt.) arba vaisių (mangų, persikų, melionų, bananų ir kt.)
  • 2 valgomųjų šaukštų medaus ar cukraus

Su tirpia kava:

  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro (18 proc. riebumo)
  • 300 ml pieno
  • 1 valgomojo šaukšto tirpios kavos

Gaminimas:

Visus ingredientus supilkite į plaktuvą, sudėkite ledus ir išplakite.

2. Žalias siurprizas: ledai su špinatais

Ritos Šemelytės nuotr./Ledai su špinatais
Ritos Šemelytės nuotr./Ledai su špinatais

Metas priimti vasaros iššūkį: pasigaminkite ledų šerbetą su špinatais. Gaivi žaluma ne tik suteiks atgaivos akims, bet ir pažadins skonių receptorius – lengvos konsistencijos, malonaus skonio nepriekaištingas desertas veikia kaip vasaros vėjo dvelktelėjimas.

Reikės:

  • 1 pakuotės šviežių špinatų
  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro

Gaminimas:

Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumalkite arba sutrinkite trintuvu. Į kokteilių plaktuvą supilkite ledus, špinatus ir suplakite. Supilkite į taures ir įdėkite į šaldiklį. Jeigu į šerbetą įpilsite pieno (200 ml), gausite kokteilį. Mėgaukitės karštomis vasaros dienomis.

3. Ledų desertas su zefyrais

Ritos Šemelytės nuotr./Ledų desertas su zefyrais
Ritos Šemelytės nuotr./Ledų desertas su zefyrais

Šis receptas skirtas tikriems smaližiams, ieškantiems naujų dieviškų skonių. Greitai ir lengvai pagaminamas, o rezultatas pranoksta lūkesčius. Desertas tiks ir svečių stalui: tikrai niekas neatspės, kas desertui suteikė tokį švelniai gomuriu slystantį glotnumą.

Reikės:

  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
  • 150 g zefyrų
  • 200 ml grietinėlės
  • 50 g kokosų dribsnių
  • kelių saujų šilauogių
  • 200 g braškių

Gaminimas:

Supilkite grietinėlę į nedidelį puodą, sudėkite mažais gabalėliais supjaustytus zefyrus. Masę kaitinkite nuolat maišydami šaukštu ar mentele. Kai kremas užvirs, nukelkite nuo ugnies ir suberkite kokosus, išmaišykite. Leiskite kremui atvėsti, įstatykite į šalto vandens indą ir plakite maišytuvu kelias minutes. Gautą kremą padalykite į dvi dalis: vieną dalį sumaišykite su trintomis šilauogėmis, kitą – su trintomis braškėmis.

Keletą uogų palikite papuošimui. Į desertui skirtus indelius iki pusės pridėkite plombyro ledų, ant viršaus užpilkite grietinėlės ir zefyro kremą ir įdėkite į šaldiklį sustingti. Patiekdami papuoškite keliomis šilauogių ir braškių uogomis.

4. Šaltas tortas su sausainiais ir šokoladu

Ritos Šemelytės nuotr./Šaltas tortas
Ritos Šemelytės nuotr./Šaltas tortas

Šis tortas primena legendinį itališką desertą „tiramisu“, tik vietoje maskarponės ir kiaušinių kremo naudosime ledus.

Reikės:

  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
  • 500 ml „Piemenėlio“ kakavinio plombyro
  • vienos pakuotės sausainių „Damų piršteliai“ (kiekis priklauso nuo indo formos)
  • 0,5 puodelio tirpios kavos
  • 100 g šokolado

Gaminimas:

Pailgą formą išklokite kepimo popieriumi, kavą pasaldinkite ir atvėsinkite. Sausainius trumpam pamerkite į kavą ir išklokite formą. Ant viršaus sudėkite sluoksnį kakavinių ledų. Sudėkite antrą sluoksnį sudrėkintų sausainių. Tuomet sudėkite vanilinius ledus. Tortą dėkite į šaldiklį. Prieš patiekiant apibarstykite tarkuotu šokoladu, puoškite braškėmis.

5. Ledų desertas su žiupsneliu druskos

Ritos Šemelytės nuotr./Ledų desertas su žiupsneliu druskos
Ritos Šemelytės nuotr./Ledų desertas su žiupsneliu druskos

Dvi priešingybės – cukrus ir druska – puikiai draugauja tarpusavyje, pabrėždami vienas kito geriausias savybes. Pakepinti ir sūdyti žemės riešutai paryškina saldaus plombyro skonį.

Reikės:

  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
  • 200 g pakepintų ir sūdytų žemės riešutų
  • mėtos lapelių ir uogų papuošimui

Gaminimas:

Riešutus sukapokite ar sutrinkite ir susluoksniuokite su ledais. Ant viršaus suberkite likusius riešutus, puoškite braškėmis, šilauogėmis ar kitomis uogomis ir mėtos lapeliais.

6. Desertas su džiovintais vaisiais, citrinomis ir sausainiais

Ritos Šemelytės nuotr./Desertas su džiovintais vaisiais
Ritos Šemelytės nuotr./Desertas su džiovintais vaisiais

Į šį desertą galite sudėti visą meilę ledams: džiovintų vaisių inkliuzai, traškūs sausainių gabaliukai ir dar slaptas ingredientas – citrinų sultys. Beje, citrininiai ledai – patys mėgstamiausi Neapolio mieste Italijoje.

Reikės:

  • 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
  • 500 ml „Piemenėlio“ kakavinio plombyro
  • 100 g šokoladinio skonio sausainių
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 g džiovintų vaisių, spanguolių, riešutų mišinio

Gaminimas:

Tortų ar pyragų kepimo formą išklokite popieriumi, sudėkite sausainius, kakavinį plombyrą, paviršių išlyginkite. Vanilinį plombyrą sumaišykite su citrinų sultimis ir sudėkite ant kakavinio sluoksnio. Suberkite džiovintų vaisių sluoksnį ir sudėkite likusius ledus. Ledų viršų puoškite likusiais džiovintais vaisiais, spanguolėmis, kapotais lazdyno riešutais. Desertą dėkite į šaldiklį ir palaikykite apie 5 valandas.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų