Ledų desertai karaliauja ant vasaros vaišių stalo – juos pasigaminti paprasta, o atrasti nauji skoniai paįvairina šeimos mėgstamiausių skanėstų meniu. Pasak UAB „Rivona“ technologo Lino Sieniučio, dabar labai madinga ledus pagardinti vaisiais, uogomis, riešutais, įvairiais sirupais, paryškinti skonį sūdytais riešutais ir prieskoniais – cinamonu ar kardamonu.
Ledus gardiname ir šokoladu. L.Sieniučio manymu, geriau tinka šokolado skonio sirupai. Prie šokolado puikiai dera mėtos ar net aštrūs prieskoniai.
„Plombyro ledai pagardina ne tik vaisių ir uogų desertus. Jie tinka patiekti su lietuvišku obuolių pyragu ar austrišku štrudeliu. Namuose pyragus kepa mano žmona, o man belieka uždėti šaukštą ledų“, – sako L.Sieniutis.
Ledų desertus technologas skanauja ne tik namuose, bet ir darbe, kadangi jo kolegės mėgsta gaminti ledų kokteilius. L.Sieniutis dalijasi mėgstamais ledų kokteilių receptais – su uogomis, vaisiais ir kava.
1. Kokteiliai visiems skoniams
Ledų kokteiliai nevaržo jūsų laisvės – su vaisiais ar uogomis, „frappe“ skonio, saldesni ar gaivesni.
Reikės:
- 1 000 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro (13 proc. riebumo)
- 500 ml pieno
- 200 g uogų (braškių, serbentų ir kt.) arba vaisių (mangų, persikų, melionų, bananų ir kt.)
- 2 valgomųjų šaukštų medaus ar cukraus
Su tirpia kava:
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro (18 proc. riebumo)
- 300 ml pieno
- 1 valgomojo šaukšto tirpios kavos
Gaminimas:
Visus ingredientus supilkite į plaktuvą, sudėkite ledus ir išplakite.
2. Žalias siurprizas: ledai su špinatais
Metas priimti vasaros iššūkį: pasigaminkite ledų šerbetą su špinatais. Gaivi žaluma ne tik suteiks atgaivos akims, bet ir pažadins skonių receptorius – lengvos konsistencijos, malonaus skonio nepriekaištingas desertas veikia kaip vasaros vėjo dvelktelėjimas.
Reikės:
- 1 pakuotės šviežių špinatų
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
Gaminimas:
Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumalkite arba sutrinkite trintuvu. Į kokteilių plaktuvą supilkite ledus, špinatus ir suplakite. Supilkite į taures ir įdėkite į šaldiklį. Jeigu į šerbetą įpilsite pieno (200 ml), gausite kokteilį. Mėgaukitės karštomis vasaros dienomis.
3. Ledų desertas su zefyrais
Šis receptas skirtas tikriems smaližiams, ieškantiems naujų dieviškų skonių. Greitai ir lengvai pagaminamas, o rezultatas pranoksta lūkesčius. Desertas tiks ir svečių stalui: tikrai niekas neatspės, kas desertui suteikė tokį švelniai gomuriu slystantį glotnumą.
Reikės:
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
- 150 g zefyrų
- 200 ml grietinėlės
- 50 g kokosų dribsnių
- kelių saujų šilauogių
- 200 g braškių
Gaminimas:
Supilkite grietinėlę į nedidelį puodą, sudėkite mažais gabalėliais supjaustytus zefyrus. Masę kaitinkite nuolat maišydami šaukštu ar mentele. Kai kremas užvirs, nukelkite nuo ugnies ir suberkite kokosus, išmaišykite. Leiskite kremui atvėsti, įstatykite į šalto vandens indą ir plakite maišytuvu kelias minutes. Gautą kremą padalykite į dvi dalis: vieną dalį sumaišykite su trintomis šilauogėmis, kitą – su trintomis braškėmis.
Keletą uogų palikite papuošimui. Į desertui skirtus indelius iki pusės pridėkite plombyro ledų, ant viršaus užpilkite grietinėlės ir zefyro kremą ir įdėkite į šaldiklį sustingti. Patiekdami papuoškite keliomis šilauogių ir braškių uogomis.
4. Šaltas tortas su sausainiais ir šokoladu
Šis tortas primena legendinį itališką desertą „tiramisu“, tik vietoje maskarponės ir kiaušinių kremo naudosime ledus.
Reikės:
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
- 500 ml „Piemenėlio“ kakavinio plombyro
- vienos pakuotės sausainių „Damų piršteliai“ (kiekis priklauso nuo indo formos)
- 0,5 puodelio tirpios kavos
- 100 g šokolado
Gaminimas:
Pailgą formą išklokite kepimo popieriumi, kavą pasaldinkite ir atvėsinkite. Sausainius trumpam pamerkite į kavą ir išklokite formą. Ant viršaus sudėkite sluoksnį kakavinių ledų. Sudėkite antrą sluoksnį sudrėkintų sausainių. Tuomet sudėkite vanilinius ledus. Tortą dėkite į šaldiklį. Prieš patiekiant apibarstykite tarkuotu šokoladu, puoškite braškėmis.
5. Ledų desertas su žiupsneliu druskos
Dvi priešingybės – cukrus ir druska – puikiai draugauja tarpusavyje, pabrėždami vienas kito geriausias savybes. Pakepinti ir sūdyti žemės riešutai paryškina saldaus plombyro skonį.
Reikės:
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
- 200 g pakepintų ir sūdytų žemės riešutų
- mėtos lapelių ir uogų papuošimui
Gaminimas:
Riešutus sukapokite ar sutrinkite ir susluoksniuokite su ledais. Ant viršaus suberkite likusius riešutus, puoškite braškėmis, šilauogėmis ar kitomis uogomis ir mėtos lapeliais.
6. Desertas su džiovintais vaisiais, citrinomis ir sausainiais
Į šį desertą galite sudėti visą meilę ledams: džiovintų vaisių inkliuzai, traškūs sausainių gabaliukai ir dar slaptas ingredientas – citrinų sultys. Beje, citrininiai ledai – patys mėgstamiausi Neapolio mieste Italijoje.
Reikės:
- 500 ml „Piemenėlio“ vanilinio plombyro
- 500 ml „Piemenėlio“ kakavinio plombyro
- 100 g šokoladinio skonio sausainių
- 1 citrinos sulčių
- 100 g džiovintų vaisių, spanguolių, riešutų mišinio
Gaminimas:
Tortų ar pyragų kepimo formą išklokite popieriumi, sudėkite sausainius, kakavinį plombyrą, paviršių išlyginkite. Vanilinį plombyrą sumaišykite su citrinų sultimis ir sudėkite ant kakavinio sluoksnio. Suberkite džiovintų vaisių sluoksnį ir sudėkite likusius ledus. Ledų viršų puoškite likusiais džiovintais vaisiais, spanguolėmis, kapotais lazdyno riešutais. Desertą dėkite į šaldiklį ir palaikykite apie 5 valandas.
Skanaus!