Pagerbkime žymųjį šefą pasigamindami klasikinio prancūzų patiekalo „coq au vin“ pagal autentišką jo receptą. Kalbant visai paprastai, tai vištiena su daržovėmis, troškinta vyne, recepte figūruoja dar ir konjakas. Ar galima alkoholį pakeisti kuo kitu? Na, ko gero, tada verčiau išsivirti grikių košės.
Ingredientai (4 asm.):
- 1 viščiukas, geriau kaimiškas, augintas laisvėje;
- miltų;
- 125 ml konjako;
- 500 ml raudonojo vyno;
- 1 didelė morka;
- 1 didelis svogūnas;
- petražolių;
- lauro lapų;
- čiobrelių;
- kelios skiltelės česnako;
- 10–12 juodųjų pipirų grūdelių, šiek tiek patraiškytų;
- šiek tiek aliejaus kepti;
- šiek tiek sviesto ar taukų daržovėms pakepinti.
Gaminimas:
1. Supjaustykite viščiuką gabalais ir leiskite pasimarinuoti vyne ir žolelėse apie parą.
2. Ištraukite vištieną iš marinato, nusausinkite ir apkepkite plačiame storadugniame puode, kol odelė taps traški, auksinė. Supilkite konjaką ir nugarinkite jį.
3. Įberkite šiek tiek miltų, pajudinkite vištieną, kad ji jais šiek tiek apsivoliotų, ir išjunkite ugnį. Palikite trumpam puodą ramybėje, o tuo metu paruoškite daržoves.
4. Nulupkite morką ir svogūną, česnako skiltelių nelupkite, tik apžiūrėkite, kad nebūtų kokių nešvarumų, ir juos nuvalykite. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ar taukų ir apkepinkite daržoves, kol pakvips.
5. Į puodą su vištiena suberkite apkepintas daržoves, supilkite vyną ir užvirinkite. Tada sumažinkite karštį, pridenkite puodą dangčiu ir troškinkite apie 40 min., retkarčiais viską pamaišydami.
6. Prieš patiekiant leiskite uždengtam puodui su troškiniu pastovėti 10–15 min.