Kaip sako prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojamas įmonės UAB „Domeina“ atviro grunto daržovių-vaisių prekybos vadovas Laurynas Šavelis, jaunas cukinijas maisto gamyboje naudoti galima beveik visur.
Be to, cukinijos mėgstamos įvairiose pasaulio virtuvėse: Vakarų Afrikoje cukinijos dedamos į sriubas, troškinius ar derinamos su kuskusu. Meksikoje jos yra dedamos į salotas, Italijoje jas kepa pavoliojus džiūvėsėliuose, Bulgarijoje keptos cukinijos patiekiamos su česnaku, jogurtu ir krapais. Be to, kai kuriose šalyse valgomi ne tik cukinijų vaisiai, bet ir žiedai.
L.Šavelis daugiau cukinijų siūlo įtraukti į kasdienį racioną ir pasigaminti cukinijų blynelius su varškės sūriu, gaivias salotas ir įdarytas cukinijas.
Cukinijų blyneliai su varškės sūriu
Ingredientai:
- 2 jaunos cukinijos;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 kiaušinis;
- 5 valg. šaukšt. miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. pipirų;
- 100 g varškės sūrio;
- 8 saulėje džiovinti pomidorai;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Stambia tarka sutarkuojame cukinijas ir per sietelį ar marlę nuspaudžiame kiek įmanoma daugiau skysčio – spauskite stipriai, kad cukinija liktų kuo sausesnė.
2. Varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais.
3. Į dubenį dedame tarkuotą cukiniją, tarkuotą česnaką, kiaušinį, miltus, druską, pipirus, varškės sūrį ir saulėje džiovintus pomidorus. Viską gerai išmaišome.
4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, blynelius formuojame į keptuvę dėdami po didelį šaukštą paruoštos masės. Kepame ant vidutinės ugnies po 4–5 minutes iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrunda.
5. Iškepusius blynelius dedame ant popierinių rankšluosčių – taip pašalinamas nereikalingas riebalų perteklius. Patiekite su grietine arba graikišku jogurtu.
Įdarytos cukinijos su rikota
Ingredientai:
- 4 cukinijos;
- 1 svogūnas;
- 1 skiltelė česnako;
- sauja vyšninių pomidorų;
- gabalėlis baklažano;
- 100 g rikotos sūrio;
- 50 g parmezano sūrio;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Cukinijas perpjaukite pusiau ir jas išskobkite. Cukinijų vidų pabarstykite druska,.
2. Paruoškite įdarą: sukapokite svogūną, susmulkinkite likusį cukinijų minkštimą, baklažaną ir kelis pomidorus, sutarkuokite parmezano sūrį.
3. Keptuvėje pakepinkite svogūną, išspauskite česnako skiltelę. Jiems šiek tiek apkepus į keptuvę sudėkite cukinijų minkštimus, pomidorus ir baklažaną.
4. Daržovėms iškepus, įdarą sumaišykite su rikotos sūriu bei trečdaliu parmezano.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusausinus cukinijas į jas sudėkite paruoštą įdarą, pabarstykite likusiu parmezano sūriu. Kepkite apie 10 minučių, kol cukinijos šiek tiek apskrus.
Cukinijų salotos
Ingredientai:
- kelios nedidelės plonai supjaustytos cukinijos;
- ½ plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno;
- 1 kubeliais supjaustyta raudonoji paprika;
- sauja susmulkintų šviežių bazilikų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Cukiniją, svogūną, papriką ir baziliką sudėkite į didelį dubenį.
2. Nedideliame indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, druską ir pipirus. Gautą padažą užpilkite ant salotų. Patiekite su mėgstamu žuvies arba mėsos patiekalu.