Lengvai, greitai ir skaniai: pietums skanaukit makaronų!

Makaronus verta rinktis tiek pietums, tiek vakarienei – tikrai neprašausite. Makaronai dera su pačiais skirtingiausiais ir įvairiausiais priedais – nuo mėsos iki daržovių ar džiovintų pomidorų ir kietojo sūrio.
Pikantiški makaronai su silke
Pikantiški makaronai su silke / 123RF.com nuotr.

Trumpai tariant, kiekvienam pagal nuotaiką, skonį ir sotumo jausmą. Jūsų dėmesiui – dešimt puikių idėjų. Ką rinksitės šiandien?

Spagečiai su jautienos kukuliais
Receptas: Spagečiai su jautienos kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 35
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 250.00 g (spagečių)
Sūris: 80.00 g (4 šaukštai tarkuoto parmezano)
Jautiena: 200.00 g (maltos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Grietinėlė: 50.00 ml (35 proc. riebumo)
Pomidorų padažas: 200.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežių smulkintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; maltų)
Kaip gaminti

1. Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir padėkite šiltai.

2. Maltą mėsą sudėkite į dubenį. Suberkite pusę smulkintų svogūnų, česnakus, aitriąją papriką. Įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir gerai suminkykite.

3. Iš gautos masės riebalais pateptomis rankomis suformuokite nedidelius kukulius ir apkepkite įkaitintame aliejuje.

4. Į prikaistuvį sukrėskite pomidorų padažą, sumeskite smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, įberkite druskos, pipirų ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs.  

5. Sudėkite jautienos kukulius, suberkite smulkintus bazilikus ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių.  

6. Karštus makaronus dėkite į lėkštes, šalia dėkite po du tris jautienos kukulius. Apliekite karštu pomidorų padažu.

7. Tiekdama puoškite stambiomis parmezano drožlėmis.   

Suskleisti
Makaronų ir faršo apkepas
Receptas: Makaronų ir faršo apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 82
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (norimos formos)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 g kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Paprikos: 2.00 vnt. (keli griežinėliai geltonos ir raudonos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (neriebios)
Sūris: 4.00 valg. š. (4 - 5 tarkuoto fermentinio)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Makaronų prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir perliekite šaltu vandeniu, gerai nuvarvinkite. Faršą pakepinkite su smulkintu svogūnu, baigdami kepti sudėkite pjaustytą cukiniją, paprikas, pagardinkite prieskoniais ir dar kelias minutes pakepkite.

2. Į aliejumi pašlakstytą ar sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusę makaronų. Ant viršaus paskleiskite faršą su daržovėmis ir likusius makaronus. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir supilkite ant apkepo. Viršų pabarstykite fermentiniu sūriu. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

3. Jei viršus greitai parus, uždenkite folija, o šiek tiek vėliau nuimkite, kad gražiai apskrustų.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Karališkosios krevetės  su makaronais
Receptas: Karališkosios krevetės su makaronais
4 asmenims
Pagaminsite per 12 min.
3.6 / 15
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Vynas: 240.00 ml (sauso baltojo)
Sviestas: 6.00 valg. š.
Krevetės: 450.00 g (šaldytos tigrinės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Lakštiniai: pakelis 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į verdantį sūdytą vandenį suberkite makaronus.

2. Gerai susmulkinkite svogūną, sutraiškykite česnako skilteles. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite smulkintus česnakus, svogūnus ir maišydami kepkite, kol švelniai paruduos. Supilkite vyną, sudėkite tigrines krevetes ir troškinkite apie 5 minutes.

3. Sudėkite likusį sviestą ir kaitinkite, kol ištirps. Paskaninkite druska ir pipirais. Paruoštas krevetes su vyno padažu supilkite ant išvirtų makaronų.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Makaronai vaikams
Receptas: Makaronai vaikams
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (vaikiški)
Morkos: 10.00 g (šaldytos)
Paprikos: 50.00 g (raudonos saldžiosios)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į sūdytą verdantį vandenį suberkite makaronus ir išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Baigdami virti makaronus sumeskite morkas, pavirkite 2–3 minutes, po to suberkite žirnelius ir pavirkite dar minutę.

2, Susmulkinkite paprikas. Išvirusius makaronus ir daržoves gerai nuvarvinkite ir suverskite atgal į puodą. Suberkite smulkintas paprikas, sudėkite sviestą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes, nuolat maišydami. Pagardinkite druska.

Patarimas. Vietoj sviesto galite įberti 50 g   tarkuoto fermentinio sūrio.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kepti makaronai su sūriu
Receptas: Kepti makaronai su sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 69
Receptas
Ingredientai
Duona: 3.00 riekės (baltos arba batono)
Sviestas: 65.00 g (15 tirpinto ir 50 - paprasto ir gabalėlis formai ištepti)
Pienas: 700.00 ml
Miltai: 35.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Čederio sūris: 250.00 g (kietojo, 82 proc. riebumo)
Sūris: 115.00 g (Gruyere - puskiečio)
Makaronai: 250.00 g (ragelių formos)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190º C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite 20x30 cm dydžio gilesnį kepimo indą. Atidėkite į šalį.
  2. Šviesią duoną ar batoną supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  3. Pieną supilkite į prikaistuvį ir pašildykite ant vidutinio dydžio ugnies, kol bus karštas. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 50 g sviesto. Kai sviestas ims burbuliuoti, suberkite miltus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, 1 minutę, kol neliks sausų miltų.
  4. Lėtai į keptuvę pilkite karštą pieną, masę nuolat maišydami (patogiausia tai daryti plakimo šluotele). Pamažu supilkite visą pieną. Nesustokite maišyti, kol gausite vientisos konsistencijos padažą, ir jis sutirštės. Tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite druską, muskatą, pipirus, Kajeno pipirus ir abiejų 170 g tarkuoto kietojo sūrio ir 80 g tarkuoto puskiečio sūrio. Išmaišykite ir atidėkite keptuvę į šalį.
  5. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės, tik porą minučių sutrumpinkite virimo laiką. Makaronai turi būti šiek tiek kieti viduje. Išvirtus makaronus suberkite į sietelį ir nuvarvinkite. Perliekite šaltu vandeniu ir vėl palikite nuvarvėti.
  6. Įmaišykite makaronus į sūrio padažą. Visą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo indą.  Viršų apibarstykite likusiais 80 g tarkuoto kietojo sūrio ir 35 g tarkuoto puskiečio sūrio. Viršų apibarstykite duonos trupiniais.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol paviršius gražiai apskrus. Išjungę orkaitę, palikite pastovėti 5 minutes. Tuomet dėkite į lėkštes ir valgykite. Skanaus!

 

Suskleisti
Spagečiai su pomidorų padaže troškintais vištienos kukuliukais
Receptas: Spagečiai su pomidorų padaže troškintais vištienos kukuliukais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (spagečiai)
Vištiena: 350.00 g (~350 - 400 g maltos vištienos (ar bet kokios kitos mėsos))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė savo sultyse)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką gerai susmulkinkite.
  2. Pusė smulkinto česnako ir svogūno suberkite į mėsą, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuoto sūrio, pagardinkite druska, pipirais, įberkite džiūvėsių ir viską gerai išmaišykite.
  3. Iš mėsos formuokite nedidelius kukuliukus.
  4. Makaronus virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  5. Kukuliukus dėkite į keptuvę su šlakeliu gerai įkaitusio aliejaus ir kepkite, kol gražiai apskrus, o tada išimkite iš keptuvės.
  6. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kukuliukai suberkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepinkite, tada supilkite elektriniu trintuvu sutrintą pomidorų masę, pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis, jei atrodo tiršta, įpilkite šlakelį vandens ir viską pakaitinkite ant nedidelės ugnies ~5 min.
  7. Tuomet kukuliukus sudėkite atgal į keptuvę ir viską troškinkite ~15–20 min.
  8. Patiekite ant spagečių uždėjus keletą kukuliukų ir užpylus gauto padažo.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Spagečiai su džiovintų pomidorų padažu
Receptas: Spagečiai su džiovintų pomidorų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (mėgstamų spagečių)
Faršas: 100.00 g (paukštienos)
Morkos: 1.00 vnt. (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (aliejuje konservuotų pomidorų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Alyvuogės: 1.00 sauja (žaliųjų)
Aliejus: 50.00 ml (šlakelis - pagal poreikį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Virtą morką supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite svogūną.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite morką ir svogūną, sukrėskite paukštienos faršą. Vis pamaišydami ištroškinkite. Pagardinkite pipirais, kariu, pagal skonį pasūdykite.
  3. Džiovintus pomidorus, alyvuoges, parmezaną ir česnaką dėkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  4. Išvirkite spagečius. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į lėkštę.
  5. Ant spagečių užkrėskite su morkomis keptą vištieną, o ant jos –  džiovintų pomidorų padažą. Ant viršaus galite pabarstyti dar šiek tiek tarkuoto parmezano.

 

 

Suskleisti
Spagečiai su pomidorų-tuno padažu
Receptas: Makaronai su pomidorų ir tuno padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka spagečiai arba linguine formos makaronai, tačiau galite rinktis ir kitokius)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 350.00 ml (konservuotų savo sultyse)
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; galima keisti petražolėmis)
Tunas: 150.00 g (konservuoto alyvuogių aliejuje)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Maišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir suminkštės – apie 5 min. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, kaparėlius, supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate konservuotus nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos keptuvėje šakute). Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 min., paragaukite – jei jis atrodo kiek rūgštokas, įberkite šiek tiek cukraus.

2. Kol padažas burbuliuoja, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus.

3. Makaronams baigiant virti grįžkite prie padažo: išimkite iš skardinės tuną ir pasmulkinkite jį, kad būtų nedideli gabaliukai. Suberkite juos į padažą ir dar pakaitinkite, kad spėtų pašilti. Jei labai mėgstate alyvuoges, šį padažą į virimo pabaigą galite paskaninti ir jomis.

3. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, išmaišykite, pabarstykite parmezanu, kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!

Suskleisti
Vištiena su azijietišku padažu
Receptas: Vištiena su makaronais ir azijietišku padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 26
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 150.00 g (autorė naudojo 2 ritinėlius udon, išvirtų al dente ir perlietų šaltu vandeniu)
Vištienos krūtinėlė: 200.00 g (supjaustytos 1 cm dydžio gabalėliais)
Kario prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas „plunksnelėmis“)
Paprikos: 0.50 vnt. (raudonosios, supjaustytos apie 1 cm dydžio kubeliais)
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (stiebelis, padalytas žiedeliais)
Žemės riešutai: 3.00 valg. š. (kepintų, pasmulkintų)
Aliejus: 2.00 valg. š. (riešutų, rapsų, kokosų ar pan.)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų kalendrų ir/ar petražolių, svogūnų laiškų; patiekimui)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Sojos padažas: 60.00 ml (padažui)
Vanduo: 80.00 ml (padažui)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Ryžių actas: 30.00 ml (padažui)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta; padažui)
Kaip gaminti

1. Vištienos gabalėlius sudėkite į dubenį, apibarstykite curry prieskoniais ir žiupsneliu baltųjų pipirų, gerai sumaišykite, kad prieskoniai vienodai pasidengtų. Pabarstykite krakmolu ir dar kartą gerai sumaišykite, kad kiekvienas galabėlis vištienos būtų pasidengęs krakmolu.

2. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite tarpusavyje, kad cukrus visiškai ištirptų.

3. Didelėje gilioje keptuvėje (idealu, jei turite wok'ą) įkaitinkite šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus apie 2 minutes, tada sudėkite pjaustytas paprikas bei brokolius. Kepinkite maišydami dar apie 1–2 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Išimkite daržoves iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Įpilkite dar vieną šauktą aliejaus ir suverskite vištienos gabalėlius. Apkepinkite iš abiejų pusių, maždaug 2 minutes, tada sudėkite atgal apkepintas daržoves, pusę kiekio žemės riešutų, sudėkite išvirtus makaronus ir supilkite padažą. Kepinkite maišydami ant didelės ugnies, kol padažas sutirštės, įsigers į visus ingredientus, neliks skysčio keptuvėje.

5. Patiekite iškart, pabarstę likusiais riešutais, pašlakstę sezamų aliejumi, pabarstę sezamais ir čili pipirais, papuošę žalumynais.

Suskleisti
Pilno grūdo spagečiai su pievagrybiais
Receptas: Pilno grūdo spagečiai su pievagrybiais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 400.00 g (pilno grūdo)
Pievagrybiai: 200.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (sukapotos)
Petražolės: 2.00 valg. š. (sukapotų)
Fermentinis sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Pienas: 50.00 ml (neriebaus)
Kietasis sūris: 1.00 sauja (pagardinimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į verdantį, pasūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite, kol bus „al dente“ arba kaip nurodyta ant pakelio. Makaronus nukoškite.

2. Kol makaronai verda, nuplaukite pievagrybius, nupjaukite galiukus ir supjaustykite į 4 dalis. Ištirpinkite sviestą mažai įkaitusioje keptuvėje, suberkite pievagrybius, kapotas česnako skilteles ir petražoles. Apdenkite keptuvę dangčiu ir kepkite viską apie 15 min., kol išsiskirs vanduo.

3. Tuo metu ant nedidelės kaitros ugnies, virimo inde pakaitinkite fermentinį sūrį su pienu iki vientisos masės.

4. Makaronus užpilkite vientisa sūrio ir pieno mase, sudėkite pievagrybius, užberkite petražoles, pamaišykite ir trumpai pakepinkite.

5. Patiekalą paskaninkite pipirais ir druska pagal skonį ir patiekite lėkštėje, pagardinę tarkuotu ar pjaustytu kietuoju sūriu.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis