Ingredientai (4 asm.):
- 200 g makaronų (bet kokios formos, bet geriau trumpųjų), išvirtų al dente;
- 80 g fetos sūrio;
- 2 valg. šaukšt. kedrų riešutų, pakepintų ir atvėsintų;
- 1 sauja mėgstamų alyvuogių, be kauliukų, stambiai supjaustytų;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- saujelė šviežių bazilikų lapelių, stambiai suplėšytų.
keptiems pomidorams:
- 400 g vyšninių pomidoriukų;
- alyvuogių aliejaus;
- druskos.
raudonėlių užpilui:
- 1 nedidelė česnako skiltelė;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- žiupsnis druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.
2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.
3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.
4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.
5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.