Lengvesniam valgiaraščiui – maltinukai iš žuvies: 12 įdomių, bet paprastų receptų

Per Kalėdas daugelis prisiragavome (o gal ir prisikirtome) įvairiausių mėsos patiekalų – paštetų, vynotinių, kumpių ir kepsnių. O dabar bent kelias dienas leiskite savo skrandžiui atsikvėpti. Kodėl neišsikepus maistingų, pasotinančių, tačiau lengvų maltinukų ir žuvies? Jiems gali tikti pati įvairiausia žuvis – nuo menkės iki lašišos. Žvilgtelėkite į receptus ir rinkitės!
Žuvies maltinukai
Žuvies maltinukai / Vida Press nuotr.
Lašišų maltinukai
Receptas: Lašišų maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 34
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 350.00 g
Bulvės: 350.00 g
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Petražolės: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 25.00 ml (riebios)
Sviestas: 40.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 30.00 ml (kepimui)
Miltai: 50.00 g (apvolioti maltinukams)
Kaip gaminti

1. Išvirkite lašišą nedideliame pasūdyto vandens kiekyje, atvėsinkite, pašalinkite odą ir kaulus.

2. Išvirkite, sugrūskite ir atvėsinkite bulves. Pusę kiekio lašišos sumaišykite su bulvių koše, pomidorų ir garstyčių padažu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Atsargiai įmaišykite likusią lašišą ir smulkintas petražoles. Suformuokite iš tešlos vienodo dydžio maltinius, apvoliokite miltuose, išdėliokite ant lėkštės, uždenkite maistine plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

4. Apkepkite maltinukus keptuvėje įkaitintame aliejuje, sudėkite į skardą, pašaukite į 200 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 10–15 min.

5. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite grietinėlę ir citrinų sultis, pasūdykite, įberkite smulkintų petražolių arba svogūnų laiškų. Patiekite lašišų maltinukus su grietinėlės padažu ir bulvių koše.

Suskleisti
Žuvies kotletukai
Receptas: Žuvies kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 331
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (šviežios baltos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Morkos: 1.00 vnt.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį mėgstamų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pienas: 1.00 st.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, jei yra kaulų, juos pašalinkite ir pusvalandžiui pamerkite žuvį į pieną – bus gardesnė. Mirkytą žuvį labai gerai nuvarvinkite, jei reikia, dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, ir susmulkinkite.

2. Svogūną, česnakus ir morką nulupkite. Svogūną ir česnakus susmulkinkite, morką sutarkuokite.

3. Visas daržoves, iki dailiai pagels, pakepinkite karštuose riebaluose, tada atvėsinkite ir sukrėskite į žuvies masę.

4. Tada įmuškite kiaušinį, suberkite avižinius dribsnius, sukrėskite grietinę, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais.

5. Žuvies masę šaukštu krėskite į keptuvę ir iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.

6. Tiekite su mėgstamu padažu ir šviežių daržovių salotomis.   

Suskleisti
Lašišų kotletai su špinatų padažu
Receptas: Lašišų kotletai su špinatų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.9 / 58
Receptas
Ingredientai
Faršas: 600.00 g (lašišų)
Linų sėmenys: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Žuvies prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - kotletams ir nutarkuotų žievelių - padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios - padažui)
Špinatai: 400.00 g (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (2 -3 - padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (1 - 2 - padažui)
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, linų sėlenomis, žuvų prieskoniais, pipirais bei druska. Įlašinkite citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite 20–30 minučių pastovėti, kad sėlenos ir džiūvėsėliai išbrinktų. Iš paruošto faršo formuokite didesnius kotletus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Sudėkite kotletus į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite orkaitėje dar 15 minučių.

2. Špinatus nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite su sviestu, sudėkite špinatus ir maišydami kepkite kelias minutes, supilkite grietinėlę, suberkite pipirus, druską, žiupsnelį citrinų žievelių ir maišydami troškinkite, kol padažas pradės tirštėti. Tiekdami ant kotletų užpilkite padažo.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Purūs žuvų kotletai
Receptas: Purūs žuvų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 93
Receptas
Ingredientai
Faršas: 600.00 g (600 - 700 pangasijų filė)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (50 g šalto - kotletams ir 2 valg. š. - padažui)
Manai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Žuvies prieskoniai: 5.00 g (citrininiai pagal skonį, kotletams ir padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (kvietinių - padažui)
Pienas: 1.00 st. (1 - 1,5 - padažui)
Kaip gaminti

1. Į faršą sudėkite kiaušinių trynius, suberkite prieskonius, pipirus, druską ir gerai išminkykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Į paruoštą faršą sudėkite baltymus ir greitai stambiai įtarkuokite šaltą sviestą. Faršą lengvai išmaišykite ir šlapiomis rankomis formuokite nemažus kotletus. Pavoliokite juos manų kruopose ir gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių. Kotletus sudėkite į kepimo skardą ir užpilkite padažu.

2. Padažui į tą pačią keptuvę, kur kepė kotletai, sudėkite ir ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kaitinkite. Tuomet po truputį pilkite pieną ir nuolat maišydami toliau kaitinkite, pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais, druska*. Kotletus kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių.

*Pieno kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo padažo norite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Žuvų maltinukai
Receptas: Žuvų maltinukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 86
Receptas
Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 1.00 st. (0,5 - maltų)
Grietinė: 2.00 valg. š. (neriebios)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvis išvalykite, išrinkite kaulus ir sumalkite mėsmale.

2. Smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite su šaukštu aliejaus.

3. Į žuvų masę sudėkite svogūnus, įberkite šaukštą džiūvėsių, įdėkite grietinės, supilkite kiaušinių baltymus, pasūdykite. Gerai išminkykite ir padarykite nedidelius kukulius.

4. Kukulius suplokite, pavoliokite džiūvėsiuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol taps rusvi.

5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Lašišos kotletai
Receptas: Lašišos kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 77
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 450.00 g (filė)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelio poro baltosios dalies)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (1 cm gabaliuko)
Džiūvėsiai: 15.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Lašišą supjaustykite kuo smulkiau. Susmulkinkite porą, sutarkuokite imbierą. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite, supilkite sojų padažą, suberkite pipirus ir dar kartą išmaišykite.
  2. Rankomis suformuokite 4 apvalius kotletus. Lėkštelėje sumaišykite džiūvėsėlius ir sezamų sėklas. Šiame mišinyje atsargiai apvoliokite kotletus. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite kotletus ir kepkite po 4–5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žuvies maltinukai
Receptas: Žuvies maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 112
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (jūros lydekos filė)
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė su lupena virta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (kapotų lapelių)
Petražolės: 20.00 g (kapotų)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol suminkštės. Atvėsinkite.
  2. Žuvį, bulvę ir svogūnus sumalkite mėsmale, viską sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, prieskonius, pasūdykite.
  3. Formuokite nedidelius maltinukus ir iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, kad gražiai apskrustų.
  4. Galima patiekti su orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis ir daržovių salotomis.
Suskleisti
Žuvies maltinukai
Receptas: Šamo maltinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Šamas: 1.00 vnt. (šviežias; arba 500-600 g šamo filė)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Batonas: 2.00 riekės
Pienas: 70.00 ml
Sviestas: 30.00 g (tirpinto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 valg. š. (citrininių)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Džiūvėsiai: 100.00 g (maltų)
Aliejus: 6.00 valg. š. (kepimui)
Laurų lapai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.

2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.

3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.

Suskleisti
Šiaurietiški menkės kotletai
Receptas: Šiaurietiški menkės kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 101
Receptas
Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (trintų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; arba petražolių, ką labiau mėgstate)
Majonezas: 1.00 valg. š. (arba grietinės)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Suskleisti
Graikiški žuvies kotletai
Receptas: Graikiški žuvies kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 61
Receptas
Ingredientai
Bulgur kruopos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Žuvis: 500.00 g (filė be odos (lašišos, menkės ar kt.))
Kaip gaminti

1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).

 Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.

4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.

5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.

Suskleisti
Traškūs lašišos kotletai
Receptas: Traškūs lašišos kotletai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 28
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 2.00 vnt. (skardinės konservuotų)
Dribsniai: 100.00 g (puodelis - kukurūzų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krapai: 2.00 arbat. š. (kapoti)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5-1 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį sudėkite gerai nusunktą lašišą, pusę puoduko kukurūzinių dribsnių, majonezą, garstyčias, įmuškite kiaušinį, suberkite krapus ir garstyčias. Viską išminkykite.

2. Iš vientisos masės drėgnomis rankomis suformuokite keturis kotletus. Likusius dribsnius suberkite į dubenį ir juose iš abiejų pusių apvoliokite kotletus. Kotletus sudėkite į skardą, šaukite į orkaitę ir kepkite 10–12 minučių. Tiekite su totorišku padažu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Karališki žuvies maltinukai
Receptas: Karališki žuvies maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 275.00 g (rūkytos menkės ar jūros lydekos)
Lašiša: 175.00 g (šviežios)
Pienas: 450.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūdelių ir žiupsnelis maltų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (ir 2 kietai virti kiaušiniai)
Bulvės: 275.00 g
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų petražolių lapelių)
Krapai: 1.00 valg. š.
Miltai: 50.00 g (truputis miltų maltinukams pavolioti)
Džiūvėsiai: 50.00 g (truputis džiūvėsėlių maltinukams pavolioti)
Kaip gaminti

1. Rūkytą žuvį ir lašišą sudėkite į puodą, supilkite pieną, įmeskite trečdalį svogūno roputės, nuskustą morką, laurų lapelį, suberkite pipirus ir gvazdikėlius. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite dar 6 min.

2. Likusį svogūną smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės.

3. Bulves išvirkite, nusunkite ir sugrūskite košę.

4. Praaušusią žuvį išgriebkite iš puodo ir sumaigykite šakute. Pieną perkoškite. Vieną kiaušinį išplakite. Virtus kiaušinius nulupkite ir sukapokite.

5. Į vieną dubenį sudėkite žuvį, bulvių košę, keptus svogūnus, virtus kiaušinius, žalumynus ir plaktą kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Jei masė per kieta, įpilkite perkošto pieno. Pagardinkite maltais pipirais.

6. Drėgnomis rankomis suformuokite norimo dydžio maltinukus.

7. Likusį kiaušinį išplakite. Į atskiras lėkštes įberkite miltų ir džiūvėsėlių. Kiekvieną maltinuką pavoliokite miltuose, kiaušinyje ir galiausiai – džiūvėsėliuose. Paruoštus maltinukus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 2 val.

8. Paskui iškepkite keptuvėje įkaitintame likusiame aliejuje (po 5 min. kiekvieną pusę) ir arba iš karto patiekite, arba laikykite šiltoje orkaitėje.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų