Daržovių sriubos:
1. Jei cukinijų žievė labai stora ir kieta, nulupkite ją. Cukinijas supjaustykite griežinėliais.
2. Puode ištirpykite sviestą, supilkite aliejų, suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės ir taps perregimi. Neleiskite apskrusti, nes apkars.
3. Į svogūnus sudėkite cukinijų griežinėlius, užbarstykite smulkintų raudonėlių, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Vis pamaišydama troškinkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 min.
4. Supilkite sultinį ir vis pamaišydama virkite apie 20 min.
5. Sūrį supjaustykite kubeliais, įmaišykite į sriubą, palaukite, kol ištirps. Nukelkite puodą nuo ugnies, sriubą šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite virtuviniu kombainu.
6. Supilkite sriubą atgal į puodą, supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, bet neužvirinkite. Jei sriuba per tiršta, įmaišykite daugiau grietinėlės. Jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite pipirais. Tiekite su balta duona.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1.Nuskustas morkas, salierą ir cukiniją supjaustykite kubeliais. Poro baltąją ir žaliąją dalis susmulkinkite. Svogūnus su lukštais (švariais) perpjaukite pusiau.
2. Puode įkaitinkite aliejų ir iš pjūvio pusės pakepinkite svogūnus. Sudėkite šiek tiek smulkintų daržovių, baltąją poro dalį ir trumpai pakepinkite. Įmeskite laurų lapelių, kadagių uogų, pipirų ir įpilkite 3 litrus vandens. Virkite ant nedidelės ugnies apie pusantros valandos. Nukoškite.
3. Žalius poro gabalėlius pakepinkite su sviestu, sudėkite į maltą kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
4. Drėgnomis rankomis iš mėsos suformuokite norimo dydžio kukulius, sudėkite į sultinį ir virkite 20 minučių. Sudėkite makaronus, daržovių gabaliukus ir virkite dar 10 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
- . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
- Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.
1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.
1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.
1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais. Puode išlydykite sviestą ir jame švelniai apkepinkite porus, kol jie suminkštės. Suberkite kubeliais supjaustytą bulvę ir saliero šaknį, dar minutę pakepinkite maišydami.
2. Supilkite sultinį, įberkit druskos, užvirkite. Virkite sriubą uždengtą ant mažos ugnies, kol bulvės ir salierai suminkštės.
3. Nupjaukite nuo koto ir susmulkinkite lapinio kopūsto lapus, kotus išmeskite (arba panaudokite daržovių sultiniui virti). Sudėkite į puodą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.
4. Virtuviniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
Patiekite sriubą su paskrudintos duonos gabalėliu arba su paskrudintais pinijų riešutais, galite patarkuoti truputį kietojo sūrio.
1. Užvirti puode 2 litrus vandens ir įmesti sultinio kubelius. Maišyti, kol ištirps.
2. Bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais. Suberti į verdantį sultinį ir virti.
3. Atskirai susmulkinti brokolius, špinatus ir svogūną.
4. Aukštoje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepti špinatus. Kai jie suminkštėja, suberti svogūnus, išmaišyti ir pakepinti 2-3 minutes. Tada suberti brokolius, išmaišyti ir dar kartą pakepinti 2-3 minutes. Po truputį supilti sultinį su apvirusiomis bulvėmis ir virti 10-15 minučių, kol bulvės pilnai suminkštės. Įberti druskos ir pipirų pagal skonį.
5. Išvirusią sriubą nukelti nuo kaitros ir sutrinti elektriniu smulkintuvu.
6. Patiekti su skrudinta šviesia duona.
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą.
2. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.
1. Nuplaukite šviežius pomidorus, paprikas ir salierą, supjaustykite ir patroškinkite. Kai jie suminkštės, sudėkite konservuotus pomidorus. Patroškinkite dar kelias minutes, nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
2. Į atvėsusias daržoves suberkite likusius produktus – agurkėlius, baziliko pagal skonį ir prieskonius.
3. Viską sutrinkite ir patiekite.
1. Žirnelius atšildykite ir nuvarvinkite.
2. Bulves ir morkas nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Porą supjaustykite griežinėliais.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir, iki pagels, pakepinkite šaukšte sviesto. Tada suberkite juostelėmis pjaustytą rūkytą vištieną, verskite smulkintas daržoves, žirnelius ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite, tada sriubą supilkite į puodą ir iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, berkite duonos skrebučių ir kapotų žalumynų.
Saldžios uogų ir vaisių sriubos:
- Nuvalytus rabarbarus supjaustykite 2,5 cm ilgio gabaliukais ir sudėkite į puodą.
- Nutarkuokite oranžinį apelsinų žievelės sluoksnį, išspauskite sultis.
- Į puodą su paruoštais rabarbarais suberkite cukrų, apelsinų žieveles, supilkite sultis, uždenkite ir ant labai mažos ugnies troškinkite 10 min.
- Šiek tiek ataušusią masę išpilstykite į dubenėlius. Patiekalas skanus ir karštas, ir ataušęs.
Patarimas. Jei sriuba atrodo per tiršta, galima įpilti vandens ir dar truputį pavirti.
1. Dvi juodos duonos riekeles sudėkite į puodą, supilkite vandenį ir kelias minutes pavirkite, kol duona suminkštės, tada ją išgriebkite, pertrinkite per sietelį ir sudėkite atgal į puodą su verdančiu vandeniu.
2. Suberkite nuplautus džiovintus vaisius, sumeskite prieskonius ir virkite, kol džiovinti vaisiai suminkštės, tada sukrėskite vyšnių džemą ir dar truputį pavirkite.
3. Kitame puode pagal nurodymus ant pakuotės išvirkite makaronus, juos perkoškite ir suverskite į sriubą.
4. Sumeskite atšildytas vyšnias, dar kiek pakaitinkite, išgriebkite prieskonius ir išpilstykite į dubenėlius.
5. Tiekite su likusios juodos duonos gabalėliais, mėtos lapeliu ir grietinėle.
6. Sriubą galite valgyti ir karštą, ir šaltą.
- Arbūzo minkštąją dalį supjaustykite kubeliais. Sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, sudėkite smulkiai kapotus mėtų lapelius ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
- Dėkite dubenį su arbūzų sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į dubenėlius. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir mėlynėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: gaivi arbūzų sriuba“
1. Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus. Puode užvirinkite 150 ml vandens, sudėkite uogas, supilkite vyną, suberkite cukrų. Sriubą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 25–30 min., kol vyšnios suminkštės. Likus 10 min., suberkite makaronus. Įpilkite šlakelį migdolų esencijos.
2. Baigusi virti, puodą nukelkite nuo ugnies ir įstatykite į dubenį su šaltu vandeniu, kad atvėstų.
3. Prieš tiekdama, palaikykite šaldytuve. Grietinėlę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir plakite, kol sutirštės. Į lėkštę įpilkite sriubos, uždėkite šaukštą plaktos grietinėlės, papuoškite vyšnia.
- Makaronus išvirkite, kad būtų kietesni.Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Iš apelsinų išspauskite sultis. Uogas nuplaukite, jei reikia – atšildykite.
- Į puodą įpikite litrą vandens, suberkite rabarbarus ir uogas, cukrų ir visus prieskonius. Virkite, kol rabarbarai suminkštės, tada sukrėskite makaronus, supilkite apelsinų sultis ir dar kartą užkaitinkite.
- Bulvių krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje šalto vandens, išmaišykite ir plonyte srovele nuolat maišydama supilkite į puodą.
- Sriubą nukelkite nuo ugnies, išgriebkite cinamonų lazdelę ir gvazdikėlius. Viską išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite. Atšaldytą sriubą išpilstykite į lėkštes, jei norite, ant viršaus krėskite plaktos grietinėlės.