Ingredientai:
- ryšelis žaliųjų smidrų, nulaužytais sumedėjusiais galiukais;
- 250–300 g mažų prinokusių pomidoriukų, supjaustytų pusiau;
- 1 prinokęs, bet dar standus avokadas, supjaustytas kubeliais (galima ir nedėti, jei neturit);
- keliolika šviežio baziliko lapelių, stambiai supjaustytų ar suplėšytų;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
- didelis žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Užkaiskite puodą vandens. Kai jis užvirs, sumeskite nepjaustytus smidrus bei pavirkite 5–7 min., priklausomai nuo jų storio. Smidrai turi išlikti standūs, nesuglebę. Išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu, leiskite atvėsti, o tada supjaustykite 2–3 cm ilgio pagaliukais.
2. Kol smidrai vės, pasiruoškite visus kitus ingredientus.
3. Berkite į erdvų dubenį smidrus, avokado kubelius (jei naudojat), pomidoriukus, bazilikus.
4. Iš aliejaus, citrinos sulčių ir garstyčių mažame dubenėlyje suplakite padažą. Pilkite jį ant daržovių dubenyje, įberkite druskos, pipirų, išmaišykite ir tiekite.