Lengvi ir elegantiški desertai po šventinių pietų: želė, drebučiai, putėsiai, šerbetai

Per šventes nepersivalgyti sunku, ypač, jei pietus ir/ar vakarienę ruošė gaminti mėgstantys ir tai išmanantys žmonės. Tad jei baiminatės, jog po užkandžių ir pagrindinio patiekalo valgytojai sakys „ne“ desertui, pasiūlykite jiems ką nors lengvo ir gaivaus. Štai būtent tokių skanėstų rinkinys!
Spanguolių želė desertas
Spanguolių želė desertas / Vida Press nuotr.
Mandarinų drebučiai
Receptas: Mandarinų drebučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Želė: 1.00 vnt. (pakelis citrinų skonio)
Vynas: 400.00 ml (balto, pusiau saldaus)
Mandarinai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Želė miltelius užpilkite vynu, palikite 15 min., kad išbrinktų ir pakaitinkite, kol ištirps.
  2. Mandarinus nulupkite ir išdėliokite į formeles, kuriose stings želė, pripilkite želė ir padėkite į šaldytuvą maždaug šešioms valandoms.
Suskleisti
Spanguolių želė
Receptas: Spanguolių želė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Sultys: 500.00 ml (spanguolių)
Cukrus: 200.00 g (jei sultys nesaldintos)
Želatina: 15.00 g
Likeris: 50.00 ml (spanguolių)
Kaip gaminti
  1. Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
  2. Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
  3. Įpilkite likerio ir skystį perkoškite. 
  4. Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
  5. Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite. 
  6. Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti
Apelsininė želė su agaru
Receptas: Apelsininė želė su agaru
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Sultys: 1.00 l (šviežiai spaustų apelsinų)
Vanduo: 500.00 ml
Rudasis cukrus: 150.00 g
Agaras: 15.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 riekelė)
Kaip gaminti
  1. Puode užvirinkite vandenį, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
  2. Kai cukrus ištirps, į puodą iš lėto supilkite agarą.
  3. Kai skystis sutirštės, puodą nuimkite nuo viryklės ir į praaušusią masę supilkite apelsinų sultis.
  4. Į pasirinktą formą supilkite želę, ataušinkite kambaryje ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
  5. Norint išversti želę iš indo, jo šildyti nereikia.
  6. Tiesiog pirštais atkabinkite deserto kraštus, indą apverskite ir švelniai krestelėkite.
Suskleisti
Plokštainis su želė
Receptas: Plokštainis su želė
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 250.00 g (tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (tešlai ir 3 valg. š. kremui)
Vanilinis cukrus: 32.00 g (po pakelį (16 g) tešlai ir kremui)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (6 tešlai ir 2 kremui)
Pienas: 500.00 ml (kremui)
Grietinėlė: 125.00 ml (kremui)
Manai: 100.00 g (kremui)
Džemas: 150.00 g (braškių, kremui)
Braškės: 1.00 kg (viršutiniam sluoksniui)
Želė: 2.00 vnt. (2 pakeliai braškių želė, viršutiniam sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir tryniais. Sukant po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai masė pasidarys vienalytė, atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.

2. Paruoštą tešlą sukrėskite į riebalais pateptą skardą aukštais kraštais ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 20 min.

3. Pieną užvirinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, suberkite manus, išmaišykite, uždenkite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią ir sutirštėjusią košę įmaišykite grietinėlę, trynius, galiausiai – standžiai išplaktus baltymus.

4. Iškepusį tešlos paplotį aptepkite džemu, sukrėskite pieno masę, išlyginkite paviršių ir kepkite maždaug 25 min. Ataušinkite, sudėkite braškes ir užpilkite pradėjusiais stingti drebučiais (juos paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės, tik vandens imkite perpus mažiau).

5. Plokštainį bent kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.   

Suskleisti
Įvairių uogų želė
Receptas: Įvairių uogų želė
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.0 / 54
Receptas
Ingredientai
Įvairios uogos (avietės, vyšnios, serbentai): 400.00 g
Vynas: 100.00 ml (saldus raudonas)
Cukrus: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Sultys: 50.00 ml (citrinų)
Želatina: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite 100 ml vandens. Iš likusio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, ataušinkite.

2. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite ir sumaišykite su sirupu ir vynu. Įpilkite citrinų sulčių ir išmaišykite.

3. Į desertinius indelius pridėkite uogų, įpilkite tirpalo, sustingdykite. Prieš patiekdama, puoškite plakta grietinėle, mėtų lapeliais.  

Suskleisti
Apelsininiai putėsiai
Receptas: Apelsininiai putėsiai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Grietinėlė: 400.00 ml (neriebios)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 4.00 valg. š.
Želatina: 15.00 g
Vanilės ankštis 1.00 vnt.
Mėtos: 10.00 g (keli lapeliai papuošimui)
Kaip gaminti

1. Trynius atskirkite nuo baltymų.

2. Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, peiliu iškrapštykite sėklytes ir supilkite į indą su tryniais. Ten pat suberkite du šaukštus miltelinio cukraus ir viską gerai išsukite. 100 g grietinėlės užkaitinkite ir plonyte srovele nuolat maišydama pilkite į trynius, iki masė pradės tirštėti.

3. Želatiną išbrinkykite ir ištirpinkite puodelyje virš garų.

4. Likusią grietinėlę išplakite, supilkite atvėsintą želatiną ir trynių masę. Apelsinus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite per pusę, išspauskite sultis ir supilkite jas į kremą.

5. Kiaušinių baltymus su dviem šaukštais miltelinio cukraus išplakite iki standžių putų, baltymus sukrėskite į kremą, atsargiai išmaišykite ir išpilstykite į apelsinų puseles. Desertą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą, tiekite papuošusi mėtų lapeliais.

Suskleisti
Jogurtiniai persikų putėsiai
Receptas: Jogurtiniai persikų putėsiai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Persikai: 5.00 vnt. (4-5 prinokę - putėsiams ir 1 - papuošimui)
Jogurtas: 250.00 g (graikiškas natūralus)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ektraktas)
Želatina: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 250.00 g (riebi plakamoji)
Želė: 1.00 vnt. (1 pakelis citrinų arba persikų skonio želės - papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Želatiną užpilkite 20 ml vandens ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
  2. Persikus maisto smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su graikišku jogurtu, milteliniu cukrumi ir vanilės ektraktu. Suplakite iki vientisos masės.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų suplakite riebią grietinėlę. Atidėkite į šalį.
  4. Želatiną ištirpinkite ir plona srovele supilkite į persikų masę, nuolat ją maišydami. Sudėkite suplaktą grietinėlę ir lengvai maišykite.
  5. Paruoštus putėsius supilkite į stiklines ar kitus pasirinktus indelius. Uždenkite juos maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent kelias valandas ar per naktį.
  6. Puošimui skirtą persiką supjaustykite mažais kubeliais. Želė miltelius užpilkite perpus mažesniu vandens kiekiu nei nurodyta instrukcijose ant pakuotės. Persikų kubelius užberkite ant deserto viršaus, užpilkite šiek tiek atvėsusia želė. Vėl dėkite desertą į šaldytuvą ir palaikykite, kol želė sustings. 

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai

Suskleisti
Citrininiai putėsiai
Receptas: Citrininiai putėsiai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt. (2 arbat. š. - nutarkuotų žievelių)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 arbat. š. (bulvių)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kruopščiai po tekančiu vandeniu šepetėliu nušveistas citrinas apie pusvalandį pamirkykite vandenyje su soda.
  2. Citrinas perpjaukite per pusę, išspauskite sultis, žievelių neišmeskite.  
  3. Į karščiui atsparų indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinų žieveles ir viską išplakite konditerine šluotele.
  4. Į masę įmaišykite citrinų sultis ir, uždėjusi indą virš garų, kaitinkite apie 3 min.
  5. Tada suberkite krakmolą, išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol sutirštės.
  6. Dubenėlį su kremu nukelkite nuo ugnies, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir maišykite, kol sviestas ištirps, o kremas pasidarys vientisas.
  7. Putėsius ataušinkite, supilkite į konditerinį maišelį ir išspauskite į citrinų indelius.
  8. Paruoštą desertą kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  9. Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Suskleisti
Apelsinų šerbetas
Receptas: Apelsinų šerbetas
2 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
4.0 / 24
Receptas
Ingredientai
Sultys: 2.00 st. (apelsinų)
Cukrus: 1.00 st. (1/4)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. 2 stiklines apelsinų sulčių sumaišykite su 1/4 stikline cukraus bei žiupsneliu druskos. Viską gerai išplakite, kad ištirptų cukrus.
  2. Gautą mišinį supilkite į plastikinį indą su dangčiu ir dėkite į šaldymo kamerą.
  3. Kas 30–40 min. atidarykite indą ir kruopščiai pamaišykite masę, kad ištirptų ledo kristalai. Pakartokite tai 3–5 kartus ir šerbetas bus paruoštas.
Suskleisti
Šerbetas
Receptas: Gaivinantis žaliųjų citrinų šerbetas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 puodelis
Cukrus: 1.00 puodelis
Citrinos sultys: 1.00 puodelis (žaliosios citrinos)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

1. Ant karštos ugnies puode sumaišykite vandenį, cukrų, žaliosios citrinos sultis. Neperkaitinkite masės, o kai cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir uždenkite puodą. Taip pavirinkite 3 minutes ir palikite masę atvėsti.

2. Įtarkuokite paviršinę žievelės dalį ir išmaišę dėkite skystį šaldyti. Geriausia naudoti ledų gaminimo aparatą arba kas pusvalandį masę išplakti plaktuvu.

Suskleisti
Spanguolių želė su maskarponės kremu
Receptas: Spanguolių želė su maskarponės kremu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Želatina: 4.00 arbat. š.
Sultys: 750.00 ml ((spanguolių))
Apelsinai: 1.00 vnt. ((žievelės))
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g ((75 g - želei ir 75 g - kremui))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. ((trynių))
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 300.00 g ((plakamosios, 30 proc. riebumo))
Šokoladas: 1.00 sauja ((apibarstymui))
Kaip gaminti

Mano patarimai:

  • Apgalvokite kokios spalvos bus desertas (pagal tai galite pasirinkti sultis želei). Pvz jei jūsų vakarėlyje dominuoja auksinė spalva, puikiai tiks raudona, o galbūt kaip tik ryškiai geltona spalva;
  • Desertui pasirinkite grakščias stiklines: martinio, likerio taureles, žemas viskio stiklines, šampano taures… Jas prieš tai kruopščiai išvalykite/išblizginkite;
  • Nepripilkite deserto sklidinai. Daug grakščiau, kai stiklinėje dar yra tuščios vietos. Tarsi desertas akvariume;
  • Dekoravimui naudokite konditerinį švirkštą – neištepliosite sienelių kremu ir bus 10 kartų gražiau;
  • Nepamirškite paskutinio akcento – šokolado drožlių, gražios uogelės, sausainėlio, vaisiaus skiltelės. Šis paskutinis štrichas užbaigs desertą.

Gaminimas (užtruksite 30 min. neskaičiuojant šaldymo laiko):

  1. Paruoškite žėlę. Puodelyje užpilkite želatiną nedideliu kiekiu vandens, kad apsemtų ir palikite išbrinkti.
  2. Tuo metu į nedidelį puodą supilkite spanguolių sultis, sudėkite apelsino žievelę (nuluptą skustuku, kad būtų kuo mažiau baltos žievelės masės), cinamono lazdelę ir cukrų. Viską užkaiskite ant ugnies ir kaitinkite kol cukrus išsilydys. Užvirti nereikia.
  3. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol išsilydys (apie 20 s). Supilkite maišant į karštas spanguolių sultis. Viską palikite atvėsti.
  4. Atvėsusias sultis perkošiant supikite į 6–8 stiklines. Dėkite į šaldytuvą pernakt, kol sustings (arba bent 5 val.). 
  5. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius ir cukrų. Viską išplakite elektriniu plaktuvu iki purios balkšvos masės. Tuomet įplakite maskarponę ir vanilės ekstraktą. 
  6. Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę. 
  7. Į išplaktą grietinėlę sudėkite maskarponės plakinį. Viską plakite plaktuvu iki vientisos masės, kol masė išlaikys formą. Tačiau neperplakite – neturi tapti labai tirštu kremu.
  8. Paruoštą kremą dėkite į konditerinį švirkštą ir išspauskite jį ant sustingusios želės viršaus. Tai galite atlikti ir tiesiog šaukštu, tačiau naudojant švirkštą/maišelį išvengsite ištepliotų stiklinės kraštų. Bus dailiau ir gražiau.
  9. Ant viršaus užberkite šokolado drožlių. Jei turite – užberkite imbierinių sausainių trupinių.

Tinklaraštis „Skanios dienos“.

Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Spanguolių želė su maskarponės kremu
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Spanguolių želė su maskarponės kremu
Suskleisti
Baltojo šokolado pudingas su braškėmis
Receptas: Baltojo šokolado putėsiai su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.3 / 27
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 115.00 g (baltojo)
Sviestas: 115.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Likeris: 60.00 g (kreminio kavos)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Džemas: 200.00 g (tiršto braškių)
Juodasis šokoladas: 1.00 vnt. (gabalėlis - patiekimui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių - patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
  2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
  3. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakeisti kitu mėgstamu likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.
  4. Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.
  5. Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.
  6. Perpilkite tirštą masę į didelį dubenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.
  7. Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  8. Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.
  9. Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.
  10. Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2–3 šaukštus tiršto braškių džemo.
  11. Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.
  12. Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.
  13. Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
Suskleisti
„Havajų“ šerbetas
Receptas: „Havajų“ šerbetas
8 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g (šaldytos)
Citrinų sirupas: 50.00 g
Pienas: 400.00 ml
Ledai: (braškiniai) 200.00 g
Sultys: 100.00 ml (sušaldytų apelsinų, ananasų ar greipfrutų)
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite šaldytas braškes, citrinų sirupą, supilkite sultis ir pieną. Viską labai gerai išplakite. Išpilstykite į taures ir įdėkite po šaukštą ledų.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kavos putėsiai
Receptas: Kavos putėsiai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Likeris: 2.00 valg. š. (kavos likeris)
Želatina: 5.00 arbat. š.
Vanduo: 100.00 ml (šaltas)
Kava: 3.00 arbat. š. (tirpi)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 5.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 450.00 ml (plakamoji)
Šokoladas: 1.00 valg. š. (šokolado drožlės arba kavos pupelės papuošimui)
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite trupučiu vandens, palaikykite, kad išbrinktų ir ištirpinkite puodelyje virš garų.

2. Dar karštą želatiną išsukite su tirpia kava ir likeriu.

3. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplautus kiaušinius palaikykite kambaryje, kad atšiltų. Įmuškite į dubenį ir gerai išplakite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.

4. Atvėsusį želatinos ir kavos kremą atsargiai įmaišykite į plaktus kiaušinius ir palaukite, kol mišinys pradės stingti.

5. Gerai atvėsintą grietinėlę išplakite ir įmaišykite į kavos kremą iš apačios į viršų, kad nesukristų putos.

6. Paruoštą kremą krėskite į dailias stiklines taures ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Puošti galite šokolado ar kokosų drožlėmis ar gabalėliais, braškių puselėmis ar kavos pupelėmis.

 

Suskleisti
Naminis ananasų šerbetas
Receptas: Naminis ananasų šerbetas
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 250.00 g
Vanduo: 150.00 ml
Cukrus: 90.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įsitikinkite, kad ananasas gerai prinokęs. Nuplaukite jį, nulupkite žievę, išpjaukite kietą šerdį, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į trintuvą.

2. Paskui įpilkite vandens, suberkite cukrų ir viską gerai sutrinkite.

3. Gautą masę supilkite į ledų gaminimo aparatą ir apie 20 min. palaukite. Gaivūs ir sveikuoliški ledai paruošti!

4. Nenusiminkite, jei neturite ledų aparato. Tokiu atveju gautą šerbetą kelioms valandoms palikite šaldiklyje.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis