Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dr. Edita Gavelienė, lęšių galima rasti įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, tačiau spalva daugiausiai lemia skonines savybes. „Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti ir kitą. Nors ankštinių daržovių kartais yra vengiama dėl jų savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę, to turėtų pavykti išvengti“, – sako specialistė.
Anot jos, lęšiai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras. Pavyzdžiui, jie gali būti derinama su žuvimi vietoje įprastai naudojamų ryžių: „Žuvį, kaip ir lęšius, labai svarbu įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o vienas iš pasirinkimų galėtų būti - menkė. Dažniau žuvis valgoma su ryžių garnyru, bet iš tiesų, garnyro įvairovė – žingsnis link sveikatai palankaus maitinimosi.“
Menkė su lęšiais
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 kg menkės filė;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 100 g ispaniškos čoriso dešros;
- 1 šalotinis svogūnas;
- 200 g lęšių (pvz., „Beluga“);
- 200 ml sultinio;
- 100 g špinatų;
- 1 citrina;
- šviežių petražolių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Čoriso dešrą ir svogūną supjaustykite kubeliais. Keptuvę įkaitinkite su 1 šaukštu aliejaus, sudėkite supjaustytą čoriso dešrą ir svogūnėlį, pakepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Suberkite lęšius, supilkite sultinį. Užvirkite. Virkite apie 8–10 minučių, kol truputis skysčio išgaruos.
2. Menkių filė pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 10 minučių.
3. Į troškintus lęšius sudėkite špinatus, kapotas petražoles, įberkite druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Kepkite, kol špinatai suminkštės. Žuvį patiekite su lęšiais ir citrinos skiltelėmis.