Lieknėjimo konsultantė išteisino baltą mišrainę: joje nėra nieko blogo

Baltoji mišrainė turi ne vieną variaciją, tačiau klasikinė įsiminusi daugeliui. Kaip ir nuomonė, kad tai ne pats sveikiausias pasirinkimas, todėl jos reikėtų vengti. Bet ar tikrai vienas kitas dubenėlis taps didele nuodėme?
Balta mišrainė
Balta mišrainė / 123RF.com nuotr.

Lieknėjimo konsultantė Dalia Mudėnienė pasidalino savo nuomone.

Ar baltoji mišrainė – blogis?

Šiais laikais madinga keiksnoti visa, kas tradiciška. Ne išimtis ir baltoji mišrainė. Aktualus klausimas, nes artėja šventės. Keletą metų iš eilės ją prieš šventes vis linksniavo vieno dienraščio dietistė, siūlydama sveikesnes alternatyvas – iki galo neišvirti daržovių, nedėti majonezo... Kitame mitybos specialisto straipsnyje aptikau, kad didžiausias blogis slypi majoneze, taip pat, pasak jo, naudos neprideda ir į baltąją mišrainę dedami rauginti agurkai bei bulvės. Mitybos specialisto teigimu, pastarosiose yra gausu angliavandenių, o didelis jo kiekis kelia cukraus kiekį kraujyje.

Pradėsiu nuo majonezo. Jei jis kokybiškas – kas su juo negerai? Jei jame kokybiški kiaušiniai, geras aliejus – kur problema? Ar kiaušiniai ir aliejus yra beverčiai produktai? Žinoma, gero majonezo reikia paieškoti – kad būtų be krakmolo ir visokių mums visai nereikalingų „E“. Anksčiau pati pasigamindavau namuose, bet kai vaikai kartu nebegyvena, nebegaminu, nes nespėjame suvartoti. Vienintelė jo „blogybė“ – kalorijos. Bet gi galima dėti į porciją ne šaukštą, o šaukštelį! Bus apie 35 kcal. Ar tai daug?

Antras netikėtumas – nuvertinti rauginti agurkai. Akivaizdu, kad neskiriama marinuotų agurkų nuo raugintų. Rauginimas vyksta natūralios fermentacijos būdu, su raugintomis daržovėmis gauname natūralių probiotikų. Raugintos daržovės yra labai naudingos! Šaltos bulvės irgi naudingos. Jose yra atsparaus krakmolo (resistant starch), kuris netgi labai naudingas žarnynui ir netgi mažina kartu suvartotų produktų glikemijos indeksą, o tai insulino išsiskyrimą kaip tik mažina – apie tai yra ne vienas mokslinis straipsnis.

Apibendrinant pasakyčiau taip: tradiciškai paruoštoje baltoje mišrainėje NĖRA NIEKO BLOGO. Blogis slypi dideliame jos kiekyje, kai jos persivalgoma ar prisigaminama tiek, kad tenka valgyti 2-3 dienas. Tada jau naudos vargu ar belieka... Pati ją valgau retai, gaminu tik per šventes. Ir tikrai nekvailioju su neišvirtomis daržovėmis ar majonezo keitimu į jogurtą. Geriau jau išvis jos nevalgysiu, nei gadinsiu nostalgišką vaikystės skonį visokiais negirdėtais išmislais! Ir valgau be jokio sąžinės graužimo. Man tai puikiausias garnyras prie keptos anties ar kepsnio. Ir sveikesnis už šviežiai keptas ar virtas bulves. Kadangi mano ir vyro nuomonės dėl majonezo kiekio skiriasi, aš į visą mišrainę majonezo nededu. Tada į savo dubenėlį galima įsidėti, kiek norisi ar kiek sąžinė leidžia. Ir aš neskatinu baltąją mišrainę valgyti kasdien. Ir nepatariu jos pirkti jau paruoštos iš parduotuvės, nes iš tos tai jau tikrai nieko gero... Kasdienei mitybai tikrai yra vertesnių ir lengvesnių, ir greičiau pagaminamų patiekalų. Tačiau pasimėgauti per šventes ar pasivaišinti svečiuose – kodėl gi ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų