Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liepos 6-osios proga skanaukite karūnavimo kišo, kurį mėgsta Karolis III

Šiais laikais net ir karaliai vertina paprastumą. Paprasta – dar nereiškia, kad prasta. Pavyzdžiui, naujojo Jungtinės Karalystės monarcho Karolio III oficialiu karūnavimo patiekalu tapo kišas, kuris gaminamas iš visai nebrangių produktų. Jį Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai nesunkiai kiekvienas gali pasigaminti namuose, o visą šeimą pamaitinsiantis, kvapnus ir sotus kepinys dar ir neatsieis daug.
Kišas su špinatais
Kišas su špinatais / Fotolia nuotr.

Istorikų teigimu, Lietuvos karaliaus Mindaugo racione daugiausiai vyravo mėsos patiekalai. Prieš 770 metų per jo karūnavimo pokylį svečiai galėjo būti vaišinami naminių gyvulių, pirmiausiai – jautienos patiekalais, taip pat populiari buvo ėriena ir vištiena. O štai daržovės nesulaukdavo daug dėmesio – priešingai nei šiuolaikinių monarchų mityboje, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Ką valgo dabartiniai karaliai? Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės monarcho dieta – lengva, subalansuota. Daug metų jo virėja dirbusi Carolyn Robb yra atskleidusi, kad racione vyrauja daržovės, o mėsos karalius vartoja saikingai. Jis mėgsta naminius patiekalus, pagamintus iš šviežių ingredientų, renkasi sezoninius daržoves ir vaisius. Todėl, pavyzdžiui, žiemą ant jo stalo nėra braškių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karaliaus Charleso III karūnavimo koncertas Vindzoro pilyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karaliaus Charleso III karūnavimo koncertas Vindzoro pilyje

Kišas oficialiu prieš du mėnesius vykusio karūnavimo patiekalu tapo ne be reikalo – pasirodo, šis sotus, aromatingas ir skanus patiekalas yra vienas Karolio III mėgstamiausių, ir jis pats su savo žmona Kamila jį pasirinko iškilmėms. Jo asmeninė virėja yra pasakojusi, kad kišui gaminti ji dažnai naudodavo kitų patiekalų likučius – net ir rūmų virtuvėje yra stengiamasi nešvaistyti maisto.

Maisto gaminimo ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, kišas likučių sunaudojimui idealiai tinka. Šis iš Prancūzijos kilęs patiekalas yra puikus pasirinkimas įvairioms interpretacijoms ir kūrybai.

123RF.com nuotr./Kišas su špinatais
123RF.com nuotr./Kišas su špinatais

„Kišą sudaro trapios tešlos pagrindas, pikantiško skonio įdaras, kiaušinių masė ir sūris. Tešla paprastai gaminama tokia pati, tačiau įdarui galima naudoti pačius įvairiausius ingredientus – daržoves, mėsą, žalumynus, žuvį. Tiks kone viskas, ką turite šaldytuve ar auginate darže“, – sako V.Juodkazienė.

Karališkas kišas su špinatais

Šis receptas visai nesudėtingas, tačiau skubėti nepavyks – reikės luktelti, kol pastovės tešla, kol iškeps pagrindas, o tuomet ir pačiam kišo kepimui prireiks maždaug pusvalandžio. Tačiau laiko skirti tikrai verta, kadangi rezultatas bus kvapus, gardus ir sotus.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 125 g kvietinių miltų;
  • 50 g šalto sviesto;
  • 2 šaukštai pieno;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 180 g lengvai pakeptų ir pasmulkintų špinatų;
  • 60 g virtų pupų (jeigu jų neturite, naudokite pupeles);
  • 100 g čederio sūrio (tiks ir kitas intensyvaus skonio, gerai tirpstantis sūris, pavyzdžiui, „Gouda“);
  • 175 ml grietinėlės (30 proc. riebumo);
  • 125 ml pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 šaukštas smulkintų šviežių peletrūnų arba petražolių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Visų pirma reikės pasiruošti tešlą pagrindui. Miltus ir druską persijokite į dubenį. Sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą ir energingai viską išminkykit pirštų galiukais. Turėtų išeiti į duonos trupinius panaši tekstūra. Palengva pilkite pieną ir mišinį suminkykite į tešlą. Suformuokite rutulį, uždenkite ir 30-45 min. padėkite į šaldytuvą.

2. Tešlai pastovėjus, perkelkite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite į apvalią formą, kuri būtų šiek tiek didesnė nei jūsų naudojamas indas. Tešla turėtų būti maždaug 5 milimetrų storio. Ja kruopščiai išklokite formos dugną ir šonus, tačiau būkite atsargūs jos nepažeisti ir nepalikti plyšių.

3. Įdėkite į šaldytuvą dar pusvalandžiui, tada išimkite ir užklokite kepimo popieriumi. Ant jo suberkite keramikinius kepimo rutuliukus. Jeigu jų neturite – puikiai tiks ryžiai, pataria maisto žinovė. Dėkite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Jeigu matote, kad pagrindas nėra visiškai išdžiūvęs, atsargiai nuimkite popierių su rutuliukais ar ryžiais ir dar pakepkite pagrindą orkaitėje 5 minutes.

4. Kitas žingsnis – paruošti įdarą. Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę ir pieną, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite smulkintas žoleles ir gerai išmaišykite. Tuomet laikas kišo sudėliojimui. Ant iškepto pagrindo berkite pusę turimo tarkuoto sūrio. Ant jo dėkite keptus špinatus, virtas pupas. Viską užpilkite kiaušinių mišiniu, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Galiausiai, ant viršaus užberkite likusį tarkuotą sūrį. Dėkite į iki 160 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-30 minučių, kol lengvai apskrus.

5. Patiekite kišą dar šiltą, tačiau jis skanus ir atvėsęs. Šalia puikiai derės žalios salotos arba virtos jaunos bulvytės. Kadangi kišas yra tvirtas, jis gali būti ir puikus pasirinkimas piknikui ar kelionei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?