Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuviai įsidrąsina gaminti iš artišokų: paprastutis, bet puikus receptas ir patarimai

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlė. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių. Lietuvoje artišokus, ko gero, dažniau perkame marinuotus, tačiau pastaraisiais metais įsidrąsiname įsigyti ir šviežių, o tada metas dairytis receptų.
Kepti artišokai
Kepti artišokai / Vida Press nuotr.

„Artišokai turi giliai dantytus didelius lapus, užaugančius iki vieno metro. Susiformavus žiedams, jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Vida Press nuotr./Artišokai
Vida Press nuotr./Artišokai

Pagrindinės šalys, Europoje auginančios artišokus, yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.

Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad Viduramžių šaltiniuose jie beveik nėra minimi, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiais laikais artišokai daugiausia auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys, Europoje auginančios artišokus, yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.

Kiekvienoje iš jų artišokai valgomi skirtingai. Prancūzijoje dažniausiai yra kepami. Italijoje valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Šioje šalyje artišokai dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.

J.Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.

Orkaitėje kepti artišokai

Ingredientai:

  • 2 artišokai;
  • 6 česnako skiltelės;
  • kelios šakelės rozmarinų;
  • citrinos arba acto;
  • vandens;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjaukite pusiau. Perpjovę pusiau nepamirškite išvalyti artišoko plaušelių.

2. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.

3. Tuomet įkaitiname orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.

4. Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu.

Vida Press nuotr./Keptas artišokas
Vida Press nuotr./Keptas artišokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas